piatok 24. januára 2014

Dievča z minulosti / Zuzka Šulajová

Dievča z minulosti

O knihe :
Dievča z minulosti od autorky populárnych Džínsových denníkov je príbeh jednovaječných dvojčiat Izabely a Mišky, v ktorom sa prostredníctvom Izabeliných nezvyčajných snov prelínajú dve úplne odlišné a pritom vzájomne prepojené dejové línie. Sen, v ktorom má Izabela možnosť sledovať osud dvornej dámy kráľovnej Alžbety v šestnástom storočí v paláci Hampton Court, začne ovplyvňovať nielen jej život, ale aj životy jej najbližších. Netuší, prečo sa jej prisnil ani čo má robiť, môže sa len domnievať, že dievča, ktoré je mŕtve štyristo rokov, jej chce niečo odkázať a o čosi ju požiadať.

Moje pocity :
Dve dvojčatá Miška s Izabelou majú dokonalý život... skvelých partnerov, chápajúcich rodičov. Čo viac si želať ? Izabelu čaká čoraz priaznivejšia budúcnosť, jej vzťah s Marekom sa prehlbuje, no keď prídu sny zo šestnásteho storočia, kde hlavná hrdinka je dvorná dáma kráľovny Alžbety, jej svet sa zrúti ako domček z kariet. Prečo ju tak ovplyvňujú tieto sny ? Je to nejaký odkaz ?

Musím najprv podotknúť na pár faktov o Zuzke... Možno že sa už naozaj opakujem, ale ja si neodpustím ak ju nespomeniem. Ona je vážne tak zlatý človek... už len to že čítala moje poviedky a tak... Bola som s ňou aj osobne a naozaj zlatý to človek :). Ale tu teraz nejde o jej povahu a tak... Všimli ste si ten zvláštny štýl písania ? Je taký iný. Nikdy tam nechýba humor, ale aj napätie. Skvelé opisy, charaktery, postavy. Myslím že vďaka Zuzke Šulajovej sa môžme vzdať myšlienky že slovenský spisovatelia sú nanič. Súhlas :) ?
Spočiatku sa mi kniha čítala ťažko. Tie písmenká sa mi zdali byť také malé a čítanie šlo pomalšie (neznášam, keď dlho čítam jednu knihu). Bála som sa že ma to nebude baviť a že cez knihu sa prelúsknem ťažko. Potom som si povedala, že musím sa tomu viac venovať. Začala som to ešte viac čítať a postupom času ma ten dej, príbeh, postavy doslova pohltili. Naozaj ! Veď sa aj mne potom snívalo že sa mám brať s princom Charlesom (škoda že som sa zobudila :D ).

Postavy som si obľúbila takisto. Najprv som moc nemusela Bessy, ale neskôr som ju pochopila a obľúbila si ju. Charakterovo mi tiež sadli. Izabela bola taká pohodová, bol by zázrak keby som ju nemala rada... Miša bola, neviem ako to povedať, ale taká ... vyspelejšia, rozumnejšia, pokojnejšia. Jakub.. no to je škoda rečí. Mareka, toho som si hneď zamilovala, ale potom mi mierne liezol na nervy. Ellen, tá je asi moja najobľúbenejšia. Bessy v pohode. Ešte musím spomenúť pána Valajzu, toho zbožňujem a Rasťo, to je môj miláčik. Ostatných už radšej ani nejdem vymenúvať, lebo by sme tu boli dlho predlho :D.

Páčilo sa mi, že som si v ničom nemohla byť istá, čiže prekvapenie za prekvapením. Keď už som si myslela že konečne to bolo dobré, tak prišiel zvrat a ja som si len vlasy šklbala a čítala s otvorenými ústami. To sa aj Vám stáva, však ? Však niesom blázon :D ?...
Niekedy som, ale radšej čítala o osude Ellen. Veľmi som si ju obľúbila. Celá kniha bola úžasná, bolo to niečo iné a  myslím že na ňu nikdy nezabudnem. Jednu výčitku mám, ale k obalu ten sa mi fakt nepáči (našťastie urobili nový a ten je boží :) !) Ja Vám knihu môžem iba odporúčať, dúfam že sa do nej s chuťou pustíte .. Neoľutujete !

Moje hodnotenie :

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára