utorok 18. apríla 2017

Moja srdcová záležitosť | Alebo recenzia na Draculu

Originálny názov: Dracula
Autor: Bram Stoker
Vydavateľstvo: ZENIT
Rok vydania: 1990
Počet strán: 256

Keď mladého právnika - Jonathana Harkera, vyšle majiteľ právnickej firmy do Transylvánie za neznámym grófom Draculom, spustí sa kolobeh udalostí na ktoré by Jonathan spočiatku ani nepomyslel. Už na ceste Jonathana miestni ľudia varujú a prosia, aby zostal a cestu ukončil, avšak do zámku sa dopraví, no nepríjemný pocit ho začne nahlodávať hneď od začiatku pobytu. Čoraz viac nadobúda pocit, že miesto vykonávania práce, ktorou bol poverený, sa stáva väzňom. Zisťuje, že jeho väzenie je takmer nemožné opustiť a navyše spozoruje čoraz zvláštnejšie javy, ktorým jeho zdravý rozum nemôže uveriť. 
Počas čudných udalostí, Jonathana doma čaká znepokojená, no veľmi inteligentná snúbenica Mina, ktorá sa vydá k dávnej priateľke na pár dní pobytu. I tam sa časom dejú čoraz zvláštnejšie udalosti, ktoré sa odzrkadlujú práve na jej vernej priateľke. Jej zdravotný stav sa zhoršuje a na mesto padá tieň temnoty, pretože slávny gróf sa zabýva priamo v srdci Anglicka, v Londýne.

Dracula je svetoznámy román o ktorom počul asi každý. Nezáleží na tom, či ste knihu čítali, pretože o známom príbehu, ste tak či tak zaručene počuli. Legendy o nemŕtvych tvoroch, ktorí si dokážu zachovať mladosť, žiť večne a ktorí sa živia pitím krvi máme na svete snáď odjakživa. Dracula je však prvotný román, ktorý sa takejto tématike venuje. Twilight, či akékoľvek iné fantasy sú už iba príbehy, ktoré sa napájajú na svetoznámy román Brama Stokera.

Prečo "moja srdcová záležitosť"? Toto nie je môj prvý stret s touto knihou. Čítala som ju už dávnejšie a dodnes si pamätám ako veľmi sa mi páčila. V tom čase som bola do príbehu úplne ponorená a svet pre mňa prestával existovať. Presne si pamätám všetky emócie, ktoré som pri čítaní zažívala. Nuž a v poslednom čase som potláčala stále viac a viac, nutkanie prečítať si nejaký klasický román. Preto, keď som si jedno poobedie spomenula na Draculu, ktorého som mala zhodou okolností po ruke, neváhala som a pustila sa do toho :).

Bolo neopísateľne úžasné zažiť všetko odznova. V tomto prípade to vyznie zvláštne, avšak bolo to ako zvítať sa so starými priateľmi. Ak sa v niečom zmenil môj postoj voči tejto knihe, tak iba ak v tom, že som si ju zamilovala ešte viac.


Páči sa mi akou formou ju autor písal. Totižto dej tvoria zápisky denníkov viacerých hlavných postáv. Spočiatku vás do príbehu uvedie Jonathan Harker, no postupom času sa začítate do denníka Miny, jej priateľky, ale i lekárov, ktorí v príbehu zohrajú obrovskú rolu. Bram Stoker ma fantastický štýl písania. Nikdy by som si nepomyslela, že s denníkmi sa dá pracovať, tak výborne. Popravde táto forma zabezpečila, že som bola taká pohltená do deja, pretože som nadobúdala pocit, akoby som bola medzi hrdinami a hrôzy prežívala s nimi.

Staré horory sú úplne o inom. Majú svojské, ničím nenapodobiteľné čaro, ktoré by ste v tých dnešných hľadali márne. Všetko je vsadené najmä na atmosféru a celkový nádych, akým to má na čitateľa pôsobiť. Pochmúrnosť, tajomno... To všetko sú neodmysliteľné faktory, ktoré ja osobne milujem v každom druhu literatúry.

Dracula je kniha, akú človek v dnešnej dobe už nenájde. Práve tu je gróf Dracula stvárnený honosne, hrôzostrašne, svojim spôsobom dôstojne a hrozivo. Nie je to žiadna atrapa so špicatými zubami, ale tvor, ktorý prežil veľké dejiny. Neleskne sa na slnku, ako diskoguľa, ani nepodľahne žiadnemu romániku (dobre, dobre... proti Twilightu nič nemám, ale od legendárneho upíra to má ozaj ďaleko :D).

O tejto knihe by som vám chcela povedať mnoho. Chela by som dokonale vyjadriť, ako veľmi ju mám rada a čo všetko sa mi páči, no moja "láska" k nej sa dostatočne vyjadriť nedá. Nezáleží koľko krát si ju prečítam, viem že vždy vo mne vyvolá tie správne pocity. A takisto viem, že si ju prečítam ešte mnoho krát. Je to neobyčajný príbeh, ktorého atmosféra si ma vie podmaniť od prvej chvíle. Postavy sú výborné. Dej sa nenaťahuje, ale čítateľa drží a baví. Jediné čo ma napadá je knihu odporúčať! Jej čítaním človek nemá čo stratiť. Nemôžem si pomôcť, ale Dracula je skutočne svetovou klasikou plným právom.
Drahí čítatelia. Otvorte ju a nechajte sa pohltiť chladnými bránami grófovho zámku... Spoznajte bytosť, ktorá v noci striehne v tieňoch.
Nedá mi nespomenúť, že Dracula nie je jedinou záhadou príbehu. Spoznáte tu viac faktorov, ktoré sa pohrajú s vašimi zmyslami. Takže vám vopred prajem príjemné čítanie!

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára