nedeľa 14. mája 2017

Tisíc chlapčenských bozkov / Tillie Cole

Originálny názov: A Thousand Boy Kisses
Autorka: Tillie Cole
Vydavateľstvo: Ikar
Edícia: YOLi
Rok vydania: 2017
Počet strán: 328

Rune pochádza z Nórska. Má päť rokov a nepáči sa mu, že sa musí s rodičmi presťahovať do Ameriky, kde jeho otec dostal prácu. Po príchode sa však zoznámi s rovesníčkou Poppy a jeho život je hneď ružovejší. Rodí sa medzi nimi hlboká náklonnosť, každú voľnú chvíľu trávia spolu, je z nich nerozlučná dvojica. Poppy však nadovšetko miluje aj svoju babku, ktorá jej pred odchodom na večnosť daruje obyčajný zaváraninový pohár plný papierových srdiečok. Má si na ne zaznamenať tisíc najkrajších bozkov, ktoré raz v živote dostane.
Prejde desať rokov a Rune sa s rodičmi – zasa nerád – vracia do Osla. S Poppy si sľúbia, že budú každý deň v kontakte. Ona sa však zakrátko odmlčí a záhadne kamsi zmizne. Neodpovedá na maily, nedvíha telefón. Čo sa stalo? Oklamala ho? Našla si niekohoiného? Veď sa predsa mali radi! Rune zatrpkne a zanevrie na celý svet. A keď po čase opäť prichádza do Ameriky, dozvedá sa pravdu. Tá sa mu však páčiť nebude...


Tisíc chlapčenských bozkov bola kniha na ktorú som sa tento rok veľmi tešila. Upútala ma jej prekrásna obálka (na ktorú sa dodnes neviem vynadívať) a anotácia ma taktiež viac ako nadchla. Bola som zvedavá, čo to prinesie... A úprimne, po mori nekonečne pozitívnych recenzií som sa nevedela dočkať. 
Nuž kde začať? Treba povedať, že moje očakávania boli asi mierne vysoké. Asi som sa na to až moc tešila a skrátka celkovo som na to išla nedočkavo. Totižto po veľmi krátkom čase, dá sa povedať, že na úvodných stránkach môj úsmev pohasol. Nadšenie opadlo a očakávania odišli do teplých krajín. So všetkou úprimnosťou... Celé mi to išlo na nervy. A poriadne. Rune a Poppy mi prišli ako typický školský pár vďaka ktorému nenávidíte svoju strednú školu, pretože ich stretnutia cez prestávky sú akoby dlhoročné odlúčenia, ktoré si musia vynahradiť silou mocou. Som romantická duša. Tam kde iní prevracajú oči a príde im, že je to príliš sladké som nadšená a neprekáža mi to. No tu mi to z nejakého mne neznámeho dôvodu vadilo. Keď som prešla stú stranu a nenarazila som ani na jedinú stránku, kde by autorka neriešila, kto sa na koho, ako pozrel a aký úsmev mal a aký výraz tváre mal a vykreslenie celkového vzťahu... No bolo toho na mňa dosť. Za celý čas ani raz hrdina neriešil napríklad školu alebo sa nestretol s kamarátmi, skrátka čokoľvek bežné... Nič. Iba opisy nekonečnej lásky.

Opäť nastal čas na pauzu, ktorú som potrebovala ako soľ. Osobne ma veľmi mrzelo, že sa mi to nepáči, pretože pozitívne ohlasy stále pribúdali a bola som prakticky jediná, čo s ňou mala nejaký problém, aj keď o to by nešlo. Počas prestávky som o nej diskutovala s pár ľuďmi, ktorí ju čítali a hovorila som, čo mi na nej prekáža... Uvažovala som párkrát aj nad tým, že by som to vzdala, no k tomu som sa uchýliť nechcela. Pomohla mi teda moja už viac ráz spomínaná pauza?

Vďakabohu áno. Zvykla som si na všetky veci, čo mi dovtedy prekážali. Začala som sa na príbeh pozerať nezaujatým spôsobom a nechala som sa "pohltiť" dejom. Konečne to na mňa fungovalo. Síce som k celku odhadla o čom to celé bude, nevadilo mi to. Tešila som sa, pretože postavy som si obľúbila a začala som si čítanie úprimne vychutnávať. Vlastne svojim spôsobom aj prežívať.

Ako celok je to veľmi pekné dielo, ktoré stojí za pozornosť. Myslím, že mnohí s tým budú mať spočiatku problém ako ja, pretože nie každému sadne toľko sladkých scén. No svoj okruh čitateľov si to nájde. Taktiež to chytí za srdce... Rune a Poppy sú sympatický pár (keď som si zvykla), ktorý už v mladosti medzi sebou cíti obrovskú, osudovú lásku. Znie to asi trošku blbo, no počas čítania naozaj vídite ako sa tí dvaja navzájom ľúbia. Rune uchváti nejedno dievčenské srdce a zas Poppy vám vyslovene pohladí dušu. Zo začiatku mi vadilo, ako Rune Poppy neustále vykresľuje za nepochopenú, dokonalú, dobrú a neviem čo všetko... Neskôr som to pochopila. Poppy je láskavá, dobrá, odvážna a inšpirujúca. Napokon si ma získal aj Rune, ktorý je tvrdohlavý a náladový, no ukrýva v sebe viac lásky než by sa dalo predstaviť.

Koniec príbehu ma trocha prekvapil a zanechal ma takou rozpačitou. Problém je v tom, že skončil veľmi peknou predstavou, myšlienkou alebo ako inak to nazvať. No asi by som skôr uvítala taký bežnejší, reálnejší záver. Alebo keby sa to skončilo o dve kapitoly menej, ak sa dobre pamätám... No aj tak fajn.
Som rada, že sa mi to napokon páčilo a prekonala som všetky svoje uhundrané prekážky. Knihu vám určite odporúčam, pretože určite má čo ponúknuť. Nie je to úplne originálne. Je vidieť, že pár príbehmi sa veru autorka inšpirovala... No aj tak to má svoje čaro, ktoré som pocítila i ja. Je to pekný nápad. Spracovanie je výborné a tak niet nad čím váhať :).

Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Moje hodnotenie:

4 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) O knize vím, že má u nás vyjít a docela se na ni těším :) Už jenom kvůli té parádní obálce :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :). Je prekrásna však? Dúfam, že sa ti kniha bude páčiť oveľa viac ako mne, že si ju aj viac užiješ a predovšetkým od úplného začiatku si ju zamiluješ... Prajem príjemné čítanie :)!

      Odstrániť
  2. Ja som tiež čítala zopár kladných recenzií, ale aj tie negatívne, obzvlášť Neliss z toho nebola nadšená. Akože obálka je super... ale nemám rada príliš presladené veci, ak sa to už preháňa, pre mňa to stráca na dôveryhodnosti.
    No uvidím, asi si to prečítam, keď to už mám doma. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno Nelissinu recenziu som čítala... S niektorými vecami fakt súhlasím :D. Ono je to VEĽMI sladké. Cukrová vata je v porovnaní s týmto octová palička, mám taký pocit :D. Ale som zvedavá, čo na to povieš ty... Snáď sa ti to bude páčiť. U mňa je to tak, že nezvyknem knihy skritizovať. Skrátka vždy sa snažím nájsť niečo pozitívne... A ono už keď som si zvykla, tak to bolo pekné :).

      Odstrániť