piatok 26. augusta 2016

Trblietavý, okúzľujúci, sarkastický, magický | Magnus Bane: Zápisky veľkobosoráka

Autorky: Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson
Originálny názov: The Bane Chronicles
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2016
Počet strán: 440
Goodreads: 4.22

Pekelné stroje, Nástroje smrteľníkov, Kódex Tieňolovcov, to všetko sú názvy, ktoré už len pri počutí zahrajú na moju strunku a mne sa na tvári rozleje spokojný úsmev. Tieňolovci sú mojou srdcovkou, ktorá ma asi nikdy neomrzí. S nimi som prežila nevídané dobrodružstvá, prebdela som noci a rozšírila som ich medzi priateľov, ktorí sa stali taktiež veľkými fanúšikmi, či už tohoto magického sveta, alebo kníh všeobecne. Celá táto mánia sa začala, keď som mala zhruba trinásť rokov. Veď to poznáte. Videla som trailer, zašla som do kina, film ma nadchol a už po pár dňoch som držala knihu v rukách. Zhodou okolností to bol narodeninový darček, čiže aj preto je táto séria môjmu srdcu tak veľmi blízka. Čím dlhší čas ubieha, tým viac sa rozširuje moja zbierka kníh Cassandry Clare. Myslím, že je iba otázkou času, kedy im bude venovaná celá polička :D. Cassandra má o svete Tieňolovcov ešte stále čo povedať, a tak píše aj naďalej nové príbehy, alebo dodatky, ako sú napríklad tieto poviedky. Magnus Bane je jedna z najlepších postáv nielen série, ale všeobecne kníh. "Trblietavý, okúzľujúci, sarkastický, magický..." taký je náš milovaný Magnus. Keď som sa dozvedela, že zbierka jeho poviedok bude preložená, takmer som sa zbláznila šťastím. Od prvého momentu som vedela, že si to chcem, ale i musím prečítať nech sa deje, čo sa deje. Ako sa mi to páčilo?

...

1. poviedka | Čo sa naozaj stalo v Peru (Goodreads 3.73)
Do poviedok som sa púšťala s obrovským nadšením a chuťou. Ak som aj cítila nejaké obavy, potlačila som ich veľmi hlboko a tak som si nechala iba tie radostné pocity. Dokonca som to brala ako takú veľkolepú chvíľu, pretože zo skúsenosti viem, že chvíle s knihami od Cassandry vždy stoja za to. Teraz však nastáva to veľké, ale... Prečo? Pretože po prečítaní prvej poviedky moje nadšenie opadlo a obavy prišli na rad. Nepáčila sa mi. Nech som nad tým akokoľvek premýšľala (pretože pochopiť to nedokážem), tak sa mi nepáčila. Táto poviedka mala byť skôr v takom humornom štýle, čo je fajn. Lenže to spracovanie je všetko len nie fajn. Humor, ktorý na knihách Cassandry Clare tak veľmi milujem tu absolútne nefungoval. Hlášky, ktoré mi na tvári vyčarili aspoň chabý úsmev by som dokázala zrátať na jednej ruke. Štýl písania mi prišiel úplne iný, než na aký som zvyknutá. Nesadlo mi to. Preto som najprv poviedke dala 2,5*. Počas čítania som nad tým veľa premýšľala, a nakoniec s prižmúrenými očami dávam 3.
Hodnotenie: 3*

2. poviedka | Kráľovná na úteku (Goodreads 3.75)
Do druhej poviedky som sa púšťala s obavami, no tie zo mňa pomaly, ale isto opadávali, čomu som bola veľmi rada. Hneď od začiatku sa to začínalo sľubne. V tejto poviedke sa Magnus nachádza v Paríži v roku 1791, čiže za čias francúzskej revolúcie. Priznávam, že z opisov Francúzska som bola úplne očarená. Doslova som ich hltala očami a bola som z nich maximálne nadšená, pretože vďaka nim som mala pocit akoby som tam bola. Nie vždy som fanúšikom opisov, no tu som im úplne prepadla. Zápletka sa mi páčila. Páčilo sa mi, že sa tu nachádzajú aj známe osobnosti z toho obdobia. Tak ako Rick Riordan dokáže preniesť bájne kúsky do súčasnosti a reality samotnej, Cassandre sa podarilo vtesnať magické prvky do tých historických. Koniec koncov to do seba krásne zapadalo.
Hodnotenie: 4*


3. poviedka | Upíri, čajové pečivo a Edmund Herondale (Goodreads 4.11)
V tejto poviedke sa po prvýkrát objavili Tieňolovci. A viete kto ešte? Camille, prefíkaná, podmanivá upírka. Práve tu sa nachádza prvé stretnutie Magnusa s Camille, a začína sa tu črtať náznak ich vzťahu. Mne sa však ešte viac páčilo, že sa tu nachádzal Edmund Herondale. Každého predka z rodu Herondale považujem za fascinujúceho, a inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Harondelovci sú nespútaní a nevyspytateľní. Sú to bojovníci srdcom aj dušou. A sú to poriadne čísla v mnohých prípadoch... čo si budeme nahovárať :D. Táto poviedka sa mi výborne čítala, boli tu skvelé momenty, štýl písania bol výrazne lepší, a už to bolo viac to pravé orechové. 
Hodnotenie: 4,5*

4.poviedka | Polnočný dedič (Goodreads 4.16)
Tak toto bolo neskutočne úžasné :3! Nachádzali sa tu postavy z Pekelných strojov a ukázalo sa tu troška viac útržkov z ich spoločného osudu o ktorom by sme sa zo série nedozvedeli. Scény kde boli spoločne sa mi ohromne páčili a ich čítanie som si maximálne užívala. Popravde ma Polnočný dedič zaujal natoľko, že by som si to prečítala ako normálnu, samostatnú knihu. Zápletka tu bola záhadná a viac ako sľubná. Bolo mi hrozne ľúto, keď som to dočítala, pretože som chcela viac, chcela som pokračovanie...
Hodnotenie: 5*

5.poviedka | Vzostup hotela Dumort (Goodreads 3.81)
Hodnotenie tejto poviedky som si musela premyslieť. Je to o začiatkoch Dumortu, kedy nebol obývaný klanom upírov, nebol tam smrad, ani bordel, no aj tak to už bolo pochybné miesto. Ide o to, že Dumort nie je iba o tom, že si ho privlastnili upíri. Udalostí, ktoré sa v ňom udiali je viac, a sú oveľa temnejšie než by sme sa nazdali. Bolo to dosť zvláštne a záhadné, no opäť mi prekážalo, že to nebol štýl Cassandry Clare.
Hodnotenie: 3,5*

6.poviedka | Záchrana Raphaela Santiaga (Goodreads 4.16)
Musím priznať, že na túto poviedku som sa obzvlášť tešila. Raphael Santiago je postava, ktorá sa k celku často objavuje v sérií Nástroje smrteľníkov a zväčša je prítomný pri kľúčových momentoch. Jeho konania sú väčšinou jasné, no jeho osobnosť v sérií veľmi nedostala priestor. Iba ak to, že pôsobí ako arogantný vodca. Tu sa však všetko, čo sa jeho týka iba začína. Bola som veľmi zvedavá, ako to vlastne bolo a čo s tým má Magnus spoločné. Nuž výsledok ma nesklamal. Ale Raphael pre mňa, tak či tak ostáva záhadnou postavou, ktorá bude vždy niečo skrývať.
Hodnotenie: 4,5*

7.poviedka | Pád hotela Dumort (Goodreads 3.90)
Tu sa už hotel stáva takým aký ho poznáme. Deje sa tu mnoho zaujímavých vecí a koniec bol pre mňa veľmi prekvapivý, no aj tak sa mi táto poviedka až tak nepáčila. Prišlo mi, že tu nie je dostatočne prejavená Magnusova osobnosť, pretože neverím, že by na niektoré situácie reagoval, tak ako reagoval. A opäť mi prekážal (ne)štýl Cassanry.
Hodnotenie: 3*

8.poviedka | Čo kúpiť Tieňolovcovi, ktorý má všetko (a s ktorým oficiálne ani nechodíte) Goodreads 4.26)
Malec :3... Čo viac dodať?! Ukazoval sa tu vývoj ich vzťahu, ich začiatky a prvé kroky. Sú tu odhalené pocity, ktoré k sebe vlastne prechovávajú, najmä samozrejme tie Magnusove. Celé to bolo strašne super.
Hodnotenie: 4,5*

9.poviedka | Posledný boj Newyorského inštitútu (Goodreads 4.27)
Kruh, ktorý založil a stal sa jeho vodcom Valentin Morgenstern, je v knihách často spomínanou témou. Niet sa čo diviť... Práve v Poslednom boji sú ukázané hrôzy, ktoré Kruh páchal podrobnejšie, a ukazuje sa ako sa toto vyčíňanie prejavovalo vo svete. Páčilo sa mi vidieť hrdinov, ktorých už poznáme ako dobrých v tej horšej podobe, kedy ešte patrili medzi členov Kruhu. Bolo iba ťažké predstaviť si, že napríklad láskavý Luke, nebol vždy tým dobrákom. Táto poviedka mala rozhodne ten správny nádych a štýl tu bol konečne taktiež skvelý.
Hodnotenie: 5*

10.poviedka | Pravá láska (a prvé rande) (Goodreads 4.33)
Znova Malec. Znova skvelý zážitok! Už z názvu vám je asi jasné o čo v tejto poviedke zrejme šlo. Áno, bolo to prvé rande Aleca a Magnusa. Vždy som milovala túto skvelú dvojku, no po tomto som si ich zamilovala ešte viac. Ich prvé rande by som si takto nepredstavovala ani vo sne. No bolo to úžasné :3! A pár momentov fakt stálo za to :D. Túto poviedku písala iba Cassandra, čo bolo cítiť :3.
Hodnotenie: 5*

11.poviedka | Odkazová schránka Magnusa Banea (Goodreads 4.15)
Poviedka o nezábavnej téme, zábavným spôsobom. Humor mi tu konečne fungoval, a bol taký aký má byť. Bolo cítiť Cassandryn svojský štýl (Yaaay!), aj keď toto písali všetky tri autorky spolu. Hlášky tu stáli za milión :D! A postavy boli sami sebou. Nesklamalo.
Hodnotenie: 5*

Dlho som premýšľala ako túto knihu zhodnotím, pretože hodnotiť ju ako celok by nemalo zmysel. Každý príbeh v nej je iný, inak napísaný a dáva inší zmysel a význam. Nakoniec som sa rozhodla, že každú poviedku vezmem po svojom. Preto som si popri čítaní neustále zapisovala nejaké poznámky a po každej poviedke som si robila stručné body v zmysle, čo bolo dobré a čo naopak nie. Na túto knihu som sa veľmi tešila, a tak mi je teraz až trocha ľúto, že ju už mám za sebou. Som však rada, že u nás na Slovensku neustále vychádzajú nové, a nové Tieňolovecké príbehy. Už teraz sa neviem dočkať na ďalšie :)! Najbližšie by malo vyjsť Kto je kto v Tieňoloveckom svete. Už teraz viem, že si to určite nenechám ujsť. Ak ste fanúšikom kníh od Cassandry Clare, nenechajte si ujsť ani Magnusove poviedky. Nemôžem vám zaručiť, že sa vám budú bezvýhradne páčiť všetky, no niektoré si nájdu miesto vo vašom srdci. 


8 komentárov:

  1. Před pár dny jsem dočetla Město z kostí. No, a jsem jedna z mála, co nesdílí to nadšení. Kniha mi přišla nedokreslená, autorčin svět sice nápad měl, ale nebyl dotažený do konce, byl prázdný. Postavy pro mě nebyly dostatečně nosné. Pro mladší čtenáře je kniha jistě dostatečná, ale pro ty náročnější to za moc nestálo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi nie nadarmo sa hovorí sto ľudí, sto chutí. Chápem, keď sa to niekomu nepáči, pretože každému sa páči niečo iné :). Aj keď dovolím si nesúhlasiť s názorom, že táto séria je iba pre mladšie ročníky a pre náročnejších nič moc. Poznám mnohých, ktorý majú mladé časy dávno za sebou, no túto sériu majú rovnako radi ako napríklad tínedžeri.

      Odstrániť
  2. Táto recenzia je prepracovaná do detailov, vidno, že si si ozaj dala záležať.:) Ja som sa narozdiel od Teba nakoniec rozhodla pre zhodnotenie knihy ako celku, nuž a neviem či to bolo dobré rozhodnutie...Tak či onak, rovnako ako ty, aj ja tento Tieňolovecký svet milujem nadovšetko, práve on ma priviedol späť k čítaniu a nielen to. Otvoril mi brány do nového, úžasného a prepracovaného sveta a tak zakaždým, keď zistím, že vychádza ďalšia kniha s týmito Tieňoloveckými príbehmi, moje srdce poskočí radosťou. Ozaj, neviem či Ti táto 'novinka' ušla, ale ešte pred božsky ilustrovanou (aspoň dúfam, že kniha bude vyzerať tak brutálne dobre, ako jej zahraničná verzia) knihou Kto je kto v Tieňosvete vychádza Simon Lewis a jeho príbehy z Tieňoloveckej akadémie (30.11).:3 Takže tohtoročná zima bude prekrásna!:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, ďakujem a ešte raz ďakujem :)! Kým som ju napísala, zabralo mi to asi 2 a pol hodiny, a plus som si robila poznámky popri čítaní, čiže snaha bola :DDD...
      Neušlo mi to, len som akosi pozabudla na dátumy. V tom prípade sa naozaj teším :3! Máš úplnú pravdu... Zima bude plná dobrodružstiev s Tieňoloveckými priateľmi :3.

      Odstrániť
  3. Já se teprve chystám na Město z kostí, ale doufám, že z této série budu tak nadšená, jako všichni ostatní :) Už se vážně těším :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že si to zamiluješ. Viem, že sa ti to páčiť nemusí, no táto séria má čo ponúknuť a tak v to veľmi dúfam :). Prajem ti prijemné čítanie :)!

      Odstrániť
  4. tato kniha nie je uplne moje gusto, ale krasne fotky!
    Pozyvam na luxusnu GIVEAWAY o setrnu kulmu ROWENTA a balicek kozmetiky DOVE. Tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/09/obrovska-dove-rowenta-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť