utorok 23. augusta 2016

Pravá tvár / Michal Škombár

Pravá tvár

Autor: Michal Škombár
Vydavateľstvo: GO IDENTITY
Rok vydania: 2016
Počet strán: 245
Diel: 2/2

V pokračovaní úspešného románu Druhá šanca sa George ocitá pred jednou z najťažších volieb: Spomedzi stovky smrteľne chorých si musí vybrať jedného, svojho budúceho žiaka, ktorému zachráni život. Jeho kroky ho však vedú do izby, kde leží Sue. Porušuje nepísané pravidlo a vyberá si ženu. Jeho žiačka počas výcviku čelí tvrdým úderom rovnako ako muží. George odhliadnuc od svojich citov nemôže zasiahnuť. Na druhej strane sa rozmáha hnutie zla. Zločinci unášajú rodiny všetkých poslancov, no z kruhu únosov vynechávajú rodinu premiéra. Kto stojí za tým všetkým? Kto velí strane zla? Ako sa George vysporiada so svojimi citmi?

Pravá tvár, pokračovanie knihy Druhá šanca od slovenského autora Michala Škombára vyšla iba nedávno. Prvý diel som čítala už pred nejakým tým časom, no stále si pamätám, že sa mi veľmi páčil. Táto séria je môjmu srdcu veľmi blízka a predovšetkým ju považujem za výnimočnú. Nielen, že je skvelo napísaná, ale je v nej aj kus srdca autora, čo cítiť na každej jednej stránke. Prvý diel sa mi páčil a tak som bola veľmi zvedavá na druhý diel. Ako sa mi páčil? Ak mám byť úprimná, tak sa mi páčil ešte viac ako ten prvý! 

Predovšetkým sa to strašne dobre číta, vlastne sa to akoby čítalo samo. Dej mi plynul strašne rýchlo a tak som sa ani nenazdala a bola som za polkou. Michalov štýl je v tejto knihe už oveľa vypísanejší a je cítiť, že si je v písaní istejší. Pri prvom diely tejto knižnej série, mnohí vyčítali priveľké množstvo opisov, ktoré mne osobne síce neprekážali, no viem, že nie každý je fanúšik opisov. Bola som zvedavá ako to bude v tomto prípade a musím uznať, že opisov je tam naozaj oveľa menej. Opisy boli zvládnuté na jednotku... Je ich tam, tak akurát.

V deji nechýba humor, ktorý mám pri týchto knihách tak veľmi rada. Je nemožné, aby som sa pri čítaní aspoň trocha neusmiala, pretože poznámky, ktoré hádžu hrdinovia sú trefné a vtipné. Najradšej však mám také to bratské doťahovanie medzi hlavným hrdinom Georgom a jeho najlepším kamarátom Charlesom. Na ich podpichovanie som si zvykla a beriem ho úplne automaticky. Prirodzene to však nie je iba o vtipoch. Akcia a napätie, to všetko sú faktory, ktoré tu nesmú chýbať. Tým, že je to druhý diel a zároveň posledný, veci sa dávajú do pohybu a tak sa čitateľ dozvedá jedno odhalenie za druhým.

Neviem, či práve toto zavážilo na tom, že sa mi tento diel páčil viac, no veľmi ma potešilo, že sa do príbehu začala vkrádať aj štipka romantiky. Najlepšie na tom je to, že táto romantika nebola ani troška otravná, práve naopak. Vzťah, ktorý sa vyvíjal medzi hlavnými hrdinami mi bol neskutočne sympatický a celý ten priebeh som si veľmi užívala. Medzi nimi sa to vyvíjalo pomaly a postupne, a to sa mi ohromne páčilo. Čím dlhší čas im trvalo kým sa dali dokopy, tým bol ich vzťah hlbší a krajší.

Zápletka je skvele premyslená. Mišo mohol ísť na istotu a písať o tom, ako si George vyberie muža, ktorý podstúpi výcvik, no on sa ponoril do témy hlbšie a skúsil niečo nové. Jednotka svetla medzi svoje rady ženy neprijíma a tak sa Sue stala prvou a jedinou. Už keď som sa aj zamýšľala nad tým, či to zvládne, Sue sa predviedla a ukázala mi, že zvládne všetko čo si zaumieni. Je to nová hrdinka, ktorá príbeh oživila najviac ako sa len dá. Je veľmi jednoduché si ju obľúbiť, pretože nejde jej čo vytknúť. Je jemná, milá a má odvahu a zotrvačnosť za dvoch.

Po celý čas bolo čítanie tejto knihy príjemným zážitkom! Čítanie som si užívala a príbeh ani na chvíľu nestrácal na čitateľnosti a pútavosti. Som veľmi rada, že som zhruba pred rokom dostala možnosť začítať sa do tejto jedinečnej série na ktorú si vždy rada spomeniem. Miša fakt obdivujem za to, že dokázal napísať niečo tak výborné, cez všetky prekážky, ktoré mu v tom stáli, a držím mu palce v písaní aj naďalej! Už teraz sa neviem dočkať na jeho ďalšie knihy :)! Ak ide o túto sériu, tak ju odporúčam. Nie je to obyčajný príbeh! Na záver ešte musím pochváliť aj samotný koniec, ktorý bol viac ako prekvapivý...
Pokiaľ ste ešte nepočuli o Druhej šancí, môžete si prečítať moju recenziu, ktorú nájdete tu.

Ak vás táto séria zaujala, môžete si ju zakúpiť, napr. na tejto adrese.
Prvý diel (Druhá šanca) nájdete TU.
Druhý diel (Pravá tvár) TU.
Ďakujem, že som mala možnosť prečítať si ju :)!

Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. Zhodujem sa s tebou. Mne sa táto séria veľmi páči. Pravá tvár bola super aj kvôli tomu, že ubudli opisy a celkovo to bolo veľmi akčné a ako vravíš, aj tá romantika sa tam už vkráda. Teším sa na ďalšie časti. :)

    OdpovedaťOdstrániť