pondelok 1. januára 2018

Knižné zhrnutie roku 2017 | Spokojnosť blogerky :)

Ahojte moji milí čitetelia!
Dnes je ten deň, kedy sa opäť začína nový rok. 01.01.2018. Presne tak to je...
Mám rada nové roky. Je to príležitosť na nový začiatok. Ak sa vám niečo nepodarilo, tak to môžete jednoducho hodiť za hlavu alebo sa naopak môžete tešiť z úspechov za predošlý rok a dohodnúť sa sám so sebou, že nový rok pôjde v podobnom duchu. No každopádne je to to najväčšie zobrazenie nádeje. V ten jediný, jedinký deň v roku odrazu nezáleží na ničom. Ste, ako čistý nepopísaný papier a pred vami stojí jedno veľké, nové dobrodružstvo.

Preto vám zo srdca želám, aby vám nový rok vyšiel podľa vašich predstáv a možno aj o čosi lepšie. Aby vás neustále stretávali milé prekvapenia a náhody vám vyčarili milión úsmevov na tvári. Želám vám len to najlepšie, veľa zdravia, šťastia, lásky, zážitkov a nekonečných momentov. A hlavne vám želám veľa času. Toho potrebujeme každý, až, až... Nuž a po knihomoľsky vám prajem veľa, veľa dobrých príbehov a mnoho chvíľ v spoločnosti skvelej knihy.

Ako dopadla knižná výzva?
Nuž musím (ne)skromne priznať, že som naozaj spokojná. Po celý rok to s mojou výzvou nevyzeralo vôbec dobre a napokon ku koncu roka som sa prebrala zo zimného spánku a dohnala aj nemožné. Za cieľ som si dala prečítať 65 knižiek a napokon som ich prečítala 70, čo je skutočne krásne číslo. Takže spokojnosť. Zaujímalo by ma... Ako dopadla vaša výzva? Plánujete si nejakú dať aj na rok 2018? Ja sa zapájam do výziev na Goodreads a určite tomu nebude inak ani tento rok. Celú výzvu môžete sledovať na bočnej lište blogu, kde ju čoskoro zavesím :).


Nuž a samotné zhrnutie? Myslím, že je čas pustiť sa na to ❤.

Najväčšie sklamanie
Na Svet Ginny Moonovej som sa tešila už predtým, než vyšla, no keď sa mi napokon konečne dostala do rúk, tak to nešlo veľmi dobre... Neviem možno iba nebol ten správny čas na jej čítanie a nebola som v tej správnej nálade, no nepáčilo sa mi to, tak ako malo. Nie je to zlá knižka, ale medzi nami to nefungovalo. A to isté platí o knižke Dárek z pravé lásky. Čakala som od nej niečo iné... Aj keď sa mi páčila, nebolo to úplne ono.
Nuž a Tisíc bozkov bolo fajn. Príbeh je to veľmi pekný, ale asi som na to taktiež nemala tú správnu náladu a nesadlo mi to.


Najväčšie prekvapenie
Múza od Jessie Burton bola pre mňa obrovským prekvapením. Keď som sa do nej púšťala, bol to menší risk, pretože autorkyna predošlá knižka Miniaturista mi veľmi nesadla. Opäť ten prípad, kedy to bolo dobré, ale je tu ale... Chápete :D. No, ale poďme k veci. Múza bola úplný opak. Tam mi sadli všetky zvláštnosti autorky, jej štýl a skrátka všetko. Veľmi sa mi to páčilo a príbeh bol viac, ako originálny. Po Múze dokonca uvažujem, že Miniaturista dostane druhú šancu.
Geniálna priateľka bola jedna úžasná jazda. Čítala som na ňu množstvo pozitívnych reakcií, no nečakala som, že sa mi bude, až tak veľmi páčiť. Prečítaná za jeden deň :).
Najväčším prekvapením však zrejme bolo Osem hôr. Absolútne som nečakala, že sa mi to bude páčiť a už vôbec nie, že až tak veľmi. No príbeh a hlavne autorov štýl si ma získal na plnej čiare. Môžem len odporúčať ďalej...
Taktiež veľmi silným prekvapením bol aj Môj smutne slávny život, ktorý sa pre mňa osobne radí aj k najlepším knižkam za celý rok. Príbeh a autorka nie sú veľmi známymi, no po prečítaní vám to rozhodne odporúčam. Bolo to výborné.
Vianoce s Annou nie sú až takým prekvapením, pretože, že sa mi to bude páčiť sa úprimne dalo čakať... Avšak nečakala som, že až tak veľmi. A hlavne ma prekvapilo, že konečne to bol aj presne ten typ vianočných príbehov, aké som vždy hľadala a nikdy nenašla. Bolo to prekrásne.



Najlepší námet
Talent na vraždenie je jeden skvelý román. Príbeh príjemne graduje a dodnes si pamätám, ako som si čítanie užila. No áno... Najviac sa mi však páčil dej, respektívne to o čo v ňom šlo. Autor spracoval tému zmiznutia Agathy Christie (o ktorom som dovtedy nič nevedela) a tak o to zaujímavejšie to pre mňa bolo.
Dym bol námetom zlatá čerešnička na torte. Akože naozaj sa skláňam autorovi, pretože to bolo veľmi zvláštne, fascinujúce čítanie, ktoré vo mne vyvolalo veľa emócii. Nápad to bol neskutočný.
O Dánskom dievčati si toho asi nemusíme veľa hovoriť... Zaujímavý prípad, skvelá kniha. Bodka.
Vianočná koleda má môj veľmi, veľmi obľúbený námet. Myšlienku, ako starého Scroogea navštívia v noci traja duchovia Vianoc jednoducho milujem.
Vianoce s Annou sem zaraďujem z podobného dôvodu. Sú krásne, vianočné a hlavne knižka obsahuje hodnoty na ktoré žiaľ zabúdame.
A Monster Calls, The Boy in the Striped Pyjamas a Aristotle and Dante... sú kapitolou samé o sebe.





Najnapínavejšia kniha
Sůl moře ma držala pri čítaní veľmi pevne po celý čas... Vlastne, až kým som nedočítala a moje srdce nebolo zlomené.
A prirodzene, ako každý rok si tu miesto drží Sarah J. Maas so svojimi skvelými príbehmi... Tento rok tu máme Kráľovnú v tieňoch.
A po uvažovaní musím uznať, že aj Patrickove Niečo viac sa mi odkladalo s veľkou námahou. Vlastne by som ho mala rozhodne zaradiť aj do najlepšieho námetu. Bolo to naozaj originálne...


Najromantickejšia kniha
V niektorých chvíľach, až príliš...


Najzábavnejšia kniha
Vždy sa viem v tomto prípade schuti zasmiať.


Najemotívnejšia kniha
The Perks of Being a Wallflower má pre mňa veľmi veľký význam a je to naozaj taká moja srdcová záležitosť, takže všetko, čo sa tohto príbehu týka je pre mňa emotívne.
Malého princa som čítala po prvýkrát a bolo to nádherné. Síce prečítané za hodinku, no pocitov neúrekom.
Tu žila Britt-Marie bolo veľmi príjemným čítaním pri ktorom som sa zasmiala a celkovo prežila asi každý jeden pocit. Príbeh si ma získal a svojskej Britt-Marie som držala palce.
Malá princezná je úplne prekrásny príbeh. Všetko som prežívala s hlavnou hrdinkou a bola som do toho neskutočne začítaná.
Lišiak Pax... to bolo veľmi pekné.



Najkrajšia obálka
Moja obľúbená kategória. K tomuto zrejme nebude treba žiadne slová ❤.




HRDINA roku:
Charlie - The Perks of Being a Wallflower
Rowan, Chaol - Kráľovná v tieňoch
Julian - Caraval (pripomínal mi kapitána Hooka z Once Upon a Time 😍)
Ari, Dante - Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

HRDINKA roku: 
Lucy - Kroniky Narnie
Manon - Kráľovná v tieňoch
Sara - Malá princezná
Pani Bovaryová - Pani Bovaryová (Táto hridnka je veľmi komplikovaná. Nemôžem povedať, že by som si ju zamilovala, možno skôr naopak, no i tak ma fascinovala a nedokážem ju nespomenúť).

Kniha roku
Veď viete, že nikdy nedokážem vybrať len jednu O:).




Nuž, ak ste sa dopracovali, až na koniec, tak vám gratulujem a zároveň ďakujem.
Ďakujem vám aj za ďalší krásny rok, ktorého ste boli súčasťou a prajem vám ešte raz všetko len to dobré. Majte sa krásne :)! A nezabudnite mi napísať, ktoré knižky si v roku 2017 získali to vaše ❤.

11 komentárov:

  1. Kristy, aj Tebe prajem všetko dobre do nového roku! Súhlasím s tým, čo si napísala, že je to akoby nová kapitola, čas na zmenu. Beriem to rovnako. :)
    Gratulujem k úžasnému počtu 70 kníh! Ja som prečítala 41 a udala som si výzvu 46. Väčšinou sa vždy "hecnem" o 5 kníh viac. Tento rok by som chcela prečítať trochu viacej klasiky a najmä neprečítané knihy, ktoré mi v poličkách stoja už pridlho. :D Najviac ma zasiahla asi knižka Na konci samoty, ktorú som dostala len teraz v decembri pod stromček, no chytila ma ako žiadna iná. A taktiež Charlie a Niečo viac rovnako ako u teba, top bola aj Anna zo Zeleného domu, ktorú som čítala v angličtine a nakoniec asi Jana Eyrová, ktorá mi riadne utkvela v pamäti. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Zuzi za komentár ❤. Teší ma počuť, ako sa zhodujeme vo vnímaní nového roku, ale taktiež aj všetko ostatné o knižkach. Gratulujem k prečítanému počtu. 41 je skvelé číslo a naozaj ti držím palce, aby vyšlo aj tohtoročných 46. Super, že to zvyšuješ O:). Treba sa prekonávať a zvyšovať hranice... Každopádne ma veľmi potešilo, že si zmienila Janu Eyrovú. Patrí k mojim veľmi obľúbeným príbehom a tak ma fakt zahrialo, že si získala i teba :).

      Odstrániť
  2. Četla jsem z těchto akorát Perks of being a wallflower a za mě teda docela zklamání :/ Čekala jsem něco trochu "hlubšího", ale chápu, že někomu to sedne perfektně, mně by se asi líbila mnohem víc, kdybych od ní právě tolik nečekala. :-/ Jindou z těhle knih jsem nečetla, ale gratuluju k sedmdesátce. :-) Já měla 61 a stran něco kolem 21 000, tak doufám, že tenhle rok bude s knížkama stejně úspěšný. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma mrzí :(. Ale niečo bude na tom, že si od nej jednoducho čakala príliš. Často, keď máme vysoké nároky, tak ostaneme sklamaní. Najlepšie je nečakať nič a nechať sa prekvapiť... Aj keď to sa zrejme ľahšie povie, ako urobí. Ktovie... Možno ešte niekedy príde čas, kedy po nej siahneš a nájdeš v nej to, čo ti predtým ostalo ukryté :).
      Ďakujem. Aj ja ti gratulujem, pretože prečítala si krásny počet knižiek! Držím ti palce aby sa aj tento rok podaril minimálne tak dobre :)!

      Odstrániť
  3. Páni, toľko knižiek, ja som bohužiaľ tento rok zaostala, ale dúfam, že tento rok to dobehnem dvojnásobne :)
    Vianočnú koledu som rozčítala na Vianoce, ale v angličtine. Nakoniec som to ani nedočítala, zistila som, že také skilly v Dickensovej starej angličtine plnej metafor a prirovnaní nemám a tak to odkladám o rok, kedy už budem znova o niečo múdrejšia :) Šťastný nový rok!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tom prípade ti silno držím palce v tomto roku, aby sa vydaril a splnilo sa všetko, ako má O:)...
      Fúha verím, že to muselo byť náročné. Jeho štýl je skvelý, ale presne, ako hovoríš... Tie metafory a celkovo slovné spojenia, či opisy. To si veľmi neviem predstaviť v angličtine. Už len to, že je to klasika je náročné v cudzom jazyku samo o sebe. No máš pravdu. O rok budeš múdrejšia a určite to pôjde lepšie. Dúfam, že sa ti to bude páčiť :).
      Šťastný nový rok aj tebe :)!

      Odstrániť
  4. Gratulujem k 70 prečítaným knihám <3 !
    Ja som so svojou Goodreads výzvou tiež spokojná, prečítala s 28 kníh (+ pár ďalších, ktoré som na Goodreads nenašla), čiže o tri viac než som mala vo výzve. Iste, oproti 70 je to nič, ale vzhľadom na to, že čítam véľmi pomaly, je to pre mňa tak akurát :). Tento rok som sa stala hrdou Narnijčankou a totálne som si zamilovala Kroniky Narnie, a som tiež rada, že som sa konečne dokopala k tomu aby som prečítala trilógiu Hry o život a veľmi sa mi páčila <3. Veľmi ma prekvapila kniha Moře klidu, ktorá je asi najlepšia za 2017 ...
    A aj tebe šťastný nový rok preplnený knihami :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti ❤! Šťastný nový rok aj tebe a veľa, veľa úspechov! Prajem ti, aby sa ti aj tento rok podarilo prečítať také krásne množstvo knižiek, ako ten minulý, pretože veru ich nebolo vôbec málo :)). Som rada, že si spomenula Moře klidu, pretože iba nedávno som si ho konečne zaobstarala a už sa teším, keď si ho konečne prečítam. Možno to bude pre mňa najlepšia knižka za rok 2018 podľa toho, čo počúvam. Gratulujem k novej totožnosti narnijskej obyvateľky. Ani nevieš, ako ma to teší, pretože Narnia je pre mňa úplne srdcovou záležitosťou ❤❤.

      Odstrániť
  5. V prvom rade - šťastný nový rok!! :) Veľa, veľa skvelých čitateľských zážitkov prajem :)

    Gratulujem k úspešnej GR výzve! :) Ja som mala za minulý rok prečítaných 40 kníh (pôvodne som mala ako cieľ stanovených 30), takže som si povedala, že si budem veriť trošku viac a na 2018 si dám cieľ 33 prečítaných kníh :D

    K Vianociam s Annou pravdepodobne potrebujem poznať sériu o Anne, čo?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, a o knihách minulého roka som písala na blogu, takže to tu nebudem až tak rozmazávať :D Ale buď si istá, že medzi ne patrí Malá princezná, za ktorej odporučenie som ti stále vďačná!

      Odstrániť
    2. Ďakujem ❤. Šťastný nový rok aj tebe! Nech sa ti splní všetko po čom túžiš a nech ťa po celý rok sprevádzajú samé dobré príbehy O:)!
      Gratulujem k prečítaným knižkam za rok 2017! A zároveň držím palce, aby sa vydaril aj tento rok, čo sa výzvy týka...
      Nie k tým Vianociam nemusíš mať prečítanú sériu. Nachádzajú sa tam poviedky o obyvateľoch z Avonlea, ktorí sa však prevažne v Anne nikdy neobjavili, takže to je úplne v poriadku :). Iba dve poviedky sú tam použité z Anny, no to nerobí žiadny problém. Je možné, že keď poznáš Annu, tak si ich užiješ o niečo viac, no dajú sa prečítať aj bez nej. Ak sa do týchto skvelých poviedok pustíš... snáď sa budú páčiť ❤.
      Jeeej Malá princezná. To, že sa ti páčila ma dodnes neprestáva tešiť a vďačnosť pociťujem skôr ja :))!

      Odstrániť