streda 3. januára 2018

Hra o tróny | Ak hráš hru o tróny, buď vyhráš, alebo zomrieš

Originálny názov: A Game of Thrones
Autor: George R.R. Martin
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 2014
Počet strán: 656

Je vôbec za potrebu predstavovať vám zrejme najznámejší príbeh za posledný čas? Sériu kníh, ktorých sa ujali šikovní ľudia a tak si môžeme už pár rokov spokojne pozrieť obľúbený príbeh v podobe seriálu. Je to za potrebu? A vôbec... Ako opísať, tak rozsiahly svet, ktorý je premyslený do posledného detailu? Svet bez jediného "prázdneho" miesta. Dej tak reálny, až sa vám počas čítania zastaví dych a autor vo vás nahlodá pocit, akoby ste všetky útrapy, či radosti prežívali na vlastnej koži. Dobrodružstvá, kruté boje a nespravodlivosti. V tejto knihe sa nachádza toľko vecí, že ani neviem kde začať! Nespočetné udalosti, uhly pohľadov a postavy... Pri všetkých starých i nových bohoch, tých tam veru je!

Nuž, ale nechcem to naťahovať pridlho. Je mi celkom jasné, že aj keby píšem po celý zvyšok dňa a využijem tisícky slov, tak sa mi nepodarí vyjadriť úplne všetko. Zrejme to nie je v silách ľudských. Hneď na úvod musím povedať, že ako prvé si ma absolútne a bez akýchkoľvek výhrad získal autor. Lepšie povedané, jeho štýl písania. Je to neskutočne výborný rozprávač a hotový génius! Nedokážem si ani predstaviť, akým spôsobom dokázal vymyslieť takú perfektnú dejovú líniu. Vymyslel tisícky životov, reálny svet... Skrátka jeho knihy/príbehy nemajú jedinú štrbinku, kde by sa pomýlil. Netuším, ako si dokázal všetko usporiadať, ako to, že sa v tom celkom nestratil. Skláňam sa pred ním, pretože vytvoril naozaj niečo dokonalé.

Nuž a jeho štýl písania je kapitola sama o sebe. Mám pocit, že som sa ešte nikdy nestretla s ničím podobným. Od samého začiatku ma dokázal rýchlo a ľahko preniesť do deja a mala som pocit, akoby som sa ocitla medzi stránkami kníh. Prežívala som to na vlastnej koži. V poslednom čase mávam problém so sústredením sa pri čítaní, vnímaním deju a dalo by sa povedať, že mávam čítacie krízy, no pri Georgovi R.R. Martinovi mi ani na malú chvíľu nič také nehrozilo. Aj keby stovky strán opisoval akékoľvek maličkosti, mám pocit, že nuda by mi nehrozila.


Príbeh sa odohráva z mnohých pohľadov a takmer pri každom sa jedná o celkom inú dejovú líniu. Iné príbehy, dianie, no veď viete... Mám pocit, že tento faktor sa niektorým ľuďom nemusí pozdávať a také veľké množstvo pohľadov by mohlo zopár adeptov odradiť, no autor sa so všetkým porátal geniálne a tak si myslím, že keby tomu dali skeptici šancu, tak rýchlo zmenia názor. 
Teší ma, že každá tá línia bola zaujímavá a tak sa mi nestávalo, že by som bola sklamaná, keď sa pohľad zmenil na niekoho iného. Chcela som vedieť o všetkom a vedieť viac... Nech sa jednalo o kohokoľvek.

Je pravda, že som vedela, čo sa bude dopredu diať, pretože seriál sledujem už nejaký ten čas, no nemám pocit, že by ma to obralo o čitateľský zážitok. Držalo ma to rovnako pevne, ako keby som to nepozerala. Popravde v tomto prípade som aj rada, že som vopred seriál videla. Pri takom množstve postáv a mien by som mala problém sa zorientovať a zbytočne by som z toho bola podráždená a tápala by som. Aj vám, ak si plánujete prečítať knižku a ešte ste neviedli seriál, tak odporúčam pozrieť si aspoň pár epizód. Čítanie tak pôjde oveľa ľahšie a dej si budete vedieť skvele predstaviť :).

Nie je tajomstvom, že som z knižky absolútne nadšená a vám ju s čistým svedomím rozhodne odporúčam! Kedysi som sa GoTku veľmi vytrvalo bránila a tvrdila som, že to nie je nič pre mňa. Že na to nemám žalúdok a bla, bla, bla... Hlúposti. Milujem seriál. Milujem knihu... A verím, že rovnako budem milovať i ďalšie do ktorých sa určite plánujem pustiť. A áno. Som šťastná, že som tomu dala šancu a prepadla som tomu. Prišla by som oveľa. Je to krutý svet a často mi nie je všetko jedno, keď sledujem, čo sa tam odohráva, no stojí to za to.
Teším sa na vaše komentáre, pretože som naozaj zvedavá, ako ste na tom s GoT vy. Sledujete seriál? Čítali ste knižku :)? Rozhodne sa nehanbite a podeľte sa o názor so mnou. Smelo, smelo. Jediné o čo vás prosím je aby ste sa vyhli spoilerom. V seriály som aktuálne na 4. sérii, takže by som vám nebola veľmi vďačná, keby sa dozviem aj to, čo nechcem :D. Majte sa krásne :)!

Moje hodnotenie:

7 komentárov:

  1. Jé, super :D já začala na GoT koukat před necelými dvěma týdny, takže jsem teprve na začátku druhé série a snažím se za každou cenu vyhnout spoilerům od seriálu znalých známých :D Taky jsem se tomu dlouho bránila, protože jsem si seriál kvůli názvu a neznalosti pletla s Hunger Games a přišlo mi to moc fantasy a na to moc nejsem.

    Nakonec mě přítel ukecal pustit si první díl a chytlo mě to. Na knižní verzi jsem už koukala také a přečetla si prvních pár kapitol, je to skvěle napsané. Tak přemýšlím, že to po seriálu možná i přečtu :)

    LENN

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti za komentár. Musela som sa pousmiať, pretože vidím, že GoTku sme sa tvrdohlavo bránili rovnako :D. No ešte že to tvoj priateľ, tak šikovne vyriešil.
      Knižku môžem fakt iba odporúčať a ak sa do nej potom pustíš, tak určite nič nestratíš. Aj keď vieš, čo sa bude dopredu diať, tak je to tak dobre napísané, že ti to vlastne ani neprekáža.
      Prajem aj naďalej príjemné pozeranie a ak sa teda zadarí... tak aj príjemné čítanie :))!

      Odstrániť
  2. Ja som sa Game of Thrones tiež dosť dlho bránila, lebo ma to nejak nelákalo. Ale potom sme raz išli na dovolenku autom a nevedela som ako stráviť tú dlhú cestu, tak som si posťahovala epizódy a pozerala som. Celkom ma to chytilo, ale tak po sérii a pol ma to prestalo baviť :D Potom som sa k tomu takto ešte dvakrát vrátila, ale prestala som niekde v polke piatej série, lebo ma to už fakt nebavilo, nemala som rada už žiadne postavy a tak. Celkovo mám pocit, že je okolo toho príliš veľký hype, ja neviem, sú seriály, ktoré sú (aspoň podľa mňa) omnoho lepšie :D Takže sa na knihy určite nechystám (aj keď mám pocit, že ich mám v čítačke). Dúfam, že ma za túto kritiku nezničíš :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie nezničím :D. Veď každý na to môže mať svoj vlastný názor. Síce to trocha zabolelo, ale tak... skúsila si, nevydalo. Nevadí. Pokiaľ máš seriály, ktoré sa ti páčia a ktoré sleduješ, tak je všetko v poriadku :D :).

      Odstrániť
    2. Seriálov sledujem kopu, len toto nejak úplne nesadlo no :D

      Odstrániť
  3. Skvělá recenze! :) Knížky jsem četla ještě předtím, než jsem viděla seriál (na ten vlastně koukám až teď) a musím říct, že první tři knížky jsou naprosto dokonalé, pak už mě ten seriál bavil víc. Nevím proč, možná Martin postupně těch úhlů pohledu vymyslel tak moc, že mě to přestalo bavit :D Každopádně ty detaily a promyšlená historie jsou vážně geniální, jak píšeš. :) Jestli chceš zkusit nějakou podobnou knížku (epický příběh, spousta postav a miliarda detailů), zkus Cestu králů od Brandona Sandersona, ta mi přišla určitým způsobem podobná Hře o trůny a taky naprosto dokonalá! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti :)! Tak troška ťa obdivujem, že si to zvládla najprv čítať, pretože tých pohľadov je tam toľko... Neviem, ale asi by som v tom mala chaos. Aj keď samozrejme určite muselo mať niečo do seba pocítiť tie zvraty a prekvapenia bez toho, aby si vedela, čo sa stane.
      Zatiaľ som prečítala iba 1. diel, tak sa teraz troška obávam toho, čo si povedala o zvyšných dieloch, no snáď mi to čaro neopadne, ani po treťom. Aj keď zrejme to už nevypustím z mysle a pôjdem na to opatrne :D.
      Ďakujem ti za tipy <3! Na Brandona Sandersona som počula veľa chvály, no nikdy som si veľmi nezisťovala o čom jeho tvorba je. Keď viem, že je to niečo podobné, ako GoT, tak tomu dám rada do budúcna šancu, takže ešte raz vďaka :).

      Odstrániť