utorok 28. júla 2015

Knižné novinky (AUGUST)

Ahojte :)! Júl ušiel ako voda a máme za sebou už polku prázdnin. Bože... ten čas tak letí! Veď za chvíľu už do školy... No toto nie je článok na vylievanie si duše (teda je, ale nie je na oplakávanie času, takže sa presuňme na krajšie témy :D). Ako inak aj tento mesiac nás čakajú skvelé knižné novinky kvôli ktorým sa budeme musieť hrabnúť do vrecka, minúť všetky naše peniaze a porušovať sľuby typu "tento mesiac knihy nebudem kupovať, alebo aspoň ich nebudem kupovať tak veľa :D). Pff dodržať to? Ani náhodou! Tak mi teda dovoľte predstaviť vám všetky tie novinky :).

Labyrint : Útek / James Dashner
11.8.2015
Tak túto knihu som si chcela prečítať už keď vyšla v Češtine. Dokonca som už aj uvažovala, že si ju zakúpim, no nakoniec Ikar vyhlásil, že ju idú preložiť a vydať a ja som bola nesmierne šťastná. Síce som si počkala celkom dlhú dobu, no verím, že to stálo za to. Neskutočne sa na to teším. Videla som film a z toho som bola vážne nadšená. Myslím, že z knihy budem takisto, jedine ak viac, kedže knihy sú vo väčšine prípadov lepšie ako filmy. Už sa neviem dočkať! Toto je kniha, ktorú si skrátka musím prečítať. Musím, musím a musím :D! Aj vy sa na ňu tak veľmi tešíte :)? Čo sa týka obálky... Páči sa mi. Páčila by sa mi aj tá normálna, no ja filmové obálky rada, takže som spokojná.

Keď sa Thomas preberie vo výťahu, jediné, na čo si spomína, je jeho krstné meno. Nemá nijaké spomienky na rodičov ani na domov. Pamäť má prázdnu, ale nie je v tom sám. Keď sa dvere výťahu otvoria, obklopia ho cudzie deti a privítajú ho na Fleku, čo je široký otvorený dvor ohraničený kamennými stenami. Podobne ako Thomas, ani Flekári netušia, prečo alebo ako sa sem dostali. Vedia iba to, že každé ráno sa otvoria obrovské dvere do Labyrintu za múrmi Fleku a večer sa opäť zavrú. A každých tridsať dní sa vo výťahu objaví nový chlapec. Flekári túžia vrátiť sa domov, ale zatiaľ nenachádzajú riešenie, ako sa dostať z labyrintu.
Lenže potom sa niečo stane: hneď na druhý deň po Thomasovi príde na Flek dievča, úplne prvé. Ešte ohromujúcejší je však odkaz, ktorý im doručí. Zdá sa, že Thomas je dôležitejší, než sám tuší. Ale na to, aby zistil, kto vlastne je, musí najprv odhaliť temné tajomstvá pochované hlboko vo svojej mysli a bojovať o život so zlovestnými mechanickými tvormi v Labyrinte.


Kečupové oblaky / Annabel Pitcher
15.8.2015
Ďalšia kniha na ktorú sa veľmi teším (pomaly už od začiatku) a ktorú si chcem určite prečítať. Príde mi to iné, originálne, anotácia ma naozaj zaujala a je to skrátka zvláštne... celý ten nápad. No páči sa mi to! Snáď to nebude iba klasická tínedžerská love story, ktorá síce možno bude v náznakoch iná, no vďaka spracovaniu bude rovnaká ako milión iných knih. Ja ale verím, že moje očakávania neklesnú a že táto kniha bude stáť za to! Som proste pozitívna a naozaj v tom verím :D. Navyše páči sa mi aj tá obálka. Je skvelá! Som naozaj zvedavá, pretože ten príbeh si nejako neviem predstaviť, no teším sa :D.

Pätnásťročná Zoe má netradičného priateľa - pána Stuarta Harrisa v cele smrti v jednej texaskej väznici. Zoe ale potrebuje niekomuvyrozprávať svoj netradičný príbeh. O tom, ako sa zaľúbila do dvoch chalanov, oboch zradila a ako má na svedomí smrť jedného z nich. Zoe sa uprostred noci vykráda do kôlne za domom, kde si vylieva svoje zlomené srdce na stránky papiera. Píše pánovi Harrisovi listy o všetkom, čo sa stalo od momentu, keď sa zaľúbila, až po náhlu smrť, ktorú vraj spôsobila.
Dlhé mesiace mlčala, všetko sa jej akosi prepieklo. Ale jej život je v troskách a tajne dúfa, že keď niekomu vyrozpráva, čo sa vlastne stalo, konečne sa jej uľaví a bude sa môcť vrátiť do normálu. Pán Stuart Harris jej možno nikdy neodpíše, ale aspoň niekto pochopí, čo ju trápi, lebo aj on môže za smrť svojho blízkeho.


Veľké malé klamstvá / Liane Moriartyová
18.8.2015
Túto knihu si zrejme prečítať neplánujem, ale verím, že fanúšikovia tejto autorky sa potešia. Takto... Ja som od nej čítala Zaľúbenú veštkyňu. Páčilo sa mi to a po prečítaní vo mne ostal taký ten príjemný pocit a naozaj ma to bavilo, príbeh mal niečo do seba. No aj tak po čase cítim, že to nie je kniha, ktorú potrebujem čítať viackrát aj keď bola moc fajn. Počula som, že to bola od nej zatiaľ najslabšia kniha, no zrejme ani tento fakt ma nepresvedčí v tom aby som siahla po tejto knihe. Viem, že by sa mi páčila, no neláka ma. Anotácia ma celkom aj zaujala, no stále je tu to ALE. No keby som predsa len zmenila názor a po knihe siahla, určite sa to dozviete :). Jedno však musím oceniť. Aj táto obálka je naozaj vydarená.

Na malebnom Pirriweeskom polostrove sídli iba jedna základná škola a tá musí prijať deti z rôznych spoločenských vrstiev. Bohaté, panovačné mamičky sa tak stretávajú s chudobnejšími, nenápadnými ženami. Jednou zo sivých myšiek je aj slobodná matka Jane, ktorá má čo robiť, aby vyžila. Jane sa na polostrov prisťahovala len nedávno, a hoci škola sa ani poriadne nezačala, už sa dostala do problémov. Janinho syna Ziggyho obvinia z napadnutia spolužiačky. Matka synovi verí, že čin nespáchal, ale v kútiku duše ju zožierajú pochybnosti. Má na to vážny dôvod.
Pomocnú ruku jej podajú dve nové priateľky. Jednou z nich je bohatá kráska Celeste, druhou Madeliade, čerstvá štyridsiatnička, s ktorou sa neradno zahrávať. Postupne sa dozvedáme, že každá rodina má svoje tajomstvá a že šikanovanie sa nedeje iba v škole, ale aj doma. Autorka len pomaličky odhaľuje osudy hrdiniek, ktorým ani zďaleka nie je čo závidieť. Rozprávkový život niečo stojí a tragédia je len otázkou času.
Román Veľké malé klamstvá je zaujímavou výpoveďou o exmanželoch a druhých manželkách, o matkách a dcérach, škandáloch na školských dvoroch a nebezpečných malých klamstvách, ktoré si hovoríme, aby sme prežili.


Voľba / Nicholas Sparks
25.8.2015
Tu váham a veľmi... Na jednej strane by som si to prečítať chcela, no na druhej strane cítim váhanie. Viem, že Nicholas Sparks je veľmi obľúbený autor a že čitatelia ho milujú práve pre jeho rozprávačský talent, štýl písania a aj preto, že jeho knihy majú dušu a také zvláštne čaro. Áno uznávam, že to čaro som pocítila, keď som čítala jeho knihy, no viem, že keď ich čítam, tak niečo nie je v poriadku. Akoby ma úplne nepohltili a nedokázali sa mi vryť pod kožu. No som si celkom istá, že tentoraz je chyba vo mne len na to neviem prísť. Viem, že jeho knihy sa mi páčia, no myslím, že akosi v mojom živote na ne teraz nie je správny čas a že o niekoľko rokov, keď sa k nim vrátim objavím to čaro aj ja a že sa mi budú páčiť oveľa viac. No predsa len uvažujem, že by som tejto knihe dala šancu :). A čo vy?

Travis Parker má všetko, čo muž potrebuje: dobré zamestnanie, oddaných priateľov či priateľky, dom na morskom pobreží malého mesta v Severnej Karolíne. Plným dúškom si užíva vymoženosti bezstarostného nezáväzného života – pestuje vodné športy a s kamarátmi pravidelne usporadúva obľúbené grilovačky – a drží sa presvedčenia, že vážnejší vzťah so ženou by jeho zabehaný životný štýl iba obmedzoval. To však trvá iba do chvíle, keď sa do susedného domu nasťahuje Gabby Hollandová. Napriek pokusom o dobré susedstvo akoby atraktívna červenovláska spočiatku mala Parkera v žalúdku. Ich vzťahu nepomáha ani skutočnosť, že Gabby má dlhoročného priateľa. Napriek tomu sa Parker neúnavne pokúša získať priazeň novej susedky, ktorá onedlho stojí pred osudovou voľbou. Jeho vytrvalé úsilie napokon oboch privádza na prah spoločnej cesty, ktorú ani jeden z nich vopred nepredvídal. Osud má však pre nich pripravenú ďalšiu, oveľa ťažšiu voľbu.

16 komentárov:

  1. Z týchto vybraných titulov ma najviac zaujal Labyrint, o knihe som toho už veľa počula :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi sa teším na Voľbu.Nicholas Sparks je skvelý autor.Labyrint mám tiež v plane čitať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že napokon si predsa len aj ja prečítam Voľbu, aj keď váham :D.

      Odstrániť
  3. Som čakala, kým vyjde Labyrint v slovenčine... ale asi si to kvôli obálkam dám v CZ :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kašlať na to :D. Je filmová a ja filmové rada :D.

      Odstrániť
    2. Ale tá nefilmová... ja ju uplne žerem! :D A Tie kečupové oblaky stále čítam ako obálky :D Neviem si pomôcť :D

      Odstrániť
    3. Áno... je úžasná, ale tak čakám už rok, tak už to dám v sk :D. To aj ja mávam, že čítam vždy inak, ale ani za svet si nespomeniem pričom :D

      Odstrániť
  4. Tak ja sa teším iba na jednu knihu a to na Voľbu. Nicholas Sparks je proste môj naj autor. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to sa ti bude určite páčiť :). Myslím, že aj ja si ju nakoniec prečítam :).

      Odstrániť
  5. Teším sa na Veľké malé klamstvá - dúfam, že sa k nej dostanem, keďže Prečo sme sa vlastne rozišli sa mi od autorky páčilo.:D Podobne ako ty by som ju asi nečítala druhýkrát, ale to ma vôbec neodrádza.:D
    A som zvedavá aj na Kečupové oblaky, akurát sa mi zdá, že vychádza až neskôr.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je fajn :D. Neviem možno sa k jej knihám niekedy vrátim, no teraz to asi nebude :D.
      Ach jaj... keď som to písala, tak ešte bolo 15.8. a teraz pozerám a zasa to posunuli o mesiac. Ďakujem za upozornenie :)

      Odstrániť
  6. Podľa mňa bol Labyrint v češtine absolútne dokonalý. A keď som čítala popis Labyrintu v slovenčine, ostala som dosť zhrozená. Neviem či je to tým, že som pri tejto sérií zvyknutá na češtinu, alebo keď to proste porovnám, originálu sa viac podobá čeština, ale v slovenčine to podľa mňa bude trošku horšie. Ale určite to musím skúsiť prečítať aj v mojej materčine, no nie? XD Btw....v češtine som už na tretej knihe (The Death Cure - Vražedná léčba)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja to našťastie nemám s čím porovnať :D. Ale rada sa dozviem tvoj názor po odskúšaní :D.

      Odstrániť