streda 1. júla 2015

Júlové knižné novinky


Ako som už včera sľúbila pripravila som si pre vás článok v ktorom sa chcem s vami pokochať nad knihami, ktoré majú vyjsť nasledujúci mesiac. Dôkladne som si prezerala všetky novinky, ktoré nás čakajú a myslím, že sa teda máme načo tešiť! Ponuka kníh bude bohatá a lákavá a naše peňaženky zasa raz utrpia poriadne šoky (čo už s nami?). Viem, viem zasa obkeciavam. Poďme teda na vec! Páni a dámy, usaďte sa a začítajte sa. Prajem vám príjemnú zábavu :).

Papierové mestá / John Green
7.7.2015
Papierové mestá nie sú na Slovensku žiadnou novinkou, no vydavateľstvo Ikar, presnejšie Yoli sa
rozhodlo vydať túto skvelú knihu v novom prevedení. Obálka bude filmová a bude to paperback. Doteraz som si túto skutočnosť akosi neuvedomila, no teraz chytám naozaj silné nutkanie si túto novú krásku kúpiť. Veď viete v hlave mi teraz behajú všetky tie argumenty..."bude ti ladiť k Hviezdam, ktoré máš takisto vo filmovej obálke, na ten film sa tešíš a keď budeš mať filmovú obálku...bla,bla,bla." Viem, že by to bola absolútne zbytočná investícia, ale pokušenie je veľké :D! Ktovie ako nakoniec vyriešim svoju dilemu. Čo sa týka knihy... Mne sa kniha ohromne páčila. Ja skrátka knihy Johna Greena môžem. Ten humor, štýl písania to je presne moja šálka kávy. Dokonca som na to nalákala aj kamarátku a teraz už iba odpočítavame dni do kina :D.

Margo Rothová-Spiegelmanová. Jej bláznivé dobrodružstvá sa zakaždým prehnali školou ako letná búrka: na gitare ju naučil hrať nejaký starký v polorozpadnutom dome v mississippskom Hot Coffee. Tri dni kočovala s cirkusantmi, lebo ich presvedčila, že by z nej mohla byť artistka. Na koncert The Mallionaires v St. Louis sa dostala tak, že sa vydávala za basgitaristovu frajerku, a keď ten s ňou naozaj chcel chodiť, poslala ho kadeľahšie. Jej najneuveriteľnejšie príhody sa vždy ukázali ako skutočné!
Tak do tejto dobrodružnej duše sa beznádejne zamiloval Quentin-Kvéčko Jacobsen, trochu zakríknutý chlapec z dobrej rodiny. Keď mu pojašená maturantka jednej noci vlezie do izby prezlečená za nindžu a odhodlaná vykonať jedenásť bodov neľútostnej pomsty nevernému frajerovi a bývalým kamarátom, Kvéčko neodmietne. To, čo povystrájajú, Quentina rovnako nadchne ako vyľaká. Lenže na druhý deň je Margo preč a zanechá po sebe len indície určené práve jemu. Vydáva sa teda na cestu plnú odbočiek, a čím bližšie je k cieľu, tým lepšie spoznáva skutočnú tvár priateľky – a možno aj svoju vlastnú.

Záblesk svetla / Garth Stein
14.7.2015
Pri tejto knihe vlastne ani neviem čo čakať. Po prečítaní anotácie vo mne ostal taký zvláštny pocit (čo označujem za dobré, čiže plus). Zaujal ma príbeh, ktorý by mala kniha čitateľom ponúknuť a uvedomujem si, že túto knihu si chcem niekedy naozaj prečítať, no viem, že teraz to určite nebude. Neviem či to bude o mesiac, či o rok, raz určite, no vo veľmi blízkej dobe to zrejme nebude. Každopádne to vyzerá veľmi zaujímavo a ja sa úprimne teším na recenzie. Navyše tá obálka sa mi veľmi, veľmi páči :).

Zem nás všetkých volá k sebe. Pôda, skaly aj hlina. Pripomína sa, dbá, aby sme na ňu nezabudli. Pretože zem napokon zvíťazí. Tak ako vždy. Všetci v nej raz skončíme.
V lete roku 1990 sa štrnásťročný Trevor Riddell prvýkrát zoznamuje s domom Riddellovcov, legendárnym sídlom postaveným z gigantických kmeňov, vypínajúcim sa na rozľahlom pozemku nad Pugetovým zálivom pri Seattli. Rodinní predkovia ho vybudovali na vyklčovanom pozemku a za obeť ich rozpínavosti a ziskuchtivosti padli hektáre nádherného lesa.
Trevorov otec Jones Riddell nedávno zbankrotoval, rodina sa ocitla v ohrození a rodičia sa rozhodli pre skúšobné odlúčenie. Jones priviedol chlapca do starobylého rodného sídla, kde žije jeho sestra Serena a ich otec Samuel trpiaci alzheimerom, s jediným cieľom. Spoločne chcú svojrázneho dedka, majiteľa nehnuteľnosti, presvedčiť, aby dožil v penzióne, dom aj s pozemkom mienia dobre predať developerovi a zo zisku pokojne žiť až do smrti.
Lenže záhadný a aj trochu strašidelný dom je plný tajomstiev. Trevor pri skúmaní tajných schodísk a podzemných katakomb objaví ducha riddellovského domu, ktorý má celkom iný zámer: prírode treba vrátiť to, o čo ju obrali. Nikto okrem dedka mu však neverí... Chlapcova odvaha postaviť sa zoči-voči temnej minulosti svojich predkov je kľúčom k budúcnosti rodiny.


Harry Potter - tvory a netvory / Jody Revenson 
22.7.2015.
Ďalšia kniha, ktorú by som chcela, no mám pocit, že ju nebudem mať tak skoro. Avšak som si na milión percent istá, že niekedy si ju kúpim, pretože ako správny fanúšik by som sa hanbila keby som tak neurobila. Veľmi ma zaujíma čo bude kniha obsahovať a pár strán, ktoré som z nej videla boli naozaj zaujímavé, takže túto krásku by som rada vlastnila vo svojej poličke ako taký klenot zbierky :).

Táto kniha predstavuje všetky fantastické tvory z kompletnej série o Harrym Potterovi - od mierumilovných domácich škriatkov a poštových sov po nebezpečných dementorov a drakov. Vznikla v spolupráci so štúdiom Warner Bros, ktoré prenieslo príbehy malého čarodejníka na filmové plátna.
Nahliadnite s ňou do tajomných archívov filmárov a objavte aj dosiaľ nezverejnené výtvarné návrhy a informácie. Súčasťou knihy je plagát zobrazujúci všetky tvory z knihy.

Všem klukům, které jsem milovala / Jenny Han
22.7.2015
O tejto knihe som počula najmä zo zahraničia. Najviac som ju videla zrejme u zahraničných blogerov, ktorí si túto knihu fotili na Instagram jednu radosť. Potešilo ma, keď vydavateľstvo CooBoo vyhlásilo, že túto knihu preložia, pretože z toho nekonečna fotiek ma zaujímalo o čom kniha je. Som rada, že mám možnosť sa to dozvedieť. Síce je toto kniha, ktorú nepotrebujem čítať čo najskôr, alebo kniha za ktorou by som sa šla potrhať, chcem si ju niekedy v budúcnosti prečítať a utvoriť si na ňu vlastný názor. Nápad ako taký nemusí byť zlý... avšak spracovanie musí byť veľmi dobré, pretože ak bude tento príbeh napísaný zle, myslím, že to v tom prípade nedopadne najlepšie.

Co by se stalo, kdyby všem klukům, kteří se ti líbili, někdo najednou sdělil, že ses do nich zamilovala…? Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara žádnému klukovi nedala najevo, že se do něj zamilovala. Místo toho mu napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. A najednou musí čelit všem svým pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.

Kam zmizla / Gayle Forman
28.7.2015
V júli sa môžme tešiť aj na druhý diel knihy Zostaň so mnou. Ešte sa pamätáte na ten ošiaľ ohľadom tej malej drobnej knižky, ktorá sa svojou veľkosťou pomaly nelíši od brožúrky, no svojim príbehom dokáže dostať čitateľa do kolien? Pamätám si akoby to bolo včera, keď som nedočkavo stála v rade kina a tešila sa na film pri ktorom bolo zaručené, že budem roniť krokodílie slzy. Film som videla skôr než som čítala knihu a asi som aj rada, pretože viem, že by mi potom vo filme vadilo kopec vecí. Knihu som si prečítala chvíľu potom ako som videla film a veľmi sa mi páčila. Na druhý diel sa skutočne teším, pretože tie postavy mi skrátka prirástli k srdcu. Adam bol skvelý hrdina a teším sa, že tu sa mu dostane veľa priestoru. Som naozaj zvedavá :). Čo sa týka obálky... Mám k nej pár výhrad. Asi ako prvé mi vadí, že ju dali do toho maslového odtieňu. Prečo obálku nenechali v bielej?! A mierne mi vadí, že tam nepoužili hercov z filmu, ale dali tam úplne iných ľudí. Načo potom robili filmovú obálku? Inak som celkom spokojná...

Od tragickej autonehody prešli tri roky... Mia prežila, stratila však najbližšiu rodinu aj chuť žiť. Pomohli jej lekári, kamaráti, a najmä jej priateľ, gitarista Adam Wilde. Trpkú životnú skúšku však ich mladá láska neprežila a cesty dvojice sa rozišli... Celé tri roky už uplynuli aj odvtedy, čo Mia náhle zmizla z Adamovho života.
Teraz obaja žijú na opačných koncoch krajiny. Nadaná violončelistka Mia je vychádzajúcou hviezdou newyorského konzervatória Juilliard. Adam žije v Los Angeles a ako slávny rocker kŕmi nenávidený bulvár búrlivým vzťahom so slávnou herečkou. Keď počas turné zostane sám trčať v New Yorku, náhoda ich znovu zvedie dokopy. V tú osudnú spoločnú noc sa túlajú po meste, ktoré sa stalo Miiným domovom, spomínajú na minulosť a nesmelo otvárajú srdcia budúcnosti – a azda aj jeden druhému. Dá sa však vrátiť stratený čas, odpustiť chyby a nesplnené sľuby?

Čudákova dcéra / Kate Mosse
28.7.2015
Vôbec som netušila, že nejaká takáto kniha má vyjsť, no po prečítaní anotácie som vedela, že si ju musím prečítať. Túto knihu si prečítam na milión percent a nie v ďalekej budúcnosti, ale krátko po vydaní. Príbeh ma neskutočne zaujal a vyzerá to tajomne, záhadne a možno aj trocha temne. Som zvedavá a neviem čo čakať, no teším sa a veľmi! Dúfam, že autorka sa so svojou knihou vyhrala a dokázala udržať vo svojom príbehu tajomnú atmosféru, pretože často knihy sľubujú tajomno, no autory si skrátka nedokážu udržať atmosféru. Obálka sa mi veľmi páči a ja sa už naozaj neviem dočkať :).

Sussex 1912
Na anglickom vidieku vládne len zdanlivý pokoj. V starobylej dedine Fishbourne si povery zachovávajú smrtiacu moc. Jedného dňa sa na cintoríne po zotmení zhromaždia dedinčania, aby uvideli prízraky ľudí, ktorí v priebehu roka zomrú. Medzi zvedavcami je aj dcéra miestneho čudáka Gifforda, preparátora vtákov.
Constantia Giffordová žije s otcom v rozpadávajúcom sa dome Blackthorn House. Vypchaté zvieratá vyšli z módy, zmenili sa na nechcené haraburdy a z Gifforda sa stal zatrpknutý opilec. Constantia by mu rada pomohla, no nevie ako. Na polovicu svojho života si nepamätá, pretože ako dvanásťročná si pri páde vážne zranila hlavu. Otec s ňou o nehode odmieta hovoriť a Connie cíti, že ho trápi hanba a vina.
Ľudia čakajú, zvon zazvoní a všetky oči sa uprú na kostol. Nikto nevidí ruky v rukaviciach, ktoré držia vražednú zbraň. V tento magický večer jedna žena umrie.
Connie si láme hlavu, kto je vrah a prečo sa vražda stala kľúčom k jej pamäti. Odrazu sa jej totiž vracajú znepokojivé spomienky.
Pozná tú záhadnú postavu, čo sa túla po močariskách?
Kto jej na rohožke zanechal nepodpísaný odkaz?
A aké je tajomstvo domu Blackthorn House, ukryté medzi bizarnými i desivými dielami starého Gifforda?

4 komentáre:

  1. Z týchto kníh si určite prečítam Záblesk svetla, Čudákovu dcéru a Kam zmizla (i keď mne sa Zostaň so mnou nepáčila). Ale celkovo skvelé knihy. Až na Papierové mestá, mne sa nepáčili. :/ :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nepáčili? To je škoda :/. Ale tak uznávam... Greenove knihy skrátka nesadnú každému :D

      Odstrániť
  2. Aj mňa veľmi zaujala Čudáková dcéra, ale dala som prednosť Kam zmizla. :)

    OdpovedaťOdstrániť