pondelok 20. júla 2015

Muž menom Ove / Fredrik Backman

Muž menom Ove

Ove dovŕšil päťdesiatdeväť rokov. Je to muž pevných zásad, neochvejných princípov a nemenných pravidiel – a večne nevrlý,zatrpknutý frfloš, v ktorom len ťažko odhalíte dobré srdce. Milovaná žena mu umrela, stal sa z neho samotár a pomaly stráca zmysel života. Kedysi býval predsedom spoločenstva vlastníkov domov, ale vystriedali ho už pred niekoľkými rokmi – čo on sám považuje za obyčajný puč. Rozhodne mu to však nezabránilo vykonávať funkciu strážcu poriadku. Samozvaného.
Keď sa do domu naproti prisťahujú mladí hluční susedia a namiesto pozdravu sa im len tak mimochodom podarí nacúvať do Oveho poštovej schránky, a ešte k tomu japonským autom, spustí sa kolotoč nečakaných udalostí. Začína sa príbeh o prekvapujúcom priateľstve, túlavom kocúrovi a najmä o tom, ako sa ľuďom, ktorí sa s Ovem stretnú, zmení život.

Kniha Muž menom Ove mi prišla náhodou. Nemala mi prísť, no prišla mi. Nevedela som čo od nej očakávať, pretože tú knihu som si nevybrala a prišla tak nečakane. Skrátka to nebol štýl môjho čítania a tak som sa do toho púšťala s obrovskými obavami. Priznám sa, že sa mi to čítať vôbec, ale že vôbec nechcelo a šla som do toho s maximálnou nechuťou. Nevidela som tam ani malú iskričku nádeje, že by sa mi to mohlo páčiť. A mohlo? Mohlo... 

Aj čas je čudesná vec. Väčšina z nás žije iba pre budúcnosť. Pre to, čo bude o niekoľko dní, pár týždňov či rokov. Jedným z najmučivejších okamihov v živote každého človeka je okamih, keď zistí, že dospel do veku, keď toho má viac za sebou než pred sebou.

Keď som to začala čítať prišlo mi to fajn. Dalo sa to čítať, nebolo to nudné a moje zlé predtuchy sa nenaplnili. Bolo to fajn avšak niečo viac som v tom nevidela. Čítala som ďalej, ďalej a ďalej a zrazu som si začala uvedomovať, že ono to je vlastne celkom dobré a že už som skoro v polovici a vôbec, ale že vôbec to nie je zlé. O chvíľu som si začala uvedomovať, že mne sa to páči a že mám úsmev na perách. Zrazu som zistila, že spánok vlastne ani nie je taký dôležitý, že si ešte prečítam "jednu kapitolu". A potom samozrejme ešte jednu.... A zrazu to bolo dočítané a mne sa chcelo plakať a smiať sa a hlavne som bola nahnevaná sama na seba prečo som bola taká hlúpa a nečítala to už skôr.


Príbeh Oveho ukazuje všetky stránky života či už smutné, alebo šťastné. Pri čítaní sa pristihnete pri tom ako sa usmievate, alebo ako vás zrazu naplní smútok a je vám starého Oveho ľúto, alebo sa začnete zamýšľať nad životom (dôkladne a inak ako doteraz). Ove totižto rozmýšľa o živote dnešnej generácie a porovnáva to so životom predtým. Pri čítaní tejto knihy mi došlo mnoho vecí, ktoré som doteraz prehliadala a nikdy sa nad nimi nezamýšľala a verím, že sme ich prehliadali viacerí.

Veľké plus knihy je to, že je neskutočne čitateľná. Veľmi ľahko sa do nej začítate a ani si neuvedomíte a už ste na konci. Číta sa naozaj rýchlo. Zdatnejší knihomoli by ju dokázali prečítať na posedenie. Kniha má veľa plusov. Príbeh je skrátka sympatický a je o úplne bežných ľuďoch a veciach. Je pekný, no aj smutný. Nechápala som prečo sú na knihu samé dobré ohlasy, no už to chápem a vôbec sa nedivím. Táto kniha stojí za prečítanie a je len veľmi málo ľudí, ktorých nebude baviť. Je to štýl, ktorý sadne (skoro) každému. To mi pripomína, že štýl písania autora je naozaj skvelý a mne nesmierne sadol. Dokáže pracovať s emóciami človeka, no nie tak aby to hralo nasilu na city, ale úplne prirodzene.

Dnes už ľudia nevedia navariť poriadnu kávu. Rovnako ako nikto nepíše rukou. Lebo na to majú počítač a na espresso automat. Ale kam speje spoločnosť, v ktorej ľudia nevedia písať rukou ani uvariť poriadnu kávu?

Hlavná postava Ove je sympatický človek (aj keď by spočiatku byť nemal). Je ufrflaný a vždy sa háda až kým nedocieli svoj cieľ, je tvrdohlavý, panovačný a ťažko sa s ním vychádza najmä ak ste citlivý a neznesiete jeho povahu. No je to dobrý človek, ktorý si už odžil svoje, človek ktorý bol ľúbení a ľúbil a je to človek, ktorý svoj život bral veľmi vážne. No keď ste starý a zrazu prídete o celý svoj svet prečo by ste mali byť milý a na každého brať ohľad? Kto berie ohľad na vás? Oveho správanie chápem a tak strašne mi prirástol k srdcu, že to ani opísať neviem. Taktiež skvelá osoba, ktorú som si obľúbila bola Oveho manželka Sonja. Ona bola neskutočne dobrý človek a s Ovem museli byť krásny pár. 

Koniec koncov neľutujem, že som si túto kniha prečítala. Prišla mi náhodou a zrejme to tak malo byť. Teraz tak premýšľam... Väčšinou si nájdeme knihy my, no teraz si zrejme kniha našla mňa. Odporúčam každému. Čítanie neoľutujete! A keby sa vám aj nepáčila, predsa len je na nej niečo vďaka čomu aj tak nebudete ľutovať jej čítanie. Je to krásna kniha a krásny príbeh. Verím, že si túto knihu prečítam ešte mnoho krát.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete kúpiť, napr. TU.

Moje hodnotenie :

6 komentárov:

  1. Ove je nádherná knížka. Pamatuji si jako teď, když jsem ji četla. Zamilovala jsem se od první stránky, a neskončilo do teď. Beze sporu nejlepší knížka minulého roku. Trochu mám strach si přečíst Babičku, protože se bojím, že to nebude tak dobré :/ :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je úžasná :)... Ja som zatiaľ o Babičke ani neuvažovala aj keď sa mi Ove páčil, ale tak uvidíme :).

      Odstrániť
  2. No dobre, tak ja si ho v tom levnem paperbacku koupim, jak ho ted maji v akci :-D Porad o nem premyslim, a tvoje recenze me zase jen utvrdila v tom, ze asi nebudu litovat. Jen se bojim aby to nebylo jako se stoletym starikem a analfabetkou, u kterych se nejdriv taky rikalo jak jsou super a potom jsem cetla i hodne opacnych nazoru. Moc hezka recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som ťa trocha nalákala :D. Ja som sa tiež bála, že to bude niečo čo mi skrátka nesadne a nebude to môj štýl, no kniha si ma získala :D. Snáď (ak si ju kúpiš) sa ti bude páčiť :). Ďakujem moc :).

      Odstrániť
  3. Mne sa Ove strašne páčil! Bola to veľmi dobre napísaná kniha a zdieľam tvoje pocity ;) :) A veľakrát som sa v ňom našla, čo je asi čudné, kedže nie som v jeho rokoch ale som zásadový človek ;) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj mne. Aj keď som nečakala, že sa mi bude páčiť :D. Som rada, že sme sa zhodli :). A to, že si sa v ňom našla je náhodou moc fajn :).

      Odstrániť