utorok 17. mája 2016

Portrét Doriana Graya / Oscar Wilde

Portrét Doriana Graya

Autor: Oscar Wilde
Originálny názov: The Picture of Dorian Gray
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2012
Počet strán: 208

V predslove k svojmu jedinému románu Portrét Doriana Graya Oscar Wilde napísal: „Mravné alebo nemravné knihy neexistujú. Kniha môže byť len dobre napísaná, alebo zle napísaná. Nič iné.“ A o pár riadkov nižšie: „Myšlienka a jazyk sú umeleckými nástrojmi umelca. Neresť a cnosť sú umeleckou látkou umelca.“ Román vznikol v roku 1891 po úspechu jeho poviedkových kníh. Kritici ho označovali za explóziu estetizmu a dekadencie s naznačenou témou homosexuality. To v prudérnej viktoriánskej spoločnosti stačilo na zavrhnutie diela a riadny škandál. Slovenský prekladateľ Ján Vilikovský však upozornil, že „Portrét Doriana Graya je svojím námetom vlastne klasickou moralitou a napriek všetkým ohňostrojom amoralizmu sa končí potrestaním previnilca“. Román rozpráva o túžbe po večnej mladosti a kráse. Maliar Basil Hallward namaľuje portrét osemnásťročného Doriana Graya, mladíka s krásnou tvárou a čistou dušou. Lord Henry Wotton však Dorianovi zdôrazňuje, že mladosť a fyzická krása sú pominuteľné, a nabáda ho, aby ich naplno využil. Dorian podľahne lordovmu vplyvu a zostane večne mladý a krásny, kým čas a Dorianove výčiny sa odrážajú na obraze. 

Portrét Doriana Graya je kniha, ktorá ma lákala už veľmi dlho. Aj keď je autor Oscar Wilde dosť známy na toto jeho dielo som prišla náhodou. Odvtedy som sa stále nie a nie dostať ku knihe, no som rada, že teraz nastal ten čas a ja som si ju konečne prečítala. Je mi troška ľúto, že takúto klasiku nemám vo svojej zbierke, ale mala som ju iba vypožičanú z knižnice, no určite si ju plánujem zaobstarať. Vydanie, ktoré je vyššie na obrázku mi príde vydarené a tá obálka vyzerá vynikajúco. Takže dúfam, že zohnať ju nebude taký problém. Nuž, ale prejdime ku knihe... Že je to klasika to asi všetci vieme. Napísaná bola v roku 1891 čiže ide z nej už naozaj história. No viete čo ma na nej prekvapilo najviac? Že keby som nevedela v ktorom roku bola napísaná, tak by som ju pokojne zaradila aj medzi súčasnú literatúru. Totižto tá kniha je neskutočne nadčasová! Áno prostredie je z viktoriánskeho Anglicka, no aj v dnešnej dobe sa píšu knihy, ktoré majú dej zasadený práve do tej doby. Autor ma neskutočne úžasný štýl písania!

"...Keď je človek zaľúbený, vždy začína začína tým, že klame seba samého, a vždy končí klamaním druhých. A to svet nazýva láskou..."

Počas čítania som neprestávala byť v úžase. Oscar Wilde písal jednoducho, no zároveň išiel strašne do hĺbky a do svojho diela zasadil toľko myšlienok, až som mala chuť chytiť do ruky ceruzku a podčiarkovať každú druhú vetu (čo len tak mimochodom nejaká nadšenkyňa, ktorá to čítala predo mnou urobila.) Jeho výroky by zaplnili aj samostatnú knihu a to teraz myslím úplne vážne. Často som sa musela len tak pozastaviť a popremýšľať nad danou myšlienkou, pretože každá jedna ma nesmierne uchvátila. No bolo ťažké len tak knihu odložiť a zamýšľať sa, pretože zároveň bol dej veľmi zaujímavý a ja som chcela čo najskôr vedieť ako to skončí. Dej plynul pekne pomaličky, no zároveň takým správnym tempom stále viac napredoval. Jediné čo by som vytkla je, že konkrétne v jednej kapitole bolo až príliš veľa opisov. Bolo ich toľko, až som tú kapitolu musela preskočiť, pretože ma to už po dvoch stranách ani nezaujímalo a ani som to nedokázala vnímať. Je to síce iba jedna kapitola, no dojem mi to troška pokazilo, aj keď naozaj len trošku.

Prostredie mi však všetko vynahradilo. Milujem viktoriánske Anglicko! Je to skrátka moja srdcová záležitosť a ja by som knihy zasadené do tejto doby mohla čítať snáď donekonečna. A najlepšie je ak je to prostredie ešte k tomu ponuré, pochmúrne, priam až zlovestné. To je ten pravý pôžitok. A tu sa mi to splnilo až, až... Malo to až taký strašidelný nádych. Nemôžem povedať, že by som sa bála, ale v tých časoch to museli považovať za horor. Autor mal odvahu, pretože dej bol niekedy naozaj psycho a ako som už vyššie spomínala tak táto kniha je absolútne nadčasová. 

Postavy sa mi je ťažké povedať páčili. Je tam viac zlovestných(?) ako dobrých postáv a tak si človek moc nenavyberá. Avšak hlavná postava Dorian je aspoň pre mňa z istej časti fascinujúci. Určite ho nemám rada a neobdivujem ho, ani nič také, no to ako sa z nevinného chlapca stal skazeným a zlým bolo zvláštnym procesom, ktorý som sledovala s istou dávkou zvedavosti. Podľa mňa bol Dorian dosť ovplyvňujúci a najmä sa dosť v jednej veci mýlil. Istého človeka obvinil, že mu zničil život a všetko spôsobil, no pritom keby sa držal rád toho človeka a poslúchal ho, tak by ho čakal dobrý život. A človeka, ktorý mu život skazil naozaj a neustále ho zvádzal z dobrej cesty (ak časom nejaká dobrá vôbec existovala) toho mal za priateľa. Pre mňa to bolo až nepochopiteľné.

"Lebo ovplyvniť niekoho znamená dať mu svoju vlastnú dušu..."

Keď si knihu zhodnotím a zvážim všetky pre a proti, tak musím uznať, že kniha Portrét Doriana Graya patrí ku knihám na ktoré len tak nezabudnem a ktoré sa oplatia prečítať. Ono aj nedostatky, ktoré sa tam objavili urobili knihu o to dokonalejšou. Táto kniha zobrazuje asi všetko. Zlé stránky človeka, zlé stránky života. Naozaj všetko! Je to veľmi zvláštna kniha a ja som naozaj strašne rada, že som ju čítala. Zaujímalo by ma aj to aké je filmové spracovanie, pretože nevyzerá najhoršie, ale mám taký pocit, že tam Doriana zobrali po svojom a dotiahli to niekam inam. Preto budem rada ak mi napíšete váš názor na film a samozrejme budem rada ak mi napíšete aj o tom ako sa vám kniha páčila, alebo či uvažujete o jej prečítaní :). Ja ju rozhodne odporúčam! Každý človek si tu nájde niečo pričom sa pristaví a prenikne mu to do hĺbky. Celé to bolo zaujímavé a koniec vyvrcholil v podstate aj nečakane aj "čakane", no predovšetkým spravodlivo. Takzvane "smekám" pred touto knihou. Hodnotím ju však 4,5*.

Moje hodnotenie :

10 komentárov:

  1. Túto knihu si už dlho chcem veľmi prečítať aj napriek tomu, že mám prezradený celý dej. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je mi ľúto, že to máš prezradené, ale tak myslím, že v tomto prípade ti to na zážitku neuberie :). Ale inak bola som dosť prekvapená z jednej veci... Keď som si čítala anotáciu na Martinuse tak tam prezradili celý koniec. To sa proste nerobí...

      Odstrániť
  2. Toto dielo som čítala nejaké dva roky do zadu a tiež na mňa veľmi zapôsobilo. V niektorých pasážach mi síce trošku vadilo zhadzovanie žien a ich postavenie v spoločnosti. Tieto momenty boli určite následkom sexuálnej orientácií samotného autora. No aj napriek dlhším opisom, ktoré spomínaš aj Ty, sa mi kniha veľmi páčila. Je to presne ten druh klsiky, ktorú by som neváhala vziať do rúk opätovne. A s tým vyznačovaním si zaujímavých myšlienok, sme na tom podobne. Ešte stále nám v knihe, snáď 30 farebných papierikov pri myšlienkách, ktoré ma oslovili.
    Veľmi chválim výber klasiky, Kristy, a tiež peknú recenziu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je pravda, že koľko tam bolo úžasných myšlienok, toľko sa tam našlo aj pomýlených názorov, ale ako vravíš zrejme v tom bude aj ten autor a podobne. Som veľmi rada, že máš, ale na knihu rovnaký názor ako ja. Veľmi ma teší, že aj teba oslovili tie myšlienky a to s tými papierikmi mám podobne. Odlepila som len tie, ktoré som použila na recenziu, ale zvyšok som odlepiť nedokázala :D. Keď som to čítala, tak som sa musela až krotiť aby som tie papieriky nedávala všade.
      Ďakujem ti veľmi pekne za krásny komentár a pochvalu :).

      Odstrániť
  3. Zatiaľ som videla len film, ale chcela by som si prečítať aj knihuu :)) Odkladala som to kvôli tomu, že som počula, že je to dosť divno písane.. mám sa báť? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne to prišlo práveže geniálne, takže fakt ti neviem povedať :D. A aký bol film :)?

      Odstrániť
  4. Túto knihu sme mali niekedy dávno čítať na anglický predmet v asi 60 stranovej skratke...tá ma však namotivovala pozrieť si aspoň film, ktorý bol geniálny :) Kika – Blog for smile

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Žeby som si ho predsa len pozrela :)... Ďakujem za názor na film :).

      Odstrániť
  5. Nezapomenutelná klasika, kterou by si měl každý přečíst :)

    OdpovedaťOdstrániť