sobota 7. mája 2016

Lupene vo vetre / V.C.Andrewsová | Po štyroch rokoch v podkroví

Lupene vo vetre

Po štvorročnom utrpení sa súrodencom podarí z nenávideného podkrovia ujsť. Zhodou priaznivých náhod sa dostávajú k šľachetnému lekárovi Dr. Sheffieldovi, ktorý sa ich ujme a umožní im štúdium. Na starších deťoch, Cathy a Chrisovi sa čoraz väčšmi prejavuje vplyv minulosti, okrem toho v Cathy narastá túžba po pomste.

Tak teda kde začať? Je pre mňa veľmi ťažké hodnotiť a celkovo písať recenziu ohľadom tejto knihy, pretože jej námetom je pomerne ťažká téma. Prvý diel opisoval život štyroch súrodencov Chrisa, Cathy, Carrie a Coryho, ktorý sú nedobrovoľne zavretý okolo tri a pol roka v podkroví. Bez možnosti vyjsť von, uniknúť, vzoprieť sa. Žiadne slnko, láska od rodičov, skrátka nič. Kto čítal prvý diel chápe ako veľa emócií sa tam odohráva. Ľútosť, zmätenosť, hnev, pochopenie... Keď som dočítala Kvety v podkroví cítila som sa absolútne vyčerpane. Pokiaľ viem, tak by to malo byť podľa skutočného príbehu. Nemohla som uveriť ako sa mohlo niečo také stať a ako sa niektorí ľudia môžu chovať tak ako sa chovajú. No očividne sa aj takéto veci stávajú. 

Kým som sa dostala k druhému dielu, trvalo mi to nejaký čas. Bola som veľmi zvedavá ako sa bude ďalej rozvíjať život súrodencov. Nájdu svoj šťastný koniec? Podarí sa im splniť si svoje sny, ktoré si vytvorili počas osamelých rokov? Všetky tieto otázky mi vírili hlavou a dúfala som v to, že sa dočkám aj odpovedí. Dúfala som, že sa pomstia. Že sa pozrú do očí ľuďom, ktorý na sebe nesú vinu a pocítia pocit víťazstva. Dúfala som v ich šťastie a splnenie snov. Priala som Cathy aby sa stala slávnou primabalerínou a Chrisovi aby vyštudoval medicínu. Želala som si to skoro tak veľmi, ako oni sami. Príbeh sa však odvíjal mnohými cestičkami, ktoré boli skutočne veľmi kľukaté...

Lupene vo vetre začínajú úplne plynule nadväzujúc na Kvety v podkroví. To ma potešilo, pretože takéto plynulé začiatky mám pri sériach rada. A pri tejto to bolo priam až žiadúce. Pre Virgíniu Andrews patrí veľký obdiv. Jedna vec je vymyslieť nejaký príbeh, no druhá vec je napísať ho a ešte k tomu tak výborne. Jej knihy sú doslova nadčasové a aj keď nie sú vyslovene staré, tak aj tak sú na tú dobu veľmi otvorené čo je ďalším obrovským plusom. Rieši rôzne témy a nebojí sa ich vyslať svojimi myšlienkami do sveta. Troška ma mrzí, že som si nestihla o Andrewsovej čo to zistiť, pretože by ma zaujímalo aký mala život a či ju k jej príbehom niečo viedlo. Určite si preto o nej niečo naštudujem. Ale Virgínia je naozaj pani spisovateľka. Jej štýl písania je svojský a tak by ste jej knihy rozpoznali kdekoľvek a kedykoľvek. Dokáže pútavo a veľmi dôveryhodne rozprávať príbehy o ktorých sa točia jej knihy. Skvele vykresluje situácie a v zápletkách, ktoré vymýšľa je neprekonateľná. A navyše nedá sa poprieť, že naozaj s veľkým potešením používa zvraty v deji. Vždy keď už máte pocit, že je to dobré a všetko zlé je preč, tak vás musí presvedčiť o tom, že sa mýlite a to najhoršie je ešte len pred vami. 


Síce od jednotky ubehol iba jeden diel, no časovo sa to veľmi posunulo. Postavy už nie sú deťmi. Stali sa dospelými ľuďmi, ktorý sa postupne vyvinuli, na všetko si utvrdili svoj názor a začali svojim spôsobom žiť ďalej. Najstarší zo súrodencov Chris sa však pre mňa až tak veľmi nezmenil. Stále je láskavý, múdry, chápajúci a dobrý. Je veľmi obetavý, trpezlivý a rozvážny. A je aj veľmi oddaný. Keď niekoho ľúbi, tak je schopný ľúbiť toho človeka hoc aj do konca života aj keby mu to nebolo opätované. Chrisa mám naozaj veľmi rada. Je mierny. Keď Cathy nevládze ísť ďalej, alebo ju opantáva túžba po pomste, tak sa ju snaží zmierniť. Páči sa mi, že on si naozaj vzal život do vlastných rúk a snažil sa dosiahnuť tie najlepšie ciele.

Cathy... Nuž akoby som to povedala. Cathy som mala rada. Svojim spôsobom ju mám rada doteraz. No Cathy aj keď s dobrým úmyslom ide tými horšími cestami. Ona nie je zlá. To rozhodne nie. Len už som z nej naozaj bola nervózna a mierne mi liezla na nervy. Konala bezmyšlienkovo a úplne hlúpo. Jej chápanie a názory boli niekedy tak strašne hlúpe až mi rozum zastával. Bola naivná a nechala so sebou mávať aj keď si myslela presný opak. Keď si už aj premyslela nejaký dobrý plán a bola plne rozhodnutá ho uskutočniť, tak to zrazu úplne pretočila a nestačila som sa čudovať. Neviem čo si mám o Cathy myslieť. Mám ju rada, ale niekedy by som jej naozaj otrieskala knihu o hlavu nech sa konečne preberie.

Kniha skončila viac ako zaujímavo. Koniec nebol len tak obyčajným koncom, ale bolo to veľkolepé. Som naozaj zvedavá čo sa bude diať v treťom diely. Verím, že to bude taktiež zaujímavé a ja opäť budem na nervy. Niekedy bola táto kniha fakt masaker a mám pocit, že bude ešte horšie, čím moja zvedavosť na pokračovanie narastá. Som veľmi rada, že som sa do tejto série po dlhšom čase odkladania pustila. Odporúčam ju každému jednému! Tieto knihy nie sú dobré, sú perfektné! Príbeh je strhujúci a myslím, že naň asi nikdy nezabudnem, pretože aj keby som chcela, tak toto z mysle vytlačiť nejde. A čo vy? Čítali ste sériu Kvety v podkroví?

Moje hodnotenie :

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára