nedeľa 1. marca 2015

Selekcia (1) / Kiera Cassová

Selekcia

America Singerová je obyčajné dievča, ktoré sa snaží uživiť svoju rodinu, prežíva svoju veľkú lásku a myslí si, že v jej živote ju už nečaká žiadna zmena. Svoj život mala naplánovaný a nič viac nechcela. Všetko sa však zmenilo, keď domov prišiel list. List, ktorý oznamoval, že každé dievča vo veku od 16 do 20 rokov sa môže zúčastniť súťaže a získať srdce princa Maxona. Pre Americu je to hotová nočná mora, pretože jej mama od nej očakáva, že sa do Selekcia prihlási. Pomohlo by im to.. Dostali by značné finančné prostriedky, dostali by sa do lepšej kasty, ale ako môže bojovať o niekoho koho neľúbi ? Napriek tomu sa Amerika do Selekcie prihlási a vyberú ju. Dostane sa do sveta kde sa hladom rozhodne netrpí, kde je všade okolo zlato, šperky a drahé róby a keď spozná princa Maxona, bude sa musieť zamyslieť, či ma skutočne vo svojich citoch jasno.

Najradšej by som sa prepadla dakde od hanby a sama sebe vynadala. Veľmi dlho som vedela o existencii tejto knihy a spočiatku ma aj celkom zaujala, ale keď prišla vlna pozitívnych ohlasov a ako to všetci milujú a zbožňujú, vytvorila som si medzi mnou a touto knihou pevný, vysoký múr, ktorý som nechcela prekročiť. Knihu som čítať nechcela a nemala som v pláne ju čítať. Avšak táto vlna po čase ako to už býva ustála. Vtedy nado mnou zvíťazila moja zvedavosť. Zvedavosť je silná vec, všimli ste si ? Aj môj odpor sa celkom vytratil a ja som si povedala, že keď sa čas vydania Elity, tak blíži mala by som skúsiť Selekciu. Skúsila som... A páčila sa mi ? Práve preto sa tak hanbím. Mne sa nepáčila, ja ju milujem ! Aj preto ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly za poskytnutie recenzného výtlačku. Ak si knihu chcete kúpiť, môžte tak urobiť TU.

Selekcia je v prvom rade veľmi originálny príbeh. Je možné, že zopár krát si pri nej spomeniete na Hry o život, ale tak to už býva. Kníh je v dnešnej dobe neúrekom a je ťažké do príbehu zakomponovať čisto nové prvky, ktoré sa ešte nikde nikdy nevyskytli. To, že som videla nejakú podobnosť sa mi stalo asi dva krát, čo je úplne minimálny počet a vôbec mi to neprekáža. Nemám čas na to aby mi to prekážalo, pretože tie originálne prvky úplne všetky nedostatky prevážili. 35 dievčat, ktoré bojujú o princa ? Really ? Nič také som ešte nikdy nevidela, možno tak akurát vo Farmár hľadá ženu, ale tie "krásavice" majú ďaleko od princezien. A toto bolo našťastie na vysokej úrovni, nerobili si tam srandu z ľudí, malo to hlavu aj pätu. 

Musím uznať, že kniha sa číta úplne fantasticky. Stále máte potrebu čítať, pretože vás úprimne zaujíma čo sa tam deje a hlavne čo sa tam udeje. Celý dej má takú tú správnu dávku napätia, tajomstiev, troška akcie, romantiky. Ničoho tam nebolo priveľa, bolo to správne "dochutené". Ja som knihu začala čítať v noci. Už vtedy som ju chcela dočítať, ale povedala som, že spánok budem brať ako nevyhnutnú časť života a tak som ju dočítala dnes poobede. Myslím, že by som nedokázala ďalej v kľude dýchať, kebyže to nedočítam. Nečakala som, že sa mi to bude tak veľmi páčiť, že ma to tak pohltí.

Páčil sa mi každý jeden detail, každé slovko, či veta. Celé som to prežívala. Neraz ma už chytali také stresy z tej knihy, že až.. A tie nervy ? To si ani predstaviť neviete ! No.. dosť som to prežívala. A najkrajšie na tom celom je to, že som nemala absolútny problém začítať sa. Chytilo ma to už od začiatku. Takisto sa mi ani raz nestalo, že by ma kniha nudila, alebo že by som mala potrebu ju odložiť. Dokonca ani, že by som sa na ňu nevedela sústrediť. Žiadne také ! Pri čítaní som ani nedýchala a každú vetu som hltala očami. A v knihe som asi našla najkrajšiu scénu prvého bozku všetkých čias. To aké to bolo krásne, milé.. bolo to úplne dokonalé !

Postavy som si zamilovala. Autorka ich prepracovala do detailov a ja ich milujem ! Americu som si ihneď obľúbila a bavilo ma čítať knihu jej očami. Bola odvážna (predsa len toho musela veľa preskákať, nemala to vždy jednoduché, no ona sa nepoddávala.) Neoplakávala furt svoj život, keď aj plakala, tak oprávnene. Niekedy som ju naozaj aj poľutovala, pretože situácia v ktorej sa ocitla bola ťažká. Ako sa riadiť tým čo cítila, keď ani sama v sebe sa nevyznala ? No som rada, ako situáciu zvládala a že bola vždy len sama sebou aj keby jej to malo narobiť problémy. 

Tak a konečne sme sa dostali k Maxonovi. Jeho sa nedá nemilovať ! Je to tak úžasný mužský hrdina, až z toho zomieram blahom. Nevravím, že je mäkký.. je veľmi odvážny, ale úplne som sa rozplývala nad tým aký je citlivý. Nebojí sa dať najavo svoje city. Navyše je neskúsený a keď sa k tomu otvorene priznal, tak to bolo neskutočne zlaté. Bol nežný. Získal si ma na plnej čiare. S istotou môžem povedať, že sa automaticky zaradil medzi mojich "vyvolených." Asi taká posledná prosba je : Priveďte mi ho zabaleného v škatuľke, previazaného mašličkou pred prach mojich dverí :D"

Ja som si čítanie maximálne užila. Kniha mi poskytla ten najvyšší stupeň čitateľského zážitku a už sa neviem dočkať na druhý diel, ktorý by mal vyjsť už tento mesiac. Keď som knihu dočítala, mala som riadne nervy, že nemám po ruke dvojku. Ale upokojuje ma, že už len pár dní.. Neskutočne sa teším ! Teraz budem asi všetkým svojim známym ospevovať aká je to úžasná kniha a budem ich nútiť čítať ju. Ozaj ! Aby som nezabudla neodpustím si nepoznamenať, že tie obálky sú neskutočne krásne. Prídu mi iné... odlišne a to sa mi páči. Knihu vám odporúčam a dúfam, že si ju prečítate. Neváhajte, tak ako som váhala ja. 

Moje hodnotenie :

26 komentárov:

  1. Na Selekci se opravdu moc těším, všichni ji chválí. Super recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Akurát minulý týždeň som si ju vypožičala z knižnice a teraz čaká na poličke, dokým prečítam Reťazec skazy , aby mohla prísť na rad :) Ale po tvojej recenzií sa na ňu veeeeľmi teším :) ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa ti bude páčiť, ale verím, že bude :). Veľmi ma teší, že som ťa tak naladila :) ♥

      Odstrániť
    2. Ja som si skoro na 100 % istá, že bude, ale ak nie , nehodím sa pod vlak :D ;) To som potom aj ja rada, že ty si rada ;) :D ♥

      Odstrániť
    3. Ešteže tak :D... Aj keď aj ja som si istá, že z toho budeš nadšená :D. Obe sme rady :D :3

      Odstrániť
  3. Netuším, prečo takmer každý vidí spojitosť s Hunger Games. Rozdelenie spoločnosti v budúcnosti sa predsa objavuje vo viacerých knihách. :))
    Inak súhlasím, Selekcia je jednoducho BOŽSKÁ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pár drobností sa mi tam skrátka podobalo, ale ako som už spomínala, tak je to len taká drobnosť :). To teda je :).

      Odstrániť
    2. A tak viem, že viacerí tam podobnosť našli. Určite to nebolo myslené zle :))
      Už sa teším na pokračovanie :3

      Odstrániť
    3. Aj ja sa strašne teším. Som zvedavá ako sa to vyvinie a tak.. :)

      Odstrániť
  4. Ja tak milujem tvoje recenzie a celý tvoj blog! :) Môj najobľúbenejší blog, takže fakt ďakujem, že bloguješ :3 :)
    Selekciu som čítala, tie prvé strany ma moc nebavili, ale potom to bolo dokonalé. Maxon je úžasný. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ti neskutočne ďakujem za tieto krásne slová, ani si nevieš predstaviť aká som šťastná a aký mám na tvári priblblý úsmev :D :3 :). Si ten najlepší čitateľ akého si môže bloger priať ! Som šťastná, že sa ti blog páči a som ti vďačná za to, že vôbec moje recenzie čítaš. ĎAKUJEM :) !!
      Mne prvé strany až tak nevadili, ale je pravda, že tie ďalšie boli o poznanie dokonalejšie. Je, je.. :3 :)

      Odstrániť
    2. Vôbec nie je začo, práve naopak ja ďakujem! :) :3

      Odstrániť
  5. Kniha ma zo začiatku nebavila ale potom sa to rozbehlo a už som sa od Selekcie neodtrhla.Teším sa na Elitu :) Super recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa bavil aj začiatok, ale keď sa to rozbehlo, tak to už bolo dokonalé :D. Aj ja sa veľmi teším a veľmi ti ďakujem :) !

      Odstrániť
    2. Mňa začiatok vôbec nebavil pretože mi to strašne pripomenilo Hry o život a tie ma nebavili :)

      Odstrániť
    3. Teba nebavili Hry o život ? Mala by si tomu dať ešte jednu šancu O:). Mňa niektoré knihy bavia až na druhý raz :D.

      Odstrániť
  6. Knihu mám už domka, požičanú od kamarátky :3 :3 :3 Už mi stačí len dočítať Serafínu a idem na to :D A teraz sa teším ešte viac ako predtým!!! :D Milá recenzia :) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šikovná :D ! Páči sa mi ako sa vieš vynájsť a nepoškvrniť svoju poličku tým, že by si do nej dala iný žáner :D. Som rada.. máš sa na čo :D !!! Ďakujem :)).

      Odstrániť
    2. Noo, už sa mi tu zatúlali aj nejaké beletrie (ešte k tomu s odporne ružovou obálkou, nechápem, ako som si ju mohla dobrovlne kúpiť a ešte sa z nej aj tešiť) :D :D Naše knižničky by mali byť dokonalé :3 Presne podľa našich predstáv :)

      Odstrániť
    3. Súhlasím s tebou :). A držím palce aby bola tvoja ako z tvojich najkrajších snov :). A keď si sa tešila aj z "odpornej ružovej" tak zrejme to tak malo byť a divným spôsobom patrí do tvojej zbierky :D.

      Odstrániť
  7. na Selekci jsem slysela par spatnych recenzi, ale me se taky libila. neni to zadny zazrak, ale proste to cloveka chytne, fakt me zajima, jak to dopadne, a oni jsou jeste dva dily, sakraaaaa :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som ich pár zazrela :D. Chytí a strašne.. a nedá mu to a stále premýšľa ako to skončí :D. Aj mňa, ale to, že ešte dva diely. Je to nekonečné :D..

      Odstrániť
  8. Ja to nechápem. Buď ju ľudia chvália až do neba alebo skopávajú pod čiernu zem. Fakt neviem! :D Mňa to láka hlavne kvôli tomu obalu, no to je asi dosť slabý dôvod. :D Ak dovolíš trochu aj mimo článku, rada by som ťa pozvala na svoju knižnú foto súťaž. Možno by ťa to mohlo zaujať, vytvoriť niečo kreatívne, zabaviť sa a možno vyhrať nejakú peknú knižnú cenu :) Nechám ti tu odkaz, hádam sa ti to bude pozdávať- http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/2015/02/blogova-oslava-knizna-fotosutaz-o-knihy.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja túto knihu zbožňujem, čiže patrím určite do druhej skupiny :D. To je jedno aký dôvod.. kľudne aj keď kvôli obálke, len si to prečítaj :D ! Tvoju súťaž si uložím a ak budem stíhať, tak sa veľmi rada zapojím :).

      Odstrániť