streda 4. marca 2015

Čitateľ z vlaku o 6:27 / Jean-Paul Didierlaurent

Čitateľ z vlaku o 6:27

Ardlo Buret bol celý život terčom posmechu pre nešťastne zvolené meno. Zákerná prešmyčka totiž umožňuje spraviť z jeho mena hanlivú nadávku. Pre nechcenú pozornosť Ardlo túži už len splynúť s davom a v tridsiatich šiestich rokoch sa mu to konečne darí. Pracuje ako operátor supermoderného stroja na šrotovanie kníh. Každé ráno cestuje do práce vlakom a cestujúcim číta stránky z kníh, ktoré zachránil pred zničením. Nerobí to pre ľudí, predčítavaním vyslobodzuje slová z ukoristených stránok kníh, aby tak zavŕšil ich krutý osud. Nie je jediný, kto slovám prejavuje úctu. Vrátnik z tejto skazonosnej továrne recituje verše klasikov i vlastné a umravňuje nimi nespratníkov. Toaletárka na verejných WC Julie píše texty, ktoré povznášajú i zabávajú, ale zároveň si bez ľútosti podávajú všadeprítomnú hrubosť, hlúposť a ľahostajnosť.

Ani neviem ako začať. Na niektoré knihy sa mi píšu recenzie neskutočne ťažko, a  toto je jeden z tých prípadov. Neviem ako začať, neviem čo povedať a obávam sa, že teraz vážne a seriózne nemám slov. Ja vlastne ani neviem čo som od knihy čakala. Možno nejaký inšpiratívny príbeh, ktorý ma chytí za srdce, alebo príjemnú vtipnú oddychovku ? Neviem.. No viem, že to čo mi kniha poskytla som nečakala. Neviem či som sklamaná. Asi aj áno, pretože som čakala omnoho viac a myslela som, že sa mi to bude páčiť viac. Žiaľ nestalo sa. 

Kniha je podľa mňa príliš nadhodnotená, pretože na päť hviezdičiek to rozhodne nevidím a je zbytočne prereklamovaná. Videla som na ňu nespočetne veľa reklám a aj preto boli možno moje očakávania vyššie. Veď logicky, keď to propagujú, tak to asi nebude kravina, no nie ? Kravina to nebola, ale toľko reklám si to nezaslúži. Sú aj omnoho lepšie knihy.

Ja nerada kritizujem, ale je dôležité vyjadriť svoj názor. Nechcem hovoriť, že kniha bola úžasná a som z nej nadšená, keď to tak necítim. Z mojich slov môže vyznievať, že to je čistý brak, ale neberte to tak. Ja netvrdím, že kniha bola úplne zlá. Po zlom začiatku sa celkom pekne rozbehla a príbeh získal už ten správny nádych a konečne ma aj začalo zaujímať čo sa tam vlastne deje. Nebolo to zlé čítanie. Pri knihe sa dá dobre oddýchnuť, pretože je to taká malá jednoduchá jednohubka, ktorú zhltnete na posedenie. Je fajn si iba tak v rýchlosti prečítať knihu...


Je to rozhodne zvláštna kniha. Na jednej strane má v čitateľovi vyvolať emócie a na druhej strane mu má poskytnúť len skvelý príbeh na zamyslenie. U mňa kniha emócie nevyvolala. Nie také ako mala. Ja asi najzápornejšie hodnotím ten začiatok. Kniha má zaujať, no tu to skôr trocha odradí. Z môjho pohľadu zbytočne dlhé opisy stroju na ničenie kníh a celé také divné to bolo..

Ale kladne hodnotím, že v knihe sa predsa len nájdu nejaké tie pekné myšlienky. Vyskytnú sa tam situácie, pri ktorých sa pousmejete a zamyslíte sa. Nenápadne autor vyjadrí nejakou myšlienkou, alebo situáciou svoj zámer a poukáže ako to v dnešnom svete chodí. Takisto sa mi páči myšlienka. Tak trocha zakríknutý chlap, ktorý miluje knihy, žije sám so svojou rybičkou ktorej rozpráva o svojom živote a miluje knihy, no predsa len má prácu pri ktorej ich ničí. Toto ma oslovilo.

Ardlo bol ako postava zaujímavý a dobre sa mi čítalo z jeho pohľadu. Mal zaujímavé myslenie a pohľad na svet a podľa mňa bolo občas ťažké vyznať sa v ňom. On bol ako taká jedna veľká záhada. Neprekážal mi, dalo sa ho obľúbiť.. Ale aj tak najlepšími postavami boli dôchodkyne, ktoré z Ardlom zdieľali lásku k literatúre. Tie som si z celej knihy obľúbila rozhodne najviac.

Knihu hodnotím k celku kladne. Príbeh neurazí a je to oddychovka. Nie je to svetoborné, ale je to dobré. Neľutujem, že som si ju prečítala, pretože každá kniha, aj tá čo sa vám nepáči vám niečo dá. Je možné, že niekedy sa k tejto knihe ešte vrátim. Ktovie ? Možno sa mi bude potom páčiť viac.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžte kúpiť, napríklad TU.

Moje hodnotenie :

4 komentáre:

  1. Mňa kniha celkom zaujala, a som na ňu zvedavá. :) Ale myslím, že si ju tak skoro neprečítam. Predsa len existuje veľa kníh, ktoré chcem viac. :D

    OdpovedaťOdstrániť