sobota 21. marca 2015

Zaľúbená hypnotizérka / Liane Moriartyová

Zaľúbená hypnotizérka

Hypnoterapeutka Ellen sa cez internet zoznámi so sympatickým Patrickom a ich vzťah naberie rýchle obrátky. Keď si uvedomí, že by mohol byť ten pravý, prekvapí ju nečakanou správou – už celé roky ho prenasleduje bývalá priateľka Saskia. Keďže Ellen odjakživa zaujímalo, čo vedie ľudí k nezvyčajnému správaniu, táto informácia ju neodstraší. Práve naopak. Pochytí ju zvláštna súťaživosť, snaha dokázať, že je lepšia. Čím viac o Saskii počúva, tým viac sa s ňou túži stretnúť. Netuší, že sa tak stalo už neraz.
Saskia navštevuje Ellen ako klientka, no skrýva sa za iné meno. Nie je schopná vzdať sa života s Patrikom, o ktorý nečakane prišla, a túži sa dozvedieť všetko o žene, ktorá ju nahradila. Preniká hlboko do Elleninho sveta a vyrába čoraz väčšie problémy. Neškodné správy a „náhodné“ stretnutia v reštauráciách Saskii nestačia a postupne pritvrdzuje.
Ellenin ľúbostný život sa tak nečakane zvrtne. Aké hranice je schopná prekročiť, aby dosiahla svoje?

U nás na Slovensku zatiaľ vyšli od Liane Moriartyovej knihy Manželovo tajomstvo, Prečo sme sa vlastne rozišli ?, a najnovšie Zaľúbená hypnotizérka. Už keď vychádzala jej prvá kniha chcela som si ju prečítať, no nejak mi to nevyšlo. Druhá kniha mi nejak unikla, ani som nezaregistrovala, že vychádza, takže som si prečítala až jej tretiu knihu (do tretice všetko dobre). Bola som zvedavá aká bude a úprimne povedané netušila som čo mám čakať. Každý chválil štýl písania autorky a celkovo jej knihy, no ja som mala obavy a bola som trošku rozpačitá z toho či sa mi to bude, alebo nebude páčiť. Jediné čo sa mi stopercentne páčilo ešte predtým než som začala čítať knihu je obálka. Tie obálky sú stále krajšie a krajšie ! Povedala by som, že z Lianiných kníh je práve táto najkrajšia.

Do knihy som sa púšťala s obavami a s veľmi malými očakávaniami (čo bolo dobré, pretože niekedy, keď má človek vysoké očakávania, tak ho kniha sklame). Ako som čítala prvé stránky mala som taký príjemný pocit. Páčilo sa mi to ! Bola som rada, pretože konečne moje obavy mohli dakde odplávať a ja som si mohla užívať čítanie. Knihu som si užila a všetko som prežívala s hlavnými hrdinami. Čítalo sa to veľmi dobre. Stále máte potrebu čítať ďalej, pretože vás úprimne zaujíma čo sa stane ďalej, čo vás ešte čaká. Aj v situáciách kedy sa tam vlastne nič nedeje je to zaujímavé.


Celá kniha je písaná veľmi pútavým štýlom a to, že je taká čitateľná je samozrejme práca autorky. Liane Moriartyová má mnoho fanúšikov jej tvorby a ja sa rozhodne pridávam. Vie písať skvele ! Má veľmi zaujímavý štýl. Celý čas čo som čítala som hlavne vnímala to, že ona vie aj s obyčajných okamihov urobiť niečo krásne a neopísateľné. Za to si ju cením, pretože nie každý dokáže písať, tak ako ona. Ona vie čo robí ! Vie si čitateľa podmaniť a získať si ho. Krásne sa hrá s jej príbehmi a tvorí osudy svojim postavám. Vo všetkom ide do detailov, všetko má premyslené. Charaktery postáv sú veľmi realistické, dej je neskutočne uveriteľný. Radosť čítať !

Kniha je písaná z dvoch pohľadov a to z pohľadu Ellen - hlavnej hrdinky, a Saskie - tajnej prenasledovateľky. Ellen je inteligentná žena, ktorá žije sama v dome na pláži, ktorý jej zanechala stará mama a pracuje ako hypnoterapeutka. Pomáha ľuďom, ktorý majú v sebe nejaký blok. Prichádzajú za ňou pacienti, ktorý chcú prestať fajčiť, potrebujú sa zbaviť trémy... A ona im pomáha pomocou hypnózy. Je to jej práca a má ju rada. Ellen je veľmi milá a príjemná. Veľmi som si ju obľúbila a vážila som si ju za jej skvelú povahu a prístup k ľuďom. Ellen je aj vzdelaná a ako som už spomínala inteligentná. Nemyslite si, že je to nejaká šarlatánka s kyvadlom v ruke. To rozhodne nie je !

Saskia je zvláštny prípad... Obľúbila som si ju ? Neviem. Keď som čítala, tak som si často uvedomila, že povahovo sú si s Ellen dosť podobné, len každá využíva svoje schopnosti / vlastnosti / charakter inak. Saskiu by som nemala mať rada, pretože je to prenasledovateľka, ale ja som k nej po celý čas prechovávala súcit. Ona nie je zlá. V podstate nie je ani bláznivá. Je len zlomená a padla na svoje dno. Keď bola vo vzťahu s Patrickom venovala jemu a jeho synovi všetku lásku, ktorej bola schopná. Patrickovmu synovi Jackovi bola skvelou matkou a boli ako plnohodnotná rodina. Keď prišiel rozchod zobralo jej to rodinu. Ostala úplne sama a tak sa zamerala na toto sledovanie. Ona to vlastne ani nechcela. Chcela prestať so sledovaním a všetkým tým ostatným, ale nedokázala to...

Som veľmi spokojná s tým ako to skončilo. Až do poslednej chvíle som si s koncom nebola istá, takže ma potešilo, že to dopadlo, tak ako to dopadlo. Som veľmi rada, že som si túto knihu prečítala, pretože to bolo veľmi príjemné čítanie. Rozhodne ju môžem len a len odporúčať ! Ak si prečítate túto knihu, neoľutujete ! Skvelé postavy, skvelý štýl písania, a pozitívne hodnotím aj to, že príbeh je z dvoch pohľadov. Je to zaujímavá kniha, ktorú si oplatí prečítať.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžte kúpiť, napr. TU.

Moje hodnotenie :

2 komentáre:

  1. Hele, já se snad zblázním:D Nejen, že u vás už je Dívka, kterou jsi opustil od Moyesové ale navíc taky Zamilovaná hypnotyzérka od Moriartové:(. Nefér:D...Ale musím říct, že mě u této knihy anotace nijak nenadchla, zdá se m,že se tváří trochu jako detektivka.
    P.S.: Prečo sme sa vlastne rozišli ? je naše Alice?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je to detektívka :D. Neviem aké sú predošlé knihy, kedže som ich ešte nečítala, ale táto je taká normálna romantická oddychová... kniha bez detektívneho motívu :D. Áno je to ono :). Ty to vlastne teraz čítaš, však :D ?
      PS. Neviem kedy u vás vychádza Dievča, ktoré si tu zanechal, ale ak na to čakáš, tak sa ti oplatí čakať. Čítala som to a je to úžasné :).

      Odstrániť