nedeľa 15. marca 2015

Prvá strieborná kniha snov (1) / Kerstin Gierová

Prvá strieborná kniha snov

Tajomné dvere s kľučkou v tvare jašteričky, rozprávajúce kamenné sochy a splašená pestúnka so sekerou... Sny Liv Silberovej sú v poslednom čase dosť strašidelné. Zamestnáva ju najmä jeden z nich. V tomto sne bola v noci na cintoríne a pozorovala štyroch chlapcov pri temnom magickom rituáli. Prinajmenšom chlapci predstavujú celkom reálne spojenie s Liviným životom, lebo Grayson a jeho traja najlepší priatelia skutočne existujú. Odnedávna chodí Liv na tú istú školu ako oni - a sú vlastne celkom milí. Naozaj strašidelné (ešte strašidelnejšie ako hociktorý cintorín v noci) je však to, že chlapci o nej vedia veci, ktoré neprezradila cez deň - ale vo sne. Môže to byť skutočné ? Je pre ňu absolútnou záhadou, ako sa im to podarilo, ale dobrej záhade Liv ešte nikdy nedokázala odolať...

Prvú striebornú knihu snov som si chcela prečítať už veľmi dlhú dobu. Vždy keď som sa zastavila v nejakom kníhkupectve, tak som si ju obzerala, často som o nej premýšľala, ale dostala som sa k nej až teraz. Za to ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly. Knihu si môžte kúpiť, napr. TU. Do knihy som sa púšťala s nadšením a môžem povedať, že to nadšenie ani na chvíľku nekleslo (skôr stúplo). Bola to jedna veľká jazda ! A navyše.. Už ste si všimli aká je tá obálka prekrásna ? Nevedela som sa na ňu vynadívať ! Tie vzory, tie farby.. je prekrásna ! A na stránkach má krásne zdobenie. Je to zvláštna kniha a úplne ma očarila.

Knihu čítame z pohľadu hlavnej hrdinky Liv. Liv je v podstate super hrdinka. Obľúbila som si ju a bola mi sympatická. Mala fajn myslenie, správanie a neliezla mi na nervy (čo oceňujem). Bola celkom inteligentná a mala svojský humor. Bola odvážna a mám pocit, že je schopná sa pustiť do hocičoho. Ja na jej mieste by som utekala kým sa dá a nie sa ešte púšťala do nejakých temných rituálov. Nepovažujem sa za "strachopuda" ale pred niektorými vecami mám skrátka rešpekt a bojím sa ich a chcem mať od nich odstup, takže ja by som sa zachovala inak. Ale tak obdivujem ju.. na to treba správnu dávku odvahy.

Mňa kniha doslova pohltila. Začala som ju čítať nejak poobede a dočítala som ju o druhej ráno. To je asi 350 strán za deň. Nedokázala by som ísť spať s pocitom, že som to nedočítala, pretože moje nervy by to nezvládli ! Stále sa tam niečo dialo a ja som to proste musela dočítať. A ten koniec.. To bolo tak napínavé ! Normálne som to tak prežívala, až som šla spať s takým nepríjemným pocitom. V knihe sa totižto ako som už spomínala riešia veci z ktorých ma tak trocha mrazilo. Démoni, rituály... Neviem či som sa vyslovene bála, ale nezaspávalo sa mi príjemne.

Na knihe sa mi páči aj to, že je neskutočne originálna. Je to niečo iné.. Nenašla som tam ani najmenšiu podobnosť s nejakou inou knihou, takže som bola nadšená (a aj som). Celá tá téma, príbeh je iný, nový, originálny. Za to autorku obdivujem, pretože vytvoriť niečo takéto je určite náročné, no ona to zvládla. Zapáčil sa mi jej štýl písania, pretože píše veľmi pútavo a čitateľ sa od jej knihy nedokáže odtrhnúť. Celá kniha je strašne čitateľná a číta sa strašne rýchlo. Ani neviete ako a už ste na konci. Je to napínavé. Je to skvelé !

Neviem prečo, ale na túto knihu sa mi píše recenzia strašne ťažko. Možno je to tým, že ma tak dostala neviem... Neviem nájsť tie správne slová, ktoré by vyjadrili moje pocity z nej a je to strašne ťažké. Som z nej unesená. V tejto knihe vidím len samé plusy. Rýchlo sa číta, skvelý štýl, neskutočná zápletka, napínavosť deja, nervy pri čítaní, normálna hlavná hrdinka, originalita... Ak sa raz pustíte do čítania Prvej striebornej knihy snov, neoľutujete to.. Preto to odporúčam každému :) ! A myslím, že jedného dňa sa určite pustím aj do série Drahokamy. Dúfam, že aj tá bude taká skvelá. A hlavne dúfam, že druhého dielu Prvej striebornej knihy snov sa dočkáme čo najskôr !

Moje hodnotenie :

10 komentárov:

  1. Super recenzia.Kniha vyzerá zaujímavo a hlavne sľubuje originálny príbeh. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je skvelá.. myslím, že by sa ti páčila :). A ďakujem :) !

      Odstrániť
  2. Pěkná recenze! Mně osobně se Drahokamy líbily o dost méně než Silber, ale záleží na názoru...
    Mimochodem i já jsem dneska publikovala na svém blogu recenzi na První stříbrnou knihu snů, tak budu ráda, když se podíváš ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) ! Ja to porovnať neviem, kedže som čítala len túto knihu, ale keď si prečítam Drahokamy, tak uvidím.. :D
      Pozrela som sa a super recenzia :). A je to celkom milá náhoda :)).

      Odstrániť
  3. Strašne dlho si ju už chcem kúpiť, ale vždy ma niečo iné okúzli v kníhkupectve, tak snáď raz :D
    A len tak mimochodom gratulujem v súťaži Junior internet :D Som nesmierne rada, že aspoň jedného človeka budem ako tak poznať, aj keď ťa poznám len cez tvoje recenzie, na tej konferencii :D A držím palce :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To poznám :D. Jee ďakujem :) ! Keď ja sa ešte stále neviem rozhodnúť čí pôjdem... neviem :D. Ale ďakujem :)

      Odstrániť
  4. So snehom sa vždy topí aj moje srdce a ja v tomto období podľahnem kúpe akejkoľvek knihe... Hmm, a táto vyzerá obzvlášť delikátne :D A tvoje medové slová ma od toho vôbec neodhovárajú! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hmmm čím to je, že ja tak neskutočne milujem tvoj humor :D ? Od teba by som prečítala aj nákupný zoznam :D ! Som rada, že som ťa nalákala.. je to ozajstná pochúťka :D.

      Odstrániť
  5. Na túto knihu sa chystám, tak snáď niekedy. :D Super recenzia (ako vždy O:))

    OdpovedaťOdstrániť