pondelok 24. marca 2014

Most kolibríkov / Enja Rúčková

Most kolibríkov

O knihe :
Volám sa Katka. Keby ste sa opýtali mojich rodičov na to, aká som, bez dychu by z nich vypadlo: zvedavá a zasnívaná. Áno, mám problém sa sprítomniť. Svedčí o tom jazva na mojej hornej pere ako viditeľná pamiatka na to, že mám hlavu ustavične v oblakoch. 
Lenže jemu sa tá jazva páči. Nevadí mu moja všetečnosť, záľuba v tmavých lakoch na nechty či nenávisť k programovaniu. Berie ma takú, aká som, čo sa mojim rodičom nedarí, odkedy som sa narodila. Rozpaľuje ma svojou temperamentnou španielčinou, no dokáže aj mnohé iné veci. Nie nadarmo nosí indiánske meno Ten, ktorý vie. Zliezol z peruánskych Ánd, prerušil styk so svojou rodinou a splynul s neznámym európskym davom. On tvrdí, že to urobil iba preto, že je samotár. V skutočnosti ma prišiel pred niečím varovať. 
A moja zvedavosť sa nezaprela. Vďaka nej som sa vybrala po krehkom moste, ktorý prepojil môj racionálny svet s jeho iracionálnym, s jediným cieľom: nájsť pravdu

Moje pocity :
Niežeby som bola lenivá, ale vďaka podrobnej anotácii sa mi zdá byť zbytočné to rozpisovať ešte viac...
Ja nemám vo zvyku porovnávať knihy, no nemôžem si pomôcť. Stále mám nutkanie porovnať dve knižky a to Žuvačkového kráľa a túto. Žuvačkový sa mi veľmi páčil, no viem že mi tam niečo chýbalo. Bavilo ma to, no niečo tam nebolo... Ale pri tejto - Most kolibríkov, mi nechýbalo nič. Preto v tomto duely vyhráva Most kolibríkov..

Táto kniha ma od začiatku zaujala. Možno že sa mi dostala pod kožu aj preto, že som sa našla v hlavnej hrdinke. Bola skoro rovnaká ako ja.. no naozaj len skoro, ale to si povieme neskôr...

Dej...
Chytí vás to od prvej strany ! Hneď od začiatku sa dostanete do Katkinho sveta a zamilujete si ju. Často to bolo neskutočne napínavé a mne sa nechcelo prestať čítať.. Veď to poznáte, keď oči vám padajú, no vy bojujete ako sa len dá, pretože sa od knihy nedá odtrhnúť, Táto kniha bola aj veľmi zaujímavá.. niesla v sebe duchovno a často som sa pozastavovala či to je všetko pravdivé. Takže kniha ma aj donútila navštíviť Google, nech som si na istom. Ja som dosť zvláštna a takéto veci ma fascinujú. Para psychológia, astrálne cestovanie.. to je moje. Zaujímam sa o to a preto mi aj kniha bola po chuti. Napr. keď som čítala To najsladšie nakoniec, tam sa často spomínala chémia a mne to dosť prekážalo, nudilo ma to a nevyznala som sa v tom.. no toto malo aj hlavu aj pätu.

Štýl písania...
Už pri prvej knihe od Enji (Žuvačkový kráľ) sa mi zdalo, že Enja má velice zvláštny štýl písania. No a táto kniha ma v tom utvrdila. Neviem popísať v čom je to iné, ale myslím že tí čo od nej niečo čítali ma pochopia.
Každopádne sa nesťažujem. Ten štýl mi nevadí, baví ma.. Čo viac chcieť ?

Postavy..
Katka. Katku som zaradila medzi svoje najobľúbenejšie postavy.. v podstate. Dosť mi pripomínala mňa. Ťahali ju zvláštne veci. Bola zasnívaná, to som proste celá ja. Pravidelne sa mi darí sa zamyslieť na dejepise a potom sa iba strhnem že kde som, lebo tú myšlienku si dokážem tak zhmotniť, až je ťažké neveriť že to nebola realita... No, ale na Katke mi nejaké veci aj dosť vadili. V prvom rade ma totálne rozčuľovala jej naivita. Mnoho vecí by som spravila úplne inak ako ona a nechápala som jej správanie voči Fabovi, mne sa zdala byť s tým úplne v pohode.. pritom v realy neviem či by sa s ním bavila takto v pohode. Kto čítal, pochopí načo narážam.. Martin. Zrejme sa budete čudovať, ale ja ho nemám rada. Viem že hlavný hrdinovia by mali byť dokonalý a babám by z nich malo búšiť srdce, no ja fakt nemusím. Aj on dosť využíval Katku. Mal reči, no pritom mu šlo iba o jediné.. Neviem skrátka mi nesadol a ich vzťah podľa mňa nemal význam...

Musím priznať, že otvorené konce z celého srdca neznášam, no som rada že tu to Enja ako tak uzavrela. Rada by som sa dozvedela ako to pokračovala ďalej... Mohlo to byť fakt zaujímavé, no musíme si domyslieť, nič iné nám nezostáva... Každopádne si určite prečítajte túto knihu, pretože je úžasná !!

Moje hodnotenie :

5 komentárov:

  1. Knihy od Enji milujem.
    Doma mám Žuvačkového krála, Lásku na dvoch kolesách (odporúčam!), Očistný debakel (Pokračovanie 'Čo koho do toho' odporúčam 2x!).
    Žuvačkový král ma po Láske na dvoch kolesách velmi neočaril, ale toto vyzerá dobre, takže uvidíme po čom siahnem teraz :)
    Ak si tie dve, čo som písala hore ešte nečítala tak na nič nečakaj a pusti sa do toho, sú úplne úžasné! :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za odporúčanie.. o tej Láske určite porozmýšľam :)

      Odstrániť
  2. Kniha som čítala, je dokonalá! Od Enji mám všetky knihy a táto sa mi zapáčila najviac. Naopak mne Martin strašne "sadol" ale vadilo mi, ked zmizol, ignoroval Katku a potom sa zrazu zas objavil. Neznášam otvorené konce a tak doteraz stále rozmýšľam ako to bolo dalej. A pri konci ked ju musel opustiť "ukápla slzička" . Taktiež odporúčam prečítať!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Túto knihu si zamilujete hneď. Veľmi ma očaril ten príbeh, tá fantázia, ktorá bola do toho vložená. Jednoducho povedané nikdy som nečítala takú knihu ako je táto a to som prečítala už veľa kníh. Odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Most kolibríkov sa mi od Enji páčil asi najviac. Je to naozaj iná a zaujímavá kniha :)

      Odstrániť