nedeľa 21. decembra 2014

Príbeh jednej lásky / Anika Pastoreková

Príbeh jednej lásky

Lea je mladé dievča. Práve zmaturovala, prijali ju na vysokú a celý život má pred sebou. Sú prázdniny a ona si môže užiť skvelé leto so svojim priateľom Peťom a najlepšou kamarátkou Lenkou. Lea má pocit, že nič už nemôže byť krajšie potom ako sa vráti jej brat Maťo, ktorý bol na ceste po Slovensku. Jedného dňa skrátka zmizol a raz začas sa ozval rodine. Teraz je späť a Lea je šťastná. Šťastný sú obaja. Tu však nastáva zvrat. Lein priateľ sa začne správať veľmi násilne a žiarlivo a všetko sa začne zosypávať ako domček s kariet. Navyše je tu jeden oveľa väčší problém.. Lea a aj Maťo si uvedomujú, že k sebe pociťujú viac ako len súrodeneckú lásku. Obaja vedia, že z toho nemôže vzísť nič dobré.. No dokážu potlačiť city ? Lea je zmetená a snaží sa vyriešiť záhadu. Nechtiac si vypočuje zvláštny rozhovor svojej mamy a zistí, že celá rodina pred ňou niečo tají.

Mám strašne rada, keď ma nejaká kniha prekvapí. Otvorím ju (samozrejme ju nájdem úplnou náhodou) a potom iba ústa otváram od prekvapenia. Pri tejto knihe to bol doslova šok ! Posledné dni som nemala na knihy príliš veľa času a čítanie mi začalo veľmi chýbať. Aby som upokojila svoju potrebu čítať, šla som sa pozrieť do babkinej knižnice. Vytiahla som prvú knihu, ktorú som zazrela, pozrela som na obálku a pustila sa do toho. Ako som začala čítať prvú stránku, myslela som si, že to bude nejaký priemer, ale pokračovala som ďalej, veď aj tak som nemala nič na práci. Po druhej stránke sa to začalo výrazne zlepšovať a môj myšlienkový pochod sa začal meniť o 180 stupňov. Asi viete ako to dopadlo, však ? Chytilo ma to tak veľmi, až som nemohla dýchať. Odtrhnúť sa bolo nemožné ! Príbeh ma veľmi zaujal..

Štýl autorky mi veľmi sadol. Prekvapila ma jej kvalita písania, kedže toto bol jej prvý román. Dokáže písať prehľadne a v deji sa nedá stratiť. Nepíše nudne (čo je veľmi dôležité). Má skvelé nápady a príbeh vie krásne okoreniť. Človek už aj keď niečo tuší, tak príde zvrat a bum ! Najhoršie je, že akcia vždy príde, keď to človek najmenej očakáva.. Hotové infarktové stavy ! Absolútne som nečakala, že sa mi táto kniha bude tak veľmi páčiť, no stalo sa.. Snažila som sa dopátrať aj viacero názorov na knihu, no našla som ich len pár. Mám taký zlý pocit, že autorka nieje až taká známa a jej kniha takisto. Je to veľmi smutné, pretože aj to málo recenzií bolo pozitívnych. Chcela by som aby túto knihu ľudia neprehliadali a spoznali ju. Ak sa mi podarí nájsť kontakt na autorku, rada by som s ňou spravila rozhovor. Dúfam, že sa mi to podarí a že aj to by vám vytvorilo cestu k jej knihám. Naozaj si zaslúži viac pozorností ! Je smutné, že niekedy aj lacné braky sú viac čítané a to len preto, že majú reklamu.


Autorka vytvorila zaujímavé postavy. Každá postava sa niečim líšila. Hlavná hrdinka Lea je veľmi ľahko obľúbiteľná. Je veľmi milá, dobrá, keď môže pomôže. Naozaj asi každý si ju obľúbi.. Je veľmi citlivá a snaživá. Niekedy som mala pocit, že je až nadľudský dobrá. Lea mi niekedy prišla aj veľmi zraniteľná a krehká, nečudujem sa, že každý mal potrebu ju chrániť. Celý čas som si užívala čítanie príbehu z jej pohľadu. Iba jedinký raz som na ňu mala nervy, jedinký ! No keď sa zamyslím, tak.. Snažím sa ju skrátka pochopiť. Keď je človek zamilovaný, snaží sa prehliadať chyby na tom druhom. Aj preto sa hovorí, že láska je slepá. Natoľko milovala Peťa, až sa snažila nevidieť to aký je hrubý...
Maťo, tak to je už o inom ! Je skrátka úplný opak, je to živel ! Je veľmi odvážny, dokáže sa odviazať a zároveň je citlivý a obetavý a dokáže vypočuť osobu, keď to najviac potrebuje. Už od detstva to nemal ľahké a celý čas musel zapierať svoje skutočné city. Jeho som si obľúbila maximálne !

Mne sa veľmi páčilo, že autorka svoj príbeh obzvláštnila skvelými nápadmi. Do príbehu vniesla minulosť. V knihe sa často spomínal aj príbeh Anny zo zeleného domu čo ma veľmi tešilo, kedže to patrí k mojim najobľúbenejším dievčenským románom. Na Annu mám krásne spomienky a zbožňujem ju doteraz ! V Anne Shirleyovej sa nájde asi každý z nás. Páčilo sa mi to ľahké prepojenie a hlavne, že minulosť súviselo z prítomnosťou. Aby ste pochopili moje slová dokonale, museli by ste si to prečítať.
Neviem, či som spokojná s koncom.. Páči sa mi ako to skončilo, ale nečakala som to. Predstavovala som si milión-päcto scenárov, len tento nie.. Je to takto správne, ale ! Stále si to viem predstaviť inak.. No nesťažujem sa. Verím, že Lea je šťastná a že každý postava si našla ten svoj šťastný koniec. Ja som rada, že existuje niečo ako náhoda, pretože bez nej by som túto knihu nikdy nespoznala. Dúfam, že aj vy sa začítate do tohto príbehu, pretože naozaj stojí za to !

Moje hodnotenie :

6 komentárov:

  1. Súrodenecká zakázané láska? Mne hneď napadlo Forbbiden. Nikdy som to ale nečítala aj keď by som chcela prečítať niečo na túto tématiku ale ten koniec je smutný (pri tomto asi mus byť smutný) takže neviem ...

    Kde sa dá kniha zohnať?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No všade :D. Martinus, skrátka v hocijakom kníhkupectve a to je to šokujúce ! Kniha je všade a nikto ju nepozná :D. Ležala v knižnici už niekoľko rokov a ja som ju objavila až teraz..

      Odstrániť
  2. O tej knihe som ešte nepočula a keď som si čítala o čom to je, tak som si najprv myslela, že to budd nejaký ďalší hlúpy román. Ale láska medzi surodencami? To nie je zlé :D
    Už aby som mala Forbidden :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veď práve.. Verím, že milovať svojho brata nie je žiadna sranda :D. Forbidden nepoznám.. :O

      Odstrániť
    2. Som si istá, že čoskoro spoznáš :) V auguste to Slovart vydá pod názvom Zakázaná láska :) A mne to už dnes prišlo :3 Skúsim sa po tomto teda aj ja poobzerať v knižnici :D

      Odstrániť
    3. Aha áno už viem. Sto percentne spoznám, pretože by som si to rada prečítala :). Tak držím palce :D...mne sa páčila a hlavne ma prekvapila, pretože som od nej nič nečakala :)

      Odstrániť