sobota 13. decembra 2014

Neuveriteľná púť Harolda Frya / Rachel Joyceová

Neuveriteľná púť Harolda Frya

Zobudíte sa a zistíte, že je ďalšie obyčajné pokojné ráno. Sedíte v kuchyni, popíjate kávu, pomaly si vychutnávate hrianku a ani netušíte ako váš život zmení smer. Stačí jediná obálka a pár viet. 
Harold Fray obdržal obálku od starej známej, ktorá sa s ním lúči a oznamuje mu, že umiera. Harolda to vykoľají a nevie čo robiť. Jeho priateľka umiera a on jej má napísať vetu typu "cítim s tebou" je to naozaj všetko čo môže urobiť ? S veľkou ťažkosťou napíše pár viet a stále nespokojný sám so sebou sa vyberie ku schránke. Každý krok mu robí veľké ťažkosti a privádza ho k ďalším a ďalším myšlienkam. Keď dorazí ku schránke, chytí list a chce ho hodiť dnu.. nejde to. Povie si, že teda prejde ešte kúsok aby si dal viac času sebe samému, no ani keď prejde ďalej, stále to nedokáže. Je to naozaj všetko čo môže urobiť ? Zrazu ho schytí neuveriteľný hlad a tak zájde do najbližšej benzínky, kde mu pracovníčka povie svoj príbeh. Vtedy sa zamyslí nad slovom "nádej" a pochopí, že môže urobiť oveľa, ale oveľa viac...

Človek dokáže urobiť neuveriteľné veci a všade okolo neho sú hotové zázraky, no človek si to nikdy nevšimne. Všade kde sa pozrie, vidí stavby, elektroniku, a prázdno. Uvidieť deti na ihrisku, je hotový zázrak. Nikto nemá na nikoho čas, rodičia sú v práci a dieťa je samé. Miesto toho aby malo zážitky s priateľmi sedí pred tabletom, alebo notebookom a hrá nejakú "skvelú" hru. Nikoho nenapadne vstať, zahodiť všetky starosti, vzdať sa potrieb, ktoré sa nám zdajú nevyhnutné k životu a ísť napríklad len tak do prírody. Kebyže vyjdete von a zadívate sa, naozaj poriadne, uvideli by ste, že svet skrýva oveľa viac ako si dokážete predstaviť. Aj sám Harold sa o tom presvedčil. Zrazu bolo všetko krajšie a veselšie. Naučil sa rozpoznávať rastliny a otvorila sa mu myseľ. Dokázal si spomenúť aj na spomienky o ktorých ani nevedel, že existujú. Dokázal sa usmiať a byť šťastný. Harold dokázal niečo neskutočné..


Harold Fray je príjemný starý muž, ktorý si prešiel rôznymi etapami života. Detstvo nemal pekné, pretože jeho otca zlomila vojna a prepadol alkoholizmu, jeho mama ho opustila a on sa musel pretĺkať životom sám. Vo veľmi mladom veku sa musí postaviť na vlastné nohy a okúsiť život. Zamiluje sa, ožení sa a narodí sa mu syn. To vyzerá skutočne krásne, ale týmto sa jeho príbeh zďaleka nekončí. Jeho život je veľmi prepletený so životom Queenie - jeho starej priateľky. Teraz ako starý a skúsený muž sa snaží vykonať niečo krásne a úžasné. Harold je milý, no je aj uzavretý a tichý. Schováva sa vo svojej ulite, no keď sa otvorí spoznáte skvelého človeka. Možno narobil v živote veľa chýb, ale kto nie ?

Kniha sa číta veľmi dobre. Nieje to žiadna hrubá bichľa, preto sa dá doslova zhltnúť na posedenie. Každá kapitola je niečim zaujímavá a zvláštna. Ako Harold kráča svojou dlhou púťou, veľa premýšľa, ale najmä spomína. Vďaka chôdzi si spomenul aj na tie najhlbšie spomienky. Takto sa čitateľ dozvie o jeho živote každý detail a spozná Harolda aj ako človeka, pochopí ho a pochopí jeho správanie. Ďalej Harold počas svojej púte na každom mieste spozná nejakého človeka. Každý človek je iný a každý človek nosí svoj kríž. Zistí, že aj keď človek vyzerá šťastný, tak šťastným byť nemusí. Keď vyzerá byť milý, neznamená to, že je dobrý. Harold spozná veľa charakterov ľudí. No bohužiaľ nie len tie dobré.. Harold napokon nebude putovať sám, ale pridajú sa k nim ľudia, ktorým ako hovorili dodal nádej. Prečo však ľudia, vždy potrebujú byť lepší a vyvýšiť sa nad ostatnými ? Potrebujú byť chamtivý.. Myslíte si, že naozaj každý to robil pre Queenie ? 
Inak, ale občas mi to pripomínalo Forresta Gumpa. Presnejšie, keď bežal a pridali sa k nemu ľudia a tak..

Ale je veľká škodam že túto knihu pozná, tak málo ľudí. Aj ja som na ňu narazila len náhodou. No je to kniha, ktorá si zaslúži väčší obdiv a viac čitateľov. Každý človek v nej nájde niečo.. akýsi kúsok zo seba. Každý sa pri tejto púti s Haroldom zamyslí nad sebou a svojim životom. Mňa táto kniha priviedla k jednej zásadnej otázke. Naozaj robíme všetko čo sa dá aby sme dosiahli svoj cieľ ?

Moje hodnotenie :

4 komentáre:

  1. Tohle není druh literatury, který by mě bavil, ale svou "recenzi" popisuješ zajímavě. Třeba na to někde narazím.
    Marky > little-me.blog.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Inšpirovala si ma na kúpu vianočného darčeka :D Krásna recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada, dúfam, že sa to bude páčiť :D A ďakujem :) !!

      Odstrániť