pondelok 8. decembra 2014

Percy Jackson boj o labyrint (4) / Rick Riordan

Boj o labyrint

O knihe :
To posledné, o čo by Percy stál, je malér v škole, do ktorej ešte ani nenastúpil. Lenže na úvodnej exkurzii víta nováčikov čudesný tím roztlieskavačiek, ktoré polokrvným rozhodne nedrukujú! S blížiacimi sa Percyho 15. narodeninami sa svet okolo neho stáva čoraz nebezpečnejším, a tak sa Percy a jeho priatelia vydávajú na štvrtú letnú výpravu, tentoraz do prastarého Daidalovho labyrintu. V dômyselnom podzemnom bludisku na nich čakajú krvilačné obludy aj starí nepriatelia, prekvapenia, hádanky, boje na život a na smrť. Schyľuje sa k neľútostnej vojne medzi olympskými bohmi a temnými silami vládcu Titanov...

Moje pocity :
Percy Jackson je nevšedný príbeh o chlapcovi, ktorý musí čeliť vlastnému osudu. Je poloboh. V predošlých dieloch sme sa s Percym riadne oboznámili a aj v štvrtom diely si s nim užijeme bláznivé dobrodružstvá. Tentokrát čaká Percyho prestup na novú školu, ktorá je preňho veľmi dôležitá a nemôže ju len tak zbombardovať a zničiť ako sa mu to vždy nechcene darí. Ani si nestihne všetko riadne uvedomiť a už sa ocitá v tábore Polokrvných. Tábor a dokonca aj celý Olymp má problémy. Percyho čaká štvrtá nebezpečná výprava. Zo svojimi priateľmi sa vydá do tajomných chodieb labyrintu. A nie obyčajného ! Vypraví sa do bájneho Daidalovho labyrintu. Tam ho čakajú nebezpečné nástrahy, no on ich musí hrdinsky zdolať..

Už miliónty krát hovorím. Nechápem ako som mohla, tak dlho odmietať čítať túto perfektnú sériu ?! Veď to je hrozné, mám chuť sa za to vyfackať. Niežeby som nemala čas, ale ja som to dokonca ani čítať nechcela.. Bola to chyba a obrovská ! Teraz si neviem predstaviť, že by som Percyho nečítala. Vždy sa pri ňom pobavím, zasmejem a vynervujem (z toho napätia samozrejme). Percy sa číta neskutočne rýchlo, takže vy začnete čítať knihu a zrazu len pozeráte a bum ste za prvou stovkou, potom ďalšou a zrazu si uvedomíte, že vy už ste dočítali. Skrátka číta sa to výborne ! A keď sa ponoríte do Percyho dobrodružstiev čas akoby prestal existovať. Sú to oddychovky a zároveň trháky !


Ja ako čitateľ, ktorý ešte len objavuje dobrodružstvá som neskutočne zvedavá ako sa skončí séria Ricka Riordana. Situácia v akej sú hlavný hrdinovia je v mojich očiach nadmieru kritická. Verím, že dobro zvíťazí nad zlom, ale takisto viem, že Percyho čaká neľahká úloha a že si ešte veľa obhryziem nechty kým sa všetko napätie rozpadne. Inak, ale najlepšie na týchto knihách je, že pokojne by ste ich mohli čítať aj donekonečna. Stále dookola.. Vždy si tam nájdete nejaký detail, ktorý vás prekvapí, stále sa dá z toho vyťažiť niečo nové.

Ani štvrtý diel nezaostával pred predchádzajúci dielami. Rick vyťažil z tejto témy maximum. Spomína sa tu súčasnosť, ale zároveň sa vracia do minulosti. Daidalos je fascinujúca postava a v podaní Ricka ma zaujímal ešte viac. Je to génius ! Avšak na Daidala sa dá pozerať z viacerých strán. Bol to génius čo je plusom. Bol milujúci otec a nehoda ho zlomila, tak akoby zlomila každého rodiča, čiže ďalšia kladná vlastnosť, ale ! Je tu nepopierateľný fakt, že Daidalos zabil svojho synovca a to dobré nieje. Keď sa zamyslíme, tak každá historická osobnosť má svoju zlú, respektívne temnú stránku.

Percy ma ani teraz nesklamal (to sa proste nedá !). Stále je statočný a ničoho sa nebojí. Vo štvrtom diely sa rozvíja aj jeho vzťah s Anabeth (ja tajne dúfam, že ma čaká milé prekvapenie a že to skončí, tak ako si predstavujem). Ani táto výprava nebola jednoduchá. No hlavné postavy ju zasa dokonale zvládli. Neviem čo dodať.. Ja skrátka milujem všetky postavy z knihy. Či nové, ktoré sa tam len objavili, alebo pôvodné. 

Som veľmi rada, že som mala možnosť prečítať si túto knihu. Ako som už spomínala, som neskutočne zvedavá na to ako to celé skončí a ako sa to vyvinie. Chcem aj poďakovať vydavateľstvu Fragment za poskytnutie recenzného výtlačku a vy milý čitatelia, ak by ste mali záujem o kúpu tejto knihy, môžte tak urobiť, napríklad TU.

Moje hodnotenie :

2 komentáre: