piatok 18. mája 2018

Apríl v knihách

Ahojte!
Mám rada čas, kedy si konečne dostatočne usporiadam a ujasním veci. Sadnem si za stôl (alebo viď. ešte viac sa vyvalím v posteli zakrytá, až po nos) a pustím sa do písania o knižkach prečítaných za minulý mesiac. Tradíciou je samozrejme pridať toto zhrnutie zásadne neskôr. Pamätajte - nikdy nie načas! Ale inak by to zrejme nebolo ono :).
Ani neviem prečo mi táto "rubrika" tak prirástla k srdcu, ale rozhodne je to typ článku, ktorého písanie si užívam a teším sa, až sa oň podelím s vami.

Prečítané knihy:

  1. Ďaleko od hlučného davu / Thomas Hardy
  2. Chlapec, vtáčik a truhlár / Matilda Woods
  3. Následníčka / Kiera Cass
  4. Koruna / Kiera Cass
  5. Takmer definitívny zoznam najhorších nočných môr / Krystal Sutherland
  6. Všade samé korytnačky / John Green
Niečo oslovilo viac, niečo menej, ale ani jedna z týchto kníh ma nesklamala a neprekazila moje očakávania. Každý z titulov bol celkom iný a oslovil ma z odlišných dôvodov. No predsa len sa tu nájdu tituly, ktoré si ma získali natoľko, že prevyšujú ostatné. Nechcem robiť rozdiely, ale nepomôžem si a klamať vám nebudem. Zhrnutie venujem len dvom príbehom a vy čoskoro zistíte ktorým.

Predtým by som len rada zhrnula to, že ak ste milovníkmi série Selekcia, ktorá je pre nás mnohých pomerne previnilým potešením, pretože súboj dievčat o princa? Boj o lásku v reality show? Nuž nie je sa čím chváliť :D. Ale áno i ja ju mám naozaj rada a prvé tri diely o Amerike som si poriadne obľúbila. Od pokračovania som dávala ruky preč, ale napokon si ma predsa len našlo a viete čo? Nebolo to vôbec zlé! Názory, či ohlasy objavíte v spojení s pokračovaním veľmi rôzne a rozpoltené, no mne sa to páčilo a som rada, že som sa do toho predsa len pustila. Takže Následníčka a Koruna, rozhodne potešili.
Z Takmer definitívneho zoznamu najhorších nočným môr som bola spočiatku veľmi zmätená. Mám rada príbehy v ktorých sú zvláštnosti, divné prvky a nie tak celkom normálne postavy, no tu mi to prišlo prehnané. Čas však všetko zariadil a mne sa po pár stranách kniha veľmi zapáčila.
Som verný fanúšik Johna Greena a na jeho novú, novučičkú knihu som sa tešila priam detskou radosťou. Výsledok? Súhlasím s názormi, ktoré tvrdia, že táto Greenovka nie je celkom Greenovkou. Totižto autor má veľmi svojský štýl, ktorý dýcha z jeho diel, no toto mi prišlo, ako niečo nové. Iné. No rozhodne odporúčam. Ujo Green nesklamal :).

Nuž blížime sa k pasáži na ktorú som sa tešila najviac.
Ktoré knihy si ma získali najviac?

Chlapec, vtáčik a truhlár

Počuli ste už o knihe od autorky Matildy Woods? Pravdaže recenziu na tento titul nájdete na blogu, no aj tak verím, že nie každému je známy. A to je chyba! 
Jediné slová mi rezonuje v mysli - krása, krása, krása.
Krása! Ako na pohľad, tak aj po obsahovej stránke. Chlapec, vtáčik a truhlár je príbeh venovaný detským čitateľom, no o niečo viac pohladí dušu dospelákom, ktorý sa potrebujú zastaviť a prečítať si niečo, čo je vyjadrené jednoducho, no presne a trefne. Túto knižku vám určite odporúčam. Je veľmi útla, no poskytne vám príbeh z ktorého budete ústa otvárať. Zároveň sa milo usmievať a možno že i slzička vám ujde z oka, no ak uvažujete, tak by ste túto knihu vynechať nemali. A aby toho nebolo málo... vo vnútri na vás čakajú prekrásne ilustrácie na ktoré sa nebudete vedieť vynadívať.


Zostáva nám posledný titul a tým nie je nič iné, než:

Ďaleko od hlučného davu
Milí moji čitatelia... Ani neviem kde začať! Toto nie je len najlepšia kniha za apríl. Za mesiac, za obdobie. Tak veľmi sa mi páčila, až sa zaradila k mojim najmilším za celý môj život. 
Som nerozhodný človek a tak, keby ste sa ma pred časom opýtali kto je mojim najobľúbenejším autorom, buď by som vám povedala, že neviem alebo vám vymenovala dlhý zoznam mien. Nuž teraz poznám odpoveď veľmi presne. Thomas Hardy. Jediné meno. Jediný autor.
Ešte nikdy som nezažila to, čo pri čítaní jeho tvorby. Neskutočne na mňa pôsobí a jeho štýl mi rezonuje pod kožou, v srdci, v duši. Ťažko sa to popisuje a vysvetľuje, ale pri ňom dostávam presne to, čo potrebujem. Čo nikde inde. Inšpiruje ma. Paralyzuje ma. Fascinuje ma. 
Jeho opisy sú čírou krásou a jeho niekedy priam poetický štýl je mojou závislosťou. 
Nemyslím si, že tento príbeh alebo aj celkovo jeho iná tvorba sadne každému, no pre mňa je to srdcová záležitosť, ktorá ma ovplyvňuje každý jeden deň.

10 komentárov:

  1. Úprimne mám tieto články, čo všetko som prečítala za mesiac tiež rada, aj keď ich píšem, alebo čítam alebo kukám videá, podľa toho si predstavím z akého príbehu do akého som išla, a tiež sa rada kukám na články, ktoré sú o viac knižkách :). Po Thomasovi Hardym učite siahnem, znie to ako naozaj skvelá kniha, keď o nej píšeš že ti naozaj takto vliezla pod kožu, presne také stále hľadám. Inak Selekciu som vôbec nečítala a ani sa nechystám a čo sa týka Greena, nečítala som, chystám sa, pretože celkovo jeho knihy nemám až tak rada, ale práve preto ma zaujíma, že je podľa všetkých iná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka ti za komentár. Som veľmi rada, že
      ťa Hardy zaujal natoľko, že mu dáš šancu. Tvoje riadky sa mi až nedali neprečítať s úsmevom. Jeho knižky mi hrozne sadli a tak dúfam, že v ňom objavíš rovnaké čaro.
      Som zvedavá, ako ti sadne nový Green. To, že je iný by naozaj mohlo byť tvojou šancou, no je to vo hviezdach. Snáď... :)).

      Odstrániť
  2. Já jsem četla Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr :) To byla hodně zajímavá knížka :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Takmer každá kniha čo si prezentovala ma zaujala. K Selekcii som sa zatiaľ nedostala, ale už dlho je zapísaná v mojom reading liste. Veľmi by som si chcela prečítať nočné mory. Zaujal ma názov a tiež nejaký popis, čo som k tomu čítala. Na rozdiel od Teba nie som veľký fanda Johna Greena, ale myslím, že korytnačkám dám šancu. Dosť ma zaujala aj kniha Chlapec, vtáčik a truhlár, takže si ma celkom dosť inšpirovala��.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prepáč, že odpisujem neskôr, no tieto dni som sa blogu príliš nevenovala.
      Vďaka ti za komentár. Potešilo ma, že ťa spomínané knihy zaujali a že si nabrala inšpiráciu. Chlapec, vtáčik a truhlár by sa ti naozaj mohli páčiť. Je to zaujímavý príbeh a hlavne poriadne nevšedný. Škoda, že sa s Greenom až tak nezhodujeme, no možno sa ti budú Korytnačky páčiť práve preto, že sa na jeho predošlé knihy nepodobajú. Maj sa krásne :)!

      Odstrániť
  4. Ty tak pekne píšeš o Thomasovi Hardym, až mám chuť si hneď v tomto momente prečítať jeho dielo Ďaleko od hlučného davu :) Rovnako si ma nalákala aj na Chlapec, vtáčik a truhlár - na pohľad prenádherná kniha, ktorá určite ukrýva rovnako prekrásny príbeh. Na tento titul sa musím pozrieť čím skôr! Greena nemám rada, ale ak píšeš, že to bolo trocha iné, čo ho až tak necharakterizovalo, tak by som mu mohla dať tentokrát šancu. Avšak šancu už nikdy nedám nie len Selekcii, ale aj konkrétne pani Cassovej, ktorá ma vytáča do nepríčetnosti -_- Skúsila som dať šancu jej Siréne, ááá - nie, to sa jednoducho nedalo :D
    Prajem ti krásny deň♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj tebe sa ospravedlňujem, že odpisujem neskôr. Nemám to úplne vo zvyku... No ďakujem ti za komentár, ktorý mi vyčaroval úsmev na tvári :)! Ani nevieš, ako ma teší počuť, že ťa moje nadšené výlevy o Hardym zaujali. Strašne som si ho obľúbila a robí mi radosť vidieť, že to viem aspoň kúsok preniesť na okolie. Ak mu dáš niekedy reálne šancu, tak ti prajem ten najpríjemnejší čitateľský zážitok! A čo sa týka Chlapca, vtáčika a truhlára. Týmto absolútne nič nestratíš. Jednohubka, no veľmi krásna. :))

      Odstrániť
  5. Ach, tvoje nadšenie z Hardyho je také... očarujúce! Proste z tvojho písania úplne cítiť tvoje nadšenie a to je super. Hoci osobne som tú knihu tak trochu preletela tento semester do školy a teda, očarená som fakt nebola. Neviem, určite nepomohlo, že som ju mala zvaliť za týždeň a ešte aj rozpitvať, ale s klasikou si celkovo úplne nerozumiem.

    Chlapec, vtáčik a truhlár mi doteraz unikal, ale znie to ako niečo, čo by som si mohla prečítať.:)

    A som rada, že sa ti Korytnačky páčili, mne celkom tiež a niekedy mám pocit, že som s tým v menšine.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ĎAKUJEM. Mám ohromnú radosť, keď počujem takýto ohlas, ako od teba. Pri jeho tvorbe som nechala kúsok srdca a zamilovala som si jeho štýl a príbehy. Keď počujem, že z mojich slov to je aj naozaj cítiť, tak som šťastím bez seba. Chcem, aby ľudia vedeli, akým je v mojich očiach dobrým autorom a poprípade ich to nalákalo po jeho tvorbe siahnuť. Je mi jasné, že každému nesadne, ale ktovie koľko ľudí to má rovnako, ako ja. Je škoda, že na teba sa to jeho celé čaro neprenieslo, ale určite je v tom aj tvoja celková "nespriaznenosť" s klasikou, ale myslím si, že aj to časové obmedzenie a povinnosť.
      Daj tomu niekedy šancu. Je to veľmi krátka knižka, no krásna :).
      Nie, nie... Nie si :D.

      Odstrániť