utorok 15. mája 2018

Bavilo ma žiť | Keď kniha nesadne

Originálny názov: I Liked My Life
Autorka: Abby Fabiaschi
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2018
Počet strán: 304

Maddy je oddaná manželka a matka sedemnásťročnej Eve. Stará sa o do-mácnosť, pre každého má čas a je skvelou hostiteľkou. Vždy pamätá v prvom rade na druhých a v neľahkých životných chvíľach vie dobre poradiť. Pre svoju rodinu je bezpečným prístavom... až do chvíle, keď jedného dňa dobrovoľne odíde zo sveta.
Jej manželovi Bradymu a dospievajúcej Eve to zlomí srdce. Dookola si kladú otázku, čo sa mohlo stať. Ako mohla milovaná osoba tak náhle a zdanlivo bezdôvodne odísť z ich života? Ako majú pokračovať bez nej? Z jej denníka sa o nej dozvedajú viac. Zisťujú, že ju vôbec nepoznali, a musia čeliť aj nepríjemnej pravde o sebe.
Čo sa skrýva za Maddinou záhadnou smrťou? Zmieri sa jej rodina s minulosťou a nájde šťastie v ďalšom živote bez nej?

Cítim sa poriadne previnilo a zakaždým, keď mi, čo i len pohľad padne na knižku ležiacu v zákutí mojej izby, cítim sa vinná. Vinná, vinná a vinná.
Viem, že sa to nestáva len mne. A že je množstvo kníh, ktoré jednoducho nesadnú každému. Že nám všetkým sa páči niečo iné a aj nálady máme v istých okamihoch rôzne, no i tak mi je veľmi ľúto toho, ako veľmi mi tento príbeh nesadol. 

Na mojom blogu narazíte na negatívnu recenziu zriedka. Nemám problém napísať svoj úprimný názor na danú knihu, no ako čitateľovi mi je ľúto, keď sa predsa len nejaká knižka dostane na moju nemilosť. Vždy sa snažím vyberať si knižky, pri ktorých mám pocit, že sa mi budú páčiť. V kritike sa nevyžívam a skôr ma zarmucuje hovoriť o knihe v zlom, ale očividne to raz za čas prísť musí.

Skôr než vám porozprávam o tŕní v mojom oku, ktorým sa stal príbeh o žene, ktorá zanechala svoju rodinu a bez vysvetlenia ukončila svoj život, vám chcem povedať jedno, jediné.
A rada by som to zdôraznila. 
Nikoho od prečítania nechcem odhovoriť. To, že sa nepáčila mne, neznamená, že sa nemôže páčiť komukoľvek z vás. Je to len môj osobný názor s ktorým sa môžete mnohí zhodnúť, poučiť sa z neho, ale pokiaľ máte v pláne knihu predsa len vziať do rúk, neodkladajte tento plán kvôli mojim pocitom, ktoré nemusia byť totožné s tými vašimi. Ako som už povedala. Sme rôzni a každý si môže z príbehu odniesť niečo iné. Niečo svoje. 

Mám hrozné výčitky, pretože táto kniha ma nezaujala, ani len natoľko, aby som ju dočítala do konca. Viem, že nie je správne, ako som sa k tomuto problému postavila a mala som sa prebojovať až na koniec, no nech som sa snažila akokoľvek, nedokázala som to.


Neviem v čom bol najväčší problém, no viem, že štýl Abby - autorky príbehu, mi nesadol. Nepáčilo sa mi akým spôsobom rozprávala o udalostiach a životoch postáv. Aj charaktery, ktoré vytvorila mi neboli sympatické, čo mi zážitok priveľmi nezlepšovalo. 
Počas čítania mi neustále svietila v hlave kontrolka, že toto nie je dobré. Že chcem knihu, čo najskôr odložiť a nevrátiť sa k nej. Áno, musela som sa nútiť k tomu, aby som prečítala aj aspoň chabý kúsok navyše. Skrátka ma tam všetko iritovalo. Správanie postáv bolo protivné a ich povahy mi prekážali. Dcéra Maddy síce bola tínedžerka, takže by sa jej nálady možno aj dali odpustiť, no aj tak som mala chuť ju uškrtiť. Manžel David bol absolútne zabratý do práce, takže ich romantický vzťah bol zrejme naozaj len a len na začiatku pri zoznámení sa a najhoršie je, že sympatie som si nevytvorila, ani len k Maddy, ktorá bola mŕtva. 

Chybou sa stali zrejme aj moje očakávania, ktoré sa priblížili, až príliš mimo realitu. Tešila som sa na odhaľovanie zápiskov z denníkov, pretože v knihách milujem pasáže tvorené zápiskami, listami, či čímkoľvek iným a výnimočným. Tu pre mňa nefungovalo absolútne nič.

Rada by som povedala aspoň niečo pozitívne na záver, no kedže som knihu nedokázala dočítať, ani len dokonca a odložila som ju po zhruba sto stránkach, nedokážem vymyslieť pozitívum. Je pravda, že sa číta ľahko a príbeh ubieha rýchlo. Dalo by sa povedať príjemne, no kedže sa mne osobne nepáčil, tak na mňa tieto body neplatili.

Je mi to hrozne ľúto a snáď nikoho neodhovorím od prečítania, ak vás príbeh zaujal. Na internete nájdete obrovské množstvo naopak pozitívnych ohlasov, ktoré sa s tým mojim nezhodujú, no pokiaľ si mám udržať úprimnosť a hovoriť vám o svojich názoroch pravdivo, tak som dnešnú recenziu nemohla napísať inak. No opakujem. Je to len výhradne môj názor.

6 komentárov:

  1. Je škoda, že ti kniha nesedla, anotace přitom nevypadá vůbec špatně. Znám ten nepříjemný pocit, když se člověku kniha nelíbí - je mi té knihy (a i autora) nakonec pak úplně líto, že je musím kritizovat...:-D Díky Bohu se mi to také nestává často..:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rada vidím, že sa tu našla osôbka, ktorá to má rovnako. Mnohým ľuďom kritika nerobí problém, ale mne je to ľúto, keď si predstavím koľko času do toho vložil autor a celkovo... Nerobím to rada :D. Áno anotácia znie sľubne. Aj preto som čakala niečo iné.
      Prajem nám nech to ostane v takej zriedkavej podobe aj naďalej a náš výber je šťastný :))!

      Odstrániť
  2. Aaaach, tak to mne sa to stáva stále, neboj. Myslím, že s tými zle napísanými, pre nás osobne nestotožniteľnými knižkami sa budeme stretávať omnoho viac, pretože ta to je aj s ľuďmi, a knižky píšu ľudia, každý je iný a všetko vníma inak... Naopak mi to nikdy nie je extra ľúto, keď je niečo zlé, som skôr nahnevaná, že toľko dobrých kníh som mohla čítať, toľko dobrých kníh existuje a ľudia o nich nevedia, už sa nevydávajú ,... Neboj, potom keď nájdeš zase skvelú knihu, takú, kvôli ktorým vlastne máme radi čítanie, na túto hneď aj zabudneš :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu. Síce to nedokážem brať ako ty, pretože vždy sa snažím pozerať na to koľko práce to muselo autorovi zabrať a ako do toho príbehu vložil kúsok seba... No nie všetko dokáže sadnúť a musím sa s tým zrejme len zmieriť. Verím tomu, že naozaj na to sklamanie čoskoro zabudnem a hlavne verím, že si kniha nájde svojich čitateľov, ktorým dá viac, než mne.
      Vďaka ti za komentár. Maj sa krásne :)!

      Odstrániť
  3. Ahoj :) Ty jo, knížku sice neznám, ale na první pohled mě zaujala. Ale znám ten pocit, kdy knížka jednoduše nejde dočíst. Já to tak měla s autobiografií Karla Šípa. Jako moderátora a baviče ho přímo zbožňuji, mám ráda jeho humor, ale styl vyprávění v knížce mě nezaujal a fakt mi nešla dočíst. Ale přemlouvám se, že jednoho dne si k ní sednu. :D Momentálně mám sice jednu knížku rozečtenou, ale schválně se mrknu i po této a uvidím, jak u mě dopadne. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj zlá reklama je reklama. Teší ma, že si na ňu chceš utvoriť svoj vlastný názor a predovšetkým dúfam, že sa ti bude páčiť. Všetkým sa nám páči niečo iné a ja verím, že ti kniha poskytne “to práve”. To čo mne odoprela :D.
      Prajem ti príjemné čítanie a ďakujem ti za komentár :)!

      Odstrániť