štvrtok 19. marca 2015

Adaptácia / Miroslava Varáčková

Adaptácia

Zoya mala všetko: domov, rodinu, kamarátov. A potom ľudstvo zdecimovali epidémie a vojny. Teraz nemá nikoho: ani rodinu, ani kamarátov, ani priateľa. Prišla aj o domov. No prispôsobila sa. Vpred ju poháňa len mapa a nádej, že ju dovedie do posledného útočiska na Zemi.
Ľudia skúšaní vojnou i chorobami sa tiež adaptovali na nový svet – bojujú o každú minútu života. A osamelé dievča putujúce neznámou krajinou predstavuje priľahkú korisť. Keď Zoyi pomôže neznámy Simon, poruší tým krehkú rovnováhu povojnového spoločenstva, za čo musí zaplatiť životom. A tak sa Zoya, Simon a jeho malá sestra vydávajú naprieč zdevastovanou krajinou s nádejou, že ich mapa po jej mŕtvom priateľovi naozaj dovedie pred brány mesta, kde ešte vládne ľudskosť. Teda, mala by...

Adaptácia je novinka o ktorej počul asi každý. Aj ja som si ju chcela prečítať, tak ako ostatný, pretože ma zaujala príbehom, ktorý sľubuje (anotácia znie naozaj zaujímavo) a priznajme si, že čitateľa upúta aj tá krásna obálka, ktorá sa skvele hodí a vystihuje dej. Od Mirky som si chcela už dlho niečo prečítať a myslím, že Adaptácia bola skvelý začiatok. Totižto Adaptácia je prvá kniha, ktorú som od Mirky prečítala. Ďakujem jej, že som mala možnosť prečítať si ju.. rozhodne to stálo za to ! Už keď som rozčítala knihu, tak som bola zvedavá aké to bude. Moje očakávania boli pomerne vysoké a mala som tušenie, že sa mi to bude páčiť. Kniha ma nesklamala a ja mám z toho obrovskú radosť.

Som hrdá, pretože Adaptácia je kniha od Slovenskej autorky a aj tak je skvelá. Je to krásny príklad, že aj slovenskí autori vedia písať kvalitné knihy. Dokonca by som povedala, že toto je tak kvalitná dystopia, že by sa vyrovnala aj zahraničným kúskom. Teší ma to ! Som si istá, že napísať knihu nie je vôbec jednoduché a preto autorov obdivuje za tú trpezlivosť a za nápady. Je ťažké v dnešnej dobe pri kope toľkých kníh vymyslieť niečo nové a originálne. Mirke sa to podarilo. Jej svet je neskutočne reálny a vôbec by som sa nedivila keby ľudstvo takto skutočne dopadlo. My ľudia sa ničíme sami. Je to hrozné, ale je to tak..


Je to kniha, ktorá stojí za prečítanie a myslím si, že zaujme asi každého. Netvrdím, že sadne každému, ale pozitívnych ohlasov bude asi viac. Na knihe vidím veľmi veľa pozitív. Ja som ocenila, že kniha sa výborne a rýchlo číta. Prečítala som ju za dva dni a aj to som ju už chcela dočítať v prvý deň v noci (únava je silný protivník). Stránky sa akoby otáčali samé a ja som si čítanie užívala. Je tam neustále akcia a stále sa tam niečo deje. Mne sa kniha odkladala naozaj ťažko, pretože stále máte pocit, že sa tam niečo stane a tak si hovoríte, že ešte jedna kapitola, ešte jedna... Navyše je tam aj romantika. Páčilo sa mi, že s romantikou to nebolo prehnané a presladené. Všetko bolo skvele vyvážené. Ďalej mi veľmi sadol štýl písania. Mirka píše nenútene, jednoducho, svižne a chytľavo. Jej dielo je strašne čitateľné. Vie ako udržať čitateľa v napätí, alebo ako ho pripraviť o nervy (môj prípad). Pri všetkom čo sa tam deje vaše nervy neostanú chladné.

Hlavnou hrdinkou príbehu je Zoya. Zoya prišla o všetko. O domov, rodinu, šťastie, priateľa... jediné čo jej ostalo je nádej. Jej priateľ Noe jej dal pred smrťou mapu, ktorá ju má priviesť na miesto kde sa ešte dá žiť. Miesto, ktoré nie je poznačené vojnou a epidémiou. Zoya je ochotná urobiť všetko preto aby sa na vytúžené miesto dostala. Je to jej posledná šanca...
Zoyu ako hrdinku som si celkom obľúbila. Páči sa mi na nej, že je drzá a odvážna. Keď sa niečo deje, tak sa neskryje, ale bojuje. Nebojí sa povedať čo si myslí a keď treba, tak je schopná niekoho nakopať do zadku. To sú neoceniteľné vlastnosti ! Občas sa síce správala tak, že moje nervy boli ťažko skúšané, ale ja jej to odpúšťam.

V príbehu sa stretneme aj so Simonom, ktorý takisto prežil epidémiu a pretĺka sa svetom. On ale nezostal úplne sám... Musí sa postarať o jeho mladšiu sestru. Tá je naňho naviazaná a bez neho by prežiť nezvládla. Simon sa snaží zo všetkých síl a pre jeho sestru by urobil čokoľvek.
Simona sa nedá neobľúbiť ! Zo začiatku som nevedela čo si o ňom myslieť. Nie je to ten typ čo ukáže svoju osobnosť hneď na začiatku, takže som nevedela kam ho zaradiť. Ale keď sa ukázal aký naozaj je obľúbila som si ho. Páčila sa mi na ňom tá obetavosť a odvaha. A.. tiež mal v sebe správnu dávku drzosti.

Ja knihu rozhodne odporúčam. Pokiaľ máte radi dystopie a hľadáte príbeh, ktorý sa oplatí prečítať, tak neváhajte ani sekundu. Stojí to za prečítanie. Ďakujem Mirke, že som mala možnosť prečítať si jej knihu. Som rada, že práve Adaptácia bola moja prvá kniha od nej. Neľutujem, že som ju čítala, pretože od začiatku to bola jedna veľká jazda ! Som si istá, že si od Mirky ešte niečo prečítam, pretože ako som už vyššie spomínala jej štýl písania mi sadol a páči sa mi, že sa jej kniha tak dobre čítala :).

Moje hodnotenie :

10 komentárov:

  1. Krásna recenzia! Kniha sa už páčila viacerým blogerom, takže si myslím, že rozhodne nesiahnem vedľa, ak sa do nej pustím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) ! To teda určite nie.. dúfam, že sa ti bude páčiť :)

      Odstrániť
  2. Mirka píše naozaj skvelé,moja prvá kniha od nej bola Tri kroky do pekla a tu ti rozhodne odporúčam ale i ďalšie Mirkine knihy sú skvelé okrem knihy O lásku sa neprosí tu som ešte neprelúskala a Adaptáciu momentálne čítam a vyzera to tak že ani tato kniha me nesklame,tak uvdím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite sa na ňu pozriem a niekedy si prečítam, takže ďakujem za tip :) ! Ja by som si najbližšie chcela od Mirki prečítať Nepobozkanú :). Som rada, že sa ti páči.. myslím, že na ňu bude ešte veľa pozitívnych ohlasov :).

      Odstrániť
  3. Kamarátka čítala Tri kroky do pekla a bola celá preč - ála - čierne kruhy pod očami. Ale príbeh, čo mi rozprávala sa mi nepáčil, tak ešte popremýšľam :D ... Keď si prečítaš Serafínu... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vydierane :D... aj keď tento typ vydierania sa mi páči :D. Ja si chcem od Mirki prečítať Nepobozkanú, ale priznám sa, že Tri roky do pekla ma tiež dosť láka :D.. prečítam si ju, ale čo ak sa dlho načakáš :D ? Chceš podstúpiť to riziko :D ?

      Odstrániť
  4. Som veľmi na ňu zvedavá. :) Verím, že sa mi bude páčiť. Super recenzia! :3

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tá kniha ma zaujala v kníhkupectve, snáď sa k nej raz dostanem :-)

    OdpovedaťOdstrániť