utorok 8. novembra 2016

Nedaj sa! / Rainbow Rowell

Originálny názov: Carry On
Autorka: Rainbow Rowell
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2016
Počet strán: 456

Simon Snow je ten najhorší vyvolený, aký sa kedy objavil.
Prinajmenšom to tvrdí jeho spolubývajúci Baz. Baz je síce zlý upír a totálny idiot, no v tomto má zrejme pravdu. Simon v podstate nevie pracovať s prútikom a pomerne často sa mu podarí niečo zapáliť. Jeho mentor sa mu vyhýba, frajerka sa s ním rozišla, po svete pobehuje netvor so Simonovou tvárou a požiera mágiu. Baz by mal z toho všetkého veľkú radosť, no hoci mal spolu so Simonom nastúpiť do posledného ročníka Watfordskej školy mágie, Simonov úhlavný nepriateľ sa ani neobťažoval ukázať.
Nedaj sa je príbeh o duchoch, o láske a o jednej záhade. Je v ňom zhruba toľko bozkávania a rozprávania ako v priemernom príbehu od Rainbow Rowellovej, no oveľa viac netvorov – na svoje si prídu aj fanúšikovia Harryho Pottera.

Tak pre začiatok. Kto z vás čítal Fanúšičku? Pýtam sa v podstate zo zvedavosti. Ja som ju čítala (myslím) minulé leto a dodnes si pamätám aké je to celé milé. V tom čase bolo zaujímavou črtou, že sa tam v pozadí nachádzal aj iný príbeh, a to o Simonovi a Bazovi. V krátkych útržkoch sa tam objavovali ukážky a scénky. Našla som pár názorov, ktoré by so mnou nesúhlasili, no mne osobne sa tieto ukážky veľmi páčili. Avšak ani vo sne som si nepredstavovala, že by som raz mohla čítať celú knihu! Neskutočne som sa tešila, keď mi knižka prišla. Celú som ju ohmatala, prezrela... Veď to poznáte. Obálka je úžasná! Strašne sa mi páči aká je farebná a výstižná. 

Príbeh nám už od začiatku predstavuje hlavného hrdinu o ktorom sa príbeh točí. Simon je vyvolený. Či už je najhorší alebo najlepší, každopádne je najsilnejší. V magickom svete kúziel sa odohráva vojna medzi zákerným Jednotvárnikom a čarodejníkmi, pretože Jednotvárnik chce pohltiť mágiu. Avšak vojna sa odohráva aj medzi starými rodmi a mocným Mágom, ktorý sa pokúša o mnohé reformy a ktorý je riaditeľom Watfordu. Simonovou úlohou je zastaviť Jednotvárnika, čo vôbec nie je jednoduché... Po svojom boku však má verných priateľov. Penelopu - múdru a šikovnú spolužiačku a áno, časom aj Baza. 

Musím priznať, že pri čítaní som sa vyškierala ako psychopat. Ale! Nadmerne spokojný psychopat. Asi najväčším plusom tejto knihy je Baz a Simon. Pane na nebesiach, takéto shipovanie som už dlho nezažila. Stačila scéna kde sa na seba čo i len pozreli a ja som bola namäkko. Ale že úplne. Medzi nimi bola tak obrovská chémia a tak veĺmi to medzi nimi iskrilo, až som to cítila cez stránky knihy. Neskutočne som si užívala každý ich rozhovor, nehovoriac o inom. Užívať som si užívala aj samotné čítanie. Zo začiatku som si myslela, že je to taký obyčajný priemerný príbeh, a považovala som ho za  fajn oddychovku. No Rainbow Rowell ma o opaku presvedčila veľmi rýchlo. Dej stále napredoval a stupňoval sa, a ja som do toho spadla rýchlo a bezhlavo. Visela som na každom slovíčku. Od knihy sa mi nechcelo odchádzať, preto som ju čítala pri každej jednej príležitosti.



Neustále som uvažovala nad tým, ako to vlastne celé je. V hlave som si predstavovala scénare a možné rozuzlenia. Čuduj sa svete, pár som ich odhalila :D. Potešilo ma to! Nevnímala som to ako predvídavosť deju. Tejto knihe totižto nemám čo vytknúť. Rainbow má nenormálne úžasný štýl písania (priznávam, že som aj zabudla aká skvelá je v tom čo robí). S príbehom sa hrá a nenútene ho posúva kam potrebuje. Nedaj sa! je založené na princípe Harryho Pottera. Príbeh od začiatku tvoria jeho základy, no aj tak to nedokážem vnímať ako napodobeninu. Rainbow sem totižto vložila niečo jedinečné, čo sa nedá prirovnať k ničomu inému. Preto aj cez tú podobnosť môžem povedať, že to bolo originálne. Ach a milé...

Postavy sú perfektné. Hlavný hrdina Simon mi už takmer od začiatku prirástol k srdcu. K Rowellovej príbehom už akosi patrí hlavná postava, ktorá o sebe pochybuje a má na pleciach zodpovednosť. Simon síce má najväčšiu moc, no čo z toho, keď aj pri jednoduchých zaklínadlách vybuchuje? Odhliadnuc od tohto všetkého je Simon zábavný, odvážny, spravodlivý a je to fakt skvelý priateľ. 
Je tu však niekto, kto si ma získal úplne. Kto to bol? Baz! Bože dobrý, pri svätom wyrde! On je tak strašne úžasný, až to slovami nejde popísať... Je arogantný, pôsobí sebecky a nadradene, neustále trúsi ironické poznámky a je protivný, no toto všetko je na ňom fantastické. Bez diskusie. Počas čítania som mala chuť načiahnuť sa medzi stránky a vytiahnuť ho do reality :). Pravdupovediac by som sa dokázala nad nim rozplývať poriadne dlho. To platí aj o častiach "Simon, Baz". Oni dvaja jednoducho nemajú chybu!

Túto knihu vám naozaj odpoprúčam všetkými desiatimi! Naozaj tu nie je čo riešiť. Rainbow Rowell je skvelá autorka a jej knihy sú jedinečné a skvelé. Obzvlášť príbeh Baza a Simona. Rainbow vytvorila svet, ktorý bol magický od základov. Nie všetko v ňom bolo ideálne, no je to domov, ktorý ponúkne miesto aj vám. Zápletka je výborná a poniektoré rozuzlenia vás poriadne prekvapia. Hrdinov si obľúbite (väčšinu) a čítanie si naozaj užijete. Ja som neskutočne šťastná, že som mala možnosť prečítať si túto knižku. Popravde mi skvelí hrdinovia z nej už teraz chýbajú. Nedaj sa! si rozhodne do budúcna prečítam ešte mnoho krát.
A čo vy? Chystáte sa pustiť do tejto krásky :)?

Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Moje hodnotenie:

7 komentárov:

  1. Ja som asi jedna z mála, ktorá vôbec neprepadla čaru autorkiných kníh. Pamätám si, keď každý brutálne vychvaľoval Fanúšičku, tak som si ju ešte v angličtine prečítala, pričom časti so Simonom S. ma bavili úplne najmenej.
    A teraz je s ním rovno celá kniha? Omg, to je sila! Nejako ma to obchádzalo, ani som si nevšimla, o čom to bude. No, už asi aj viem prečo. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úha, práve som si pozrela hodnotenia knihy na GR a sú dosť vysoké. :D
      Kokso, no ja mám fakt pocit, ako keby som úplne inú knihu čítala (teraz narážam na Fanúšičku). Ale tak čo. Budem rebel! :D

      Odstrániť
    2. Ono tie krátke útržky z Fanúšičky a kompletná kniha sa nedá spolu ani porovnať. Kniha je oveľa lepšia :). Mňa fakt dostala... čo som až tak nečakala. No nebudem ťa prehovárať. Ktovie, možno tomu v budúcnosti dáš šancu :D. Ak aj nie, tak stále je moc fajn byť rebelom :D.

      Odstrániť
  2. Pises naozaj krásne recenzie! Túto knihu proste musím mať! Chystám sa na ňu už nejaký čas ale stále mi to nevychadzalo. Avšak po toľkých nadšených ohlasoch to musím urýchliť :D
    Len by ma zaujímalo ci aj slovenská verzia obsahuje mapu (myslím že v EN vydaní je)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ti ďakujem :)! ...A zároveň sa ospravedlňujem, že odpisujem neskoršie.
      Nedaj sa je naozaj skvelou voľbou :D! Preto dúfam, že z toho budeš rovnako nadšená ako názory, ktoré si doteraz čítala :)!
      Snáď to bude pre teba plusom, pretože v slovenskej verzii sa mapa nachádza :).

      Odstrániť
    2. Zajtra si ju idem kúpiť! Juuuj ako sa len teším! Samozrejme - ja v knihách mapy a ilustrácie zbožňujem! :D
      Ilustrácie (a pribeh) ktoré ja som si najviac obľúbila sú v knihe 'Sedem minút po polnoci' - neviem ci si to čítala ale jednoznačne odporúčam! ;)

      Odstrániť
    3. Teším sa s tebou :)! Ak sa ti bude chcieť... budem veľmi rada, keď mi napíšeš ako sa ti páčila :)!
      Sedem minút po polnoci som čítala. Prekrásna kniha! Už sa neviem dočkať, keď bude film. Je to jeden z najzaujímavejších príbehov aké som kedy čítala...

      Odstrániť