štvrtok 3. novembra 2016

Bola som tu / Gayle Forman

Bola som tu

Originálny názov: I Was Here
Autorka: Gayle Forman
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2016
Počet strán: 296

Cody Reynoldsová sa nevie zmieriť so stratou najlepšej priateľky Meg, ktorá nečakane spáchala samovraždu. Nevie pochopiť, prečo taká úžasná, energická a priateľská osoba túžila zomrieť a neustále ju prenasleduje pocit viny. Všetko sa zmení, keď sa Cody na žiadosť Meginých rodičov vyberie do Tacomy po priateľkine veci a odhalí celkom novú stránku jej osobnosti. Ponára sa čoraz hlbšie do spleti Meginých tajomstiev a neváha podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo, len aby konečne spoznala pravdu. Podarí sa však prísť tejto záhade na koreň a nájde skutočne to, čo hľadala?

Časy kedy sa na každom rohu objavovala malá knižka s peknou obálkou o ktorej som vedela, že ju musí mať, a kedy som pozerala trailer na filmové spracovanie do zbláznenia mi prídu už veľmi dávno. Zostaň so mnou je príbeh, ktorý ma v kine absolútne očaril a z ktorého som si usporadúvala pocity ešte pekne dlho. Nadšená som bola vtedy i z knihy, no musím priznať, že časom moja náklonnosť voči tomuto príbehu mierne opadla. Niežeby som to nemala rada, avšak za knihu roka by som to nedala. Na nový príbeh s novými hrdinami a celkom novou zápletkou som sa úprimne tešila. Už veľmi dávno som sa rozhodla, že si ju do budúcna musím prečítať, a tak pocit, keď sa to stávalo skutočnosťou bol na nezaplatenie. Jediné čo môžem vytknúť je obálka knihy. Niežeby bola škaredá. Pôsobí príjemne a všetko je fajn... Ale. Myslím, že by bolo moc fajn keby ladila ku Zostaň so mnou. Uvedomujem si, že aj Len jeden deň/rok má svojskú obálku, no neviem si pomôcť.

Avšak to je iba taký menší detail a kvalitu príbehu to neovplyvňuje :).
Človek nikdy presne nevie čo od danej knihy môže čakať. Momenty kedy sa mám pustiť do celkom nových kníh sú plné očakávania, jemného, no príjemného strachu z toho čo príde, ale tieto okamihy zahŕňajú i radosť z nového a nepoznaného. Je to možnosť spoznávať, skúmať, objavovať. Rozčítanie novej knihy je činnosť, ktorá je skutočne výnimočná a jedinečná, pretože nech čítate knihu koľkokrát sa vám zažiada, prvýkrát sa už nezopakuje.
Pocitu očakávania a radosti som sa nevyhla ani v tomto prípade. Keď som knižku držala v ruke, pôsobila na mňa veľmi jednoducho a nenápadne. Práve to ma zaujalo. Cítila som, že v tom bude oveľa viac...

Príbeh sa začína rozprávaním mladej hrdinky Cody, ktorá nám opisuje stratu svojej najlepšej priateľky. Dozvedáme sa ako k tejto tragédii došlo, ale najmä aké to má následky na okolie mŕtvej Meg. Veľmi ma istým spôsobom potešilo, že miesto opisovania nekonečného smútku a ronenia potoku sĺz, autorka prejavila skutočné pocity, ktoré nemusia byť celkom správne. Áno Cody cítila smútok a chýbala jej Meg. Avšak cítila sa byť akosi zradená, oklamaná, cítila hnev. Povedzme si  naozaj úprimne, že človek necíti iba čisto nesebecké a súcitné pocity. Každý máme aj svoju temnejšiu stránku a svoje horšie vlastnosti a nedostatky. Čiže chválim zvládanie situácie s vyrovnávaním sa so stratou. Gayle Forman to popísala tak skvelo, že to príbehu dodalo autentickosť.

V tomto prípade si to u mňa celkovo Gayle Forman akoby "napravila". Mám pocit, že som dostala možnosť zamilovať sa do jej štýlu písania úplne odznova. Po takom dlhom čase som aj zabudla, ako sa mi kedysi páčil a ako som si užívala každý jej myšlienkový pochod. Tu som si to užila nanovo. Vlastne pravdu povediac ešte viac. Často som sa stretla s názorom, že táto kniha je slabšia ako Zostaň so mnou, no ja to vnímam naopak. Mne osobne sa to páčilo viac. Od príbehu, až po zápletku, štýl a postavy... Jednoducho mi to sadlo.

Postavy boli naozaj skvelé. Hlavná hrdinka Cody, ktorú som vám už vyššie trocha spomínala sa mi naozaj páčila! Nebola to žiadna hrdinka s nadpozemskou krásou, dokonalým správaním. Mala svoje chyby, a tie chyby boli natoľko ľudské, až sa mi Cody vryla do srdca ešte viac. Treba uznať, že ako osobnosť je svojská. Nemá obzvlášť veľké sebavedomie. Jednoducho nie je tá čo potrebuje pútať pozornosť. Celý svoj život sa opierala o Meg, ktorá predstavovala všetko čím kedy chcela byť. Meg bola jej lepším já, a keď zmizla, zmizol aj kúsok z Cody.
"Vy dve ste boli vždy ako deň a noc..." Meg bola narozdiel od Cody nespútaná, vášnivá, zábavná, inteligentná. Všetko čo si zaumienila dosiahla. A tu nastáva také okienko na zamyslenie. Meg mala všetko a bola nešťastná, Cody si musela všetko vydobiť, no bojovala zo všetkých síl. No nechcem to tu ďalej rozvíjať. Každý si to vezme po svojom. Ja som si Meg z toho ako ju vykreslili obľúbila. Len je mi ľúto ako to s ňou dopadlo. Celá táto téma je veľmi citlivá, ale autorka urobila dobre, že sa do nej pustila. Takéto témy by nemali byť tabu.

Viete čo sa mi pri tejto knihe veľmi páčilo? Musela som na ňu neustále myslieť. 24/7. Po dlhšej dobe ma príbeh konečne dostal natoľko, že som ho nedokázala dostať z hlavy. Čítanie som si naozaj užívala. Nemala som nejak extra veľa času, no o to viac som si užívala čas strávený pri nej. Kradla som si každú chvíľku, aby som sa mohla aspoň na chvíľu uchýliť k čítaniu. Doslova som sa od toho nevedela odtrhnúť. Keď som čítala, čas pre mňa nehral rolu a realita nebola podstatná. Bola som len ja a kniha. Takéto niečo považujem za pravý čitateľský zážitok!

Nikdy by som nepovedala, že ma kniha Bola som tu tak veľmi pohltí. Zamilovala som sa do nej pomaly a postupne, no nakoniec som do toho spadla a nebolo cesty späť. Viem, že pre mnohých to bude iba priemerný príbeh, no pre mňa je to príbeh ku ktorému sa ešte určite vrátim a ktorý budem odporúčať môjmu okoliu :). To platí aj pre vás. Ak uvažujete o tom, že by ste si prečítali túto krásku, neváhajte a urobte tak! Že si ju zamilujete vám zaručiť nemôžem, no že jej prečítaním nič nestratíte... za tým si stojím. Číta sa neskutočne rýchlo a dej skvele ubieha a napreduje. Postavy sú sympatické, štýl písania taktiež. Zápletka a tématika je výborná... Čo dodať? Určite odporúčam prečítať si aj poznámky autorky, ktoré sa nachádzajú na konci. Tento príbeh má hlbšie základy, než som si predstavovala.
A čo vy? Plánujete čítať túto knižku, alebo ste ju už čítali? Predovšetkým... páčila sa vám? Budem rada, keď mi napíšete názor do komentára :)!


Moje hodnotenie:

4 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) Těším se, až se do knížky také pustím :) Snad nezklame :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :). Prajem ti príjemný čitateľský zážitok! Pevne verím, že si čítanie užiješ a príbeh si zamiluješ :).
      Kiežby som to aj ja mohla prežiť odznova :D...

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia :). Aj mne sa kniha veľmi páčila a mám na ňu podobný názor ako ty :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma teší! Dúfala som, že niesom jediná čo ju vníma za viac ako iba priemernú knihu :).
      Vďaka :)!

      Odstrániť