pondelok 27. marca 2017

Dánske dievča / David Ebershoff

Originálny názov: The Danish Girl
Autor: David Ebershoff
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2017
Počet strán: 368

Dán Einar, krajinkár jutskej prírody, a Američanka Greta, známa portrétistka, sa stretli ešte počas štúdií v Kodani a vzali sa. Ich spoločný život postupne narúšajú Einarove sklony prezliekať sa a neskôr aj vydávať za ženu. V ženskom preoblečení sa stáva modelom uznávaných Gerdiných portrétov. Jeho sexuálna bipolarita však v intímnom spolužití znamená enormnú psychickú záťaž. Keď už manželia nevládzu vzdorovať odsúdeniu dánskej konzervatívnej spoločnosti, usádzajú sa v Paríži. Einarov psychický a zdravotný stav zaujme mnohých špecialistov, navrhujú rozličné riešenia, až napokon sa prípadu ujíma nemecký chirurg a v Drážďanoch ho roku 1931 preoperuje na ženu. Einarovi sa plní jeho sen, prijíma meno Lili Elbe, ale ich manželstvo sa rozpadá.
David Ebershoff sa vo svojom románe inšpiroval skutočným príbehom výtvarníkov Einara Wegenera a Gerdy Waudovej. Vynikajúco spracoval jeden z najvášnivejších a najnezvyčajnejších ľúbostných príbehov 20. storočia. Zároveň sa pokúsil vystihnúť atmosféru európskeho a sčasti aj amerického prostredia medzi dvoma svetovými vojnami, vtedajšiu kultúru i myslenie. Ebershoff majstrovsky nastoľuje aktuálnu tému osudu ľudí, ktorých príroda obdarila vlastnosťami odlišnými od bežnej normy.
Román hneď po svojom vydaní vzbudil značný čitateľský ohlas a v rebríčku New York Times sa zaradil medzi bestsellery roka, získal Cenu Lambda za transgenderovú umeleckú tvorbu a Cenu Rosenthalovej nadácie Americkej akadémie umení a literatúry. Veľký úspech dosiahla aj jeho oscarová filmová verzia v réžii Toma Hoopera.


Dánske dievča je príbeh o ktorom ste už mohli počuť minimálne minulý rok, keď filmové spracovanie zachvátilo naše kiná. Výborný herec Eddie Redmayne stvárnil umelca Einara a jeho manželku Gretu stvárnila skvelá Alicia Vikander.
Film som si pozrela už v tom čase a priznávam, že príbeh ma nenechal chladnou. Mal čaro z ktorého som sa nevedela spamätať ešte dlhý čas. Ako to už býva, vedela som, že si knižku musím prečítať za každú cenu. Celý rok som trpezlivo odolávala prekrásnemu českému vydaniu, a neochvejne som čakala kým sa objaví na svetlo sveta práve naše slovenské vydanie. Držať knižku po prvýkrát po toľkom čakaní, bolo skutočne úžasné...

Vďaka filmu som už zhruba vedela čo ma čaká. Matne som sa pamätala a tak sa mi popri čítaní v hlave premietal film, ktorý tvorili moje spomienky a predstavy. Hlavných hrdinov som si vedela živo predstaviť a všetko mi bolo známe, akoby som sa vrátila na miesto, kde som bola veľmi dávno a ktoré by mi malo byť známe, no nie je... Stále boli zákutia, ktoré som mohla odhaliť a cestičky, ktoré som ešte iba mala spoznať.


Autor nás už od úplného začiatku privádza do každodenného života, presnejšie do situácie spomínaného manželského páru. Greta a Einar sú obaja umelci. Zatiaľ čo Einar maľuje krajinky, Greta svoj štýl ešte iba hľadá. Akoby ešte nenašla pravú múzu, ktorá by ju viedla tou správnou cestou. Jedného popoludnia, kedy Greta potrebuje dokončiť portrét a modelka, ktorá jej má pózovať nemôže prísť, poprosí Einara aby si vzal šaty a pózoval miesto neprítomnej modelky. Einar spočiatku odmieta, no napokon ho Greta presvedčí. Práve v tej chvíli prichádza kľúčový moment... Einar vždy cítil, že je niečo inak. Od útleho detstva pociťoval zvláštnu túžbu, ktorú si nevedel vysvetliť. Všetko sa však už čoskoro vyjasnilo. Medzi manželov zavíta Lili.

Príbeh je od základov výnimočný. Téma, ktorá je aj dodnes veľmi riešená a diskutovaná, aj keď prirodzene bežnejšia sa tu ukazuje v čase kedy takou obvyklou nebola. Autor sa inšpiroval skutočným maliarom Einarom a vlastne celkovo manželským párom Wegenerovcov, ktorý reálne žili. Einar je prvým mužom, ktorý podstúpil operáciu, ktorá ho zmenila z muža na ženu. Autor sa však v príbehu neriadil životopisnou formou, príbeh je fiktívny a ako poznamenal... postavy zmenil natoľko, že sa dajú nazvať fiktívnymi i ony.

I keď som na túto knižku čítala skôr rozpoltené recenzie, mne osobne sa veľmi páčila. Jej čítanie som si užívala a tak som ju čítala veľmi pomaly. Aj vďaka tomu mám pocit, akoby som s hlavnými hrdinami prežila ich životnú etapu a kráčala po ich ceste spoločne s nimi. Všetko som počas čítania zvláštnym spôsobom prežila. Nesúhlasím ak túto knihu niekto označí za málo emotívnu. Človek by automaticky čakal, že dej bude plný hystérie a hádok, no to je poriadny omyl. Greta so všetkým sebazaprením od začiatku Einara podporuje a ubezpečuje ho, že je v poriadku. Je mu oporou. A taktiež je oporou pre Lili. Aj keď stratí svoju lásku, Einara ľúbi a váži si ho natoľko, že mu dá to najcennejšie... pochopenie. Dánske dievča nie je kniha v ktorej sa dočítate o nekonečnom utrpení a citových výlevoch. Autor vás prenesie do príbehu a skutočné pocity, bez akéhokoľvek donútenia prežijete vo vlastnom vnútri. David Ebershoff sa svojim dielom nikomu nesnaží vnútiť žiadny názor, či postoj. Je to dielo na ktoré si každý môže utvoriť svoj vlastný názor sám.
Veľmi si cením akým štýlom sa rozhodol príbeh prerozprávať. Aj keď mám film možno o trošičku radšej, kniha sa mi vryla do srdca a len tak ľahko na ňu nezabudnem.

Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. Na tuhle knížku se taky jednoho dne chystám - byla jsem v kině na filmu a ten mi úplně vzal dech:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Film bol úžasný ❤️... Dúfam, že sa ti kniha bude páčiť rovnako :).

      Odstrániť