utorok 14. marca 2017

Február | Knižné zhrnutie a čo to z môjho života :)

Nie nevykašlala som sa na vlastné želanie písať viac článkov a tak som tu s novou rubrikou, nazvyme to tak... Áno, áno. Viem, že Mesačné chvastačky, zhrnutia a neviem čo všetko v blogosfére nie sú žiadnou neznámou a asi vás to neposadí na zadok :D. No mne osobne to úplne ideálne vyhovuje vo "vykecávaní" o knižkach, svojom živote, atď. Každý mesiac si to takto pekne zhrniem a spojím tak aj preberanie kníh a aj priblíženie svojej osobnosti vám, čiže príjemné s užitočným O:). Nuž dozviete sa, ktorá kniha sa mi páčila najviac, ktorá možno zas ani tak nie a ako sa mi darilo.
Takže poďme na to :)!

Február bol na nové knižné prírastky naozaj veľmi štedrý. Mimo recenzákov, som si konečne doplnila zbierku mojej milovanej série... Akej? No predsa Narnie! Nemôžem si pomôcť, no pre Narniu mám slabosť už od detstva, nuž a opúšťať ma to akosi neopúšťa niežeby som sa sťažovala. Ďalšou skvelou kúpou bolo zakúpenie si série Atramentový svet. Prvý diel mi síce ešte stále chýba, no za doslova symbolickú cenu som si to nemohla nechať újsť. Áno aj Atramentový svet patrí k srdcovým záležitostiam. Je to skrátka krásny príbeh, ktorého nápad ma uchvátil. Každý milovník kníh si tu príde na svoje, pretože čo je lepšie než čítať o rovnako veľkých milovníkoch kníh ako ste vy? Nájsť spriaznené duše medzi stránkami kníh... :)
Čo mi teda pribudlo do poličky?

  • Poldark: Návrat domů / Winston Graham
  • Dym / Dan Vyleta
  • Atramentová krv / Cornelia Funkeová
  • Atramentová smrť / Cornelia Funkeová
  • Dobrodružstvá lode Ranný pútnik / C.S.Lewis
  • Strieborná stolička / C.S.Lewis
  • Posledný boj / C.S.Lewis
  • Sůl moře / Ruta Sepetys
  • Geek Girl: Modelka / Holly Smale
Must read!!!
Prirodzene je na vás, či si moje typy vezmete k srdcu, no nenásilne vám ich skutočne vrele odporúčam :D.
Úprimne tento mesiac pre mňa nie je veľmi náročné označiť najlepšiu knihu. Rozhodnuté bolo už po chvíli jej čítanie...
  • Sůl moře
O tejto knihe ste už 100% počuli aj na iných blogoch. Od jej vydania sa s ňou akoby vrece pretrhlo a do jej čítania sa prakticky pustila každá živá duša. Ako to už býva... Niekedy vie ísť takýto hit poriadne na nervy a človek si priam z trucu danú knihu prečítať nechce. Ale! Sůl moře k takým prípadom nepatrí. Na každom blogu, či poste na Instagrame sa ocitá plným právom. I keď som na ňu čítala toľko pozitívnych recenzií, nečakala som, že mne samotnej sa zapáči až tak veľmi. Od prvej chvíle ma akoby ruka šmátrajúca spomedzi strán schytila, vtiahla do príbehu a dovolila mi príbeh opustiť až na konci. Knižka sa číta sama a dej ubieha veľmi rýchlo. Kapitoly sú kratučké, takže odložiť knižku je ešte náročnejšie... Skrátka je to príbeh, ktorý vás len tak nepustí. Ako kniha je to dokonalé dielo, výborné čítanie... Avšak po ľudskej stránke to zabolí. Mnohé myšlienky vám prejdú hlavou popri prežívaní príbehu, ktorý cítite akoby na vlastnej koži. Za mňa zrejme nielen najlepšia kniha mesiaca, ale aj roka.
Celá recenzia -> TU.

Stojí za pozornosť...
  • Dym
Dym je kniha, ktorá možno nesadne každému, no nedá mi nespomenúť ju. Ak máte chuť na niečo netradičné, neokukané, originálne a pochmúrne... Určite sa pristavte pri tejto knihe. Príbeh sa odohráva v Londýne, kde na každom rohu smrdí hriech. Doslova. Za každú hriešnu myšlienku, skutok, čokoľvek... Ľudia vypúšťajú dym. Verím, že podľa tohto veľmi jednoduchého zhrnutia to ešte stále neznie, tak "pravo-orechovo", no verte mi. Ak máte radi takýto typ príbehov, choďte bez váhania do toho.

ANGLICKO PRIBLIŽNE PRED STO ROKMI
Ľudia s nečistými myšlienkami tu boli označení dymom, ktorý im unikal z tela a bol znakom ich úpadku. Šľachta nevypúšťala dym, bol to dôkaz ich cnosti a práva vládnuť, zatiaľ čo nižšie spoločenské vrstvy sa utápali v hriechu a sadziach. Celkom čudné, no celkom skutočné Anglicko.
Elitná internátna škola, kde vychovávajú synov zámožných ľudí, aby podľa práva prvorodených prevzali moc. Učitelia so záhadnými prepojeniami na súperiace politické frakcie na najvyšších vládnych úrovniach. Traja mladí ľudia, ktorí zistia, že všetko, čo ich učia, je lož – toto poznanie ich môže stáť život. Majestátny kaštieľ, kde v podkrovných izbách a v skrytom laboratóriu číhajú tajomstvá. Milostný trojuholník. Zúfalé prenasledovanie. Revolucionári a tajná polícia. Náboženskí fanatici a bezcitní vedci. Vražda. Londýn plný nebezpečenstiev a divov. Strastiplný vzťah medzi matkou a dcérou a matkou a synom. Nečakaní zloduchovia a nečakaní hrdinovia. Chladný rozum a vášeň. Bohatí a chudobní. Správne a nesprávne, hoci nie je jasné, čo je čo.
Toto je svet Dymu, majstrovské rozprávačské dielo, dickensovsky spletitý príbeh vyznačujúci sa urputnou silou predstavivosti, bohatou atmosférou a napätím.

Celá recenzia -> TU.


Ako išiel môj život?
Eeh škoda reči. Škola je ako každodenný pondelok - vždy zaručene pokazí náladu. Čo si budeme hovoriť... Navštevujem Obchodnú akadémiu, čo znamená ekonomika, ekonomika a ešte raz ekonomika. Do toho tovaroznalectvo a slučka je istá. Profesori s úžasným prístupom typu "Veď máte iba môj predmet vy lenivé prasce, tak počúvajte každé jedno slovo". Vôbec nesedím tri krát do týždňa do pol štvrtej v škole vďaka geniálne vymyslenému rozvrhu. Vôbec nemám chuť dať si prášky. Vôbec sa necítim byť v poriadku :D. A úplne najhorší pocit je ten, že toto je len začiatok. Som v prvom ročníku a už teraz viem, že v druhom si tie prášky budem musieť reálne dať. Dobre možno nie, no psychicky to bude fakt zlé. Svojim spôsobom mám svoju školu rada. Mám úžasných spolužiakov, väčšina vecí je skrátka fajn. No keď sa veci nakopia, ide to na mozog. Nenávidím učenie sa v noci, ktoré sa stalo bežnou realitou. Tento mesiac asi nenávidím všetko... 
Nuž ja si tu frflem, ale čo chudáci maturanti... Držím palce každému kto to prežíva! 
Čas na strednej mi ide neskutočne rýchlo. Aj keď frflem bude mi viac ako ľúto, keď sa to raz všetko skončí. Sú to skvelé roky... Príde mi akoby som na OA nastúpila tak maximálne mesiac dozadu a pritom to je už pol roka. Dni mi pretekajú pomedzi prsty.
Aj vy niekedy vyslovene potrebujete deň, ktorý by mal viac ako 24 hodín? Ja čoraz častejšie. Keď prídem domov o pol štvrtej, chcem si aspoň chvíľu oddýchnuť, či niekam si vybehnúť, tráviť čas s rodinou/priateľmi a do toho ešte čítať knihu za knihou... Celé zle.
Aby som však nebola len negatívna. Všetko má aj svoje výhody. Vždy sa nájdu momenty, kedy čas na chvíľu zastane a človek sa cíti jednoducho dobre. Nekonečne. Problémy sa rozplynú a ostáva iba pocit prítomného okamihu. Snažím sa brať stres zo školy miernejšie. Raz škola pominie, zabudnem že ma trápili známky, či učenie sa, no vždy tu zostane rodina a priatelia, ktorý ma budú potrebovať a ktorých budem potrebovať aj ja. Veci, ktoré mi často prídu tragické pominú, no tomu podstatnému by som mala dávať väčší dôraz. Vždy si nájdite čas na svojich blízkych. Stretnite sa alebo keď tak lenivo odpíšte na správu, no urobte to. Čoraz viac si uvedomujem aké dôležité je byť obklopený ľuďmi a vážiť si každú chvíľu strávenú v ich spoločnosti. 
Zas zabŕdam do melancholickejšej témy, no myslím to v dobrom :D :).

Hity
Mojim životným snom je road trip. Road trip a Škótsko. 
Tieto dve veci ma lákajú ako nič na svete. Road trip predstavuje absolútny vrchol slobody. Nasadnete do auta a idete... Neobhliadate sa naspäť, nič vás nespútava, proste len idete.
Nuž a Škótsko je krajina pre ktorú mám slabosť. Divoká príroda, prízvuk s výrazným "R", celá tá kultúra... Milujem to! Ešte som to šťastie nemala, no dúfam, že raz sa tam dostanem a vychutnám si všetky krásy, ktoré ponúka.
Čo má s týmto spoločné video vyššie? Všetko! Pozrite si to a pochopíte. Toto video je závislosť. Hudba, partia, cieľ ich cesty a celkovo tá atmosféra... Láska na prvý pohľad ♥

Nuž pre mňa tak trocha prekvapenie... Túto pesničku som našla čírou náhodou a už to tam bolo. Iskra, ohňostroje... Aach 

Rovnaký prípad... :)

Najradšej by som vám sem podávala aj soundtracky *nezabite ma* z Fifty Shades, ktoré ma neskutočne chytili, no nejdem dráždiť ak to tu niektorí z vás nemajú v láske :D. Ak je tu duša, ktorá Love Me Like You Do nemôže ani cítiť, tak si budeme rozumieť... Obohraté ako stará platňa. Avšak ostatné sa mi fakt páčia. Dokopala som sa aj k pozretiu druhej časti a uznávam, že sa mi to páči. Má to niečo do seba. Aj keď do kníh by som sa asi nepustila.

*Nuž chýlime sa ku koncu. Snáď sa rubrika stane tradíciou a budem ju pridávať pravidelne, ak nie častejšie. Je fajn vyrozprávať sa a vypísať sa z bežných každodenných problémov, ale aj naopak podeliť sa s vami o radosti :). Som zvedavá, aký bude ohlas... Majte sa krásne :) ♥!

4 komentáre:

  1. Pekny knizky. Narnii si taky planuju dokompletovat :) Skola je des v kazdym veku :D A nic si z toho nedelej. Podle me prvak je hruza jako ctvrtak. Je to prechod ze zakladky tak mas pravo bejt nastvana pac je to velka zmena :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti :). A vďaka za pochopenie :D... Je to dosť veľká zmena, kedže na základnej sa človek cíti tragicky a potom zistí, že to vlastne nebolo vôbec nič. Ale tak človek asi frfle furt :D.
      Držím palce v doplnení Narnie. Stojí za to ju mať v zbierke :).

      Odstrániť
  2. Ach, škola. Tento rok končím vysokú školu, čo znamená, že už nikdy viac žiadna škola a na jednej strane sa veľmi teším, ale na tej druhej, popravde, študentský život má svoje výhody :D
    A na roadtripe som bola, na týždeň vo Francúzsku a potvrdzujem, že to stálo za to, hlavne ak je tam človek obklopený ľudmi, s ktorými rád trávi čas :) Držím palce, aby to vyšlo aj tebe.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne... Proste človek na tú školu nadáva, nebaví ho to a nakoniec mu vlastne bude chýbať. Aj keď sú to nervy a stresy často, tak ako hovoríš... Má to svoje výhody :D. No držím ti palce aby si sa čoskoro našla aj bez školy a tak dobre sa zabehla :).
      Muselo to byť úžasné a plné skvelých spomienok ... Ďakujem krásne ❤️

      Odstrániť