sobota 21. marca 2020

Február v knihách

Ahojte!
Dni sú teraz pomalé, splývajú jeden do druhého a ja pomaly ale isto chytám niečo, čo sa mi teraz vôbec nehodí - tvorivú krízu. Paradoxne, keď mám dostatok času tvoriť a kedy môžem venovať dostatok času tomu, čomu chcem... akosi to nejde.
Dobrým liekom však vždy býva, keď si pokojne sadnem a prečítam si svoje staré články, či recenzie. Len tak si zaspomínam. Väčšinou mi to aj zlepší náladu, aj mám chuť čítať alebo mi v mysli skrsne nový nápad.

Tentoraz som narazila na články, ktoré som zvykla písať dávnejšie a v ktorých som vždy zhrnula prečítané knihy za mesiac. Vždy to boli moje obľúbené chvíľky a veľmi som sa ich písaniu tešila. Cítila som, že možno by nebolo na škodu sa k nim opäť vrátiť a dovoliť im uzrieť svetlo sveta :).

Vo februári sa mi podarilo prečítať len tri knihy, ktorými boli:

  1. Dcéra šťasteny - Isabel Allende
  2. Klub nenapraviteľných optimistov - Jean-Michel Guenassia
  3. Zákon príťažlivosti - Katarína Kuniková

I tak sa tu ale nachádzajú tituly, ktoré mi vynahradili tisícky kníh. Podarilo sa im to ich výnimočnosťou a možno aj spomienkami, ktoré sa mi k nim viažu. Tak to poďme pekne zhrnúť :).

Milé prekvapenie 
Zákon príťažlivosti
Ja osobne veľmi romány pre ženy nevyhľadávam, najmä keď sa jedná o tie súčasné, avšak v tomto prípade som to riskla. Spočiatku som bola mierne skeptická, avšak už čoskoro ma kniha veľmi príjemne prekvapila a skvele som sa bavila. Autorka mala skvelý, ľahký štýl písania, ktorý si vedel udržať moju pozornosť. Hlavná hrdinka bola sympatická a hlavne príbeh sa mi akosi nenápadne dostal rovno pod kožu. Je to čítanie, ktoré je ideálne na oddych, skvele pri ňom prídete na iné myšlienky, ale v prvom rade má aj hlavu a pätu a určite by som ho zaradila medzi tie kvalitné a lepšie romány. Myslím si, že od autorky to nebude posledná vydaná knižka a že má predpoklady na to, aby sme sa dočkali viac podobných príbehov, pretože evidentne talent má :). 
Myslím si, že môj prvý dojem oklamala aj obálka, ktorá vyzerá ako typický erotický román, ale táto kniha bola výnimočnejšia, než len to.

Výnimočná kniha plná fantázie
Dcéra šťasteny 
Táto kniha má v mojom srdci také špeciálne miesto, pretože je to príbeh, ktorý ma sprevádzal na ceste do Porta. Spája sa mi s večerami, kedy som popíjala horúcu kávu, sedela s cudzincami, usmievala sa na seba s baristami a cítila sa strašne živá a šťastná v tom zhluku neznáma a večerných zvukov. Veľmi živo mi to pripomína, ale ani zďaleka ju nemám rada len skrz tento dôvod. Príbeh bol skvelý! Naozaj, naozaj skvelý... Od autorky som čítala Dom duchov a toto bola druhá kniha po ktorej som s odstupom času siahla. Nesklamala :). Výborná, výborná... Vďaka Isabel som sa naučila milovať magický realizmus a ukázala mi fantáziu, o ktorej som ani netušila, že je možná. Jej nápady ma vždy úprimne nadchnú, atmosféra jej príbehov sa zväčša ani nedá opísať a ja sa už úprimne teším, keď si prečítam ďalšie jej knihy, o čom vôbec nepochybujem.

Geniálne dielo, geniálny zážitok
Klub nenapraviteľných optimistov
Pred touto knihou sa skláňam. Nechcem preháňať, ale Klub nenapraviteľných optimistov je nie len geniálne dielo, ale patrí aj k najlepším knihám, aké som za posledný čas čítala. Vlastne povedzme si úprimne, patrí k tej priečke najlepších kníh za celý môj život. Spolu s titulmi ako Nočný vlak do Lisabonu, či dielami Thomasa Hardyho sa mi umiestil rovno do duše.
Autor vytvoril fantastický príbeh, ktorý sa postupne rozvíja, rozpína a poskytuje niečo, čo hádam ani nedokážem vyjadriť. Na prvý pohľad je to len obyčajný román, jeho popisom by ste ani na nič veľké neprišli. Ale je to skrátka fantastické! Som úprimne nadšená z každého jedného úseku, vety, slovíčka a pasáže. Geniálne postavy, geniálne príbehy, geniálne dejové línie, minulosť, prítomnosť... Skrátka je to kniha, ktorá za prečítanie stojí. Nie som si istá, či sadne každému, no verím, že mnohí si ju užijú rovnako, ak nie viac.



2 komentáre:

  1. Nie je dôležitý počet, ale to že ti tie knihy niečo dali :) A kedže magický realizmus mám veľmi rada, tak si Dcéru šťasteny píšem na zoznam. Už by trebalo obohatiť môj knižný repertoár o ďalšiu kvalitnú knihu z tohto žánru :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeej som rada, že zaujala :)! Možno by som, ale na začiatok od nej odporúčala predsa len Dom duchov. Toho magického realizmu je tam viac, väčšmi ho predstavuje... Toto je ním nasiaknuté menej, aj keď je knižka skvelá. V každom prípade mám radosť ♥!

      Odstrániť