streda 18. marca 2020

Keď zhasnú svetlá

Originálny názov: When the Lights Go Out
Autorka: Mary Kubica
Vydavateľstvo: Slovenský Spisovateľ
Rok vydania: 2020
Počet strán: 280

Insomnia jej vzala spánok.
Teraz jej chce vziať aj rozum.
Jessie Sloanová je unavená. Po smrti svojej matky celé noci nespí. Tabletky nezaberajú, jediný raz, čo vďaka nim zaspala, zmeškala mamine posledné chvíle...
Zopár prebdetých nocí čoskoro prerastie do ťažkej insomnie, ktorá si postupne vyberá svoju daň: krvou podliate oči, zábudlivosť, záchvaty smiechu a čo je oveľa horšie, Jessie začína vidieť veci, ktoré neexistujú.
Jedna vec je však až príliš skutočná - podľa sociálky Jessie Sloanová nejestvuje. Je to iba nejaká administratívna chyba, alebo sa deje niečo oveľa zlovestnejšie?
Podarí sa Jessie prísť na to, kto v skutočnosti je, kým nebude neskoro?

...

Mnohí z vás už zrejme mali tú česť s autorkou, ktorej meno ani mne doteraz nebolo neznáme - čo sa však o jej písaní nedalo povedať. Veľakrát som jej predošlú knihu zazrela v kníhkupectve, či počula o nej na internete. O jej čítaní som ani neuvažovala, no napokon si ma jej najnovšia knižka našla sama. Ako sa mi páčila?

Román, Keď zhasnú svetlá, je skutočne napínavý a plný nejasností, tak ako je aj opísaný. Autorka v ňom rozbieha zápletku, ktorá sa vám javí ako veľmi predvídateľná, aspoň po krátkom čase vo vás budí tento dojem, avšak je to naozaj také jednoduché? Nuž, nie je. Myslíte si, že viete o čom v príbehu pôjde. Zápletku máte v hlave vykreslenú a aj keď si neviete vysvetliť isté detaily a udalosti, ktoré sa v deji odohrávajú, tušíte že podstatný základ máte v malíčku. Aj keď bola kniha veľmi napínavá a niektoré jej scény som musela prečítať až do samého konca, aby som vedela, čo sa udeje... niečo mi na tom nesedelo. Autorka písala dobre, ale žeby až tak nenáročne opísala problematiku? Žeby tá zápletka bola taká jasná? Nie, nie.

Koniec mi vytrel zrak. Táto kniha mi dala doslova facku, ale zaslúžene. Neraz som sa sebavedomo dívala na jej stránky a cítila sa nad vecou, že viem o čo pôjde. Nemala som tušenie...


Záver bol absolútne nečakaný, výrazný, skvelý a prekvapivý. Čakala som čokoľvek. Skutočne čokoľvek by mi napadlo, ale to, čo mi autorka ponúkla veru nikdy.
Ostala som uprostred noci sedieť s otvorenými ústami dokorán, myšlienky mi začali víriť hlavou a zároveň som cítila spokojnosť, pretože Mary Kubica ma dostala. Áno, podarilo sa jej so mnou, ale aj s každým jedným čitateľom zahrať si hru, ktorej pravidlá poznala len ona.

Čo sa týka samotnej knižky, tak sa čítala veľmi dobre. Dej príjemne ubieha a s hrdinkou sa veľmi rýchlo dokážete "skamarátiť", aj keď je jej situácia nezvyčajná a náročná. Pre každého z nás je spánok samozrejmosťou, či už sa jedná len o krátke zdriemnutie alebo zdravý oddych. Jessica však prežívala celé dni bez kratučkej prestávky, bez kúsku odpočinku a tak bol dej veľmi hmlistý, plný zvláštnych výjavov a realita od predstáv sa napokon oddeľovala veľmi ťažko. Všetko však bolo výborné. Nevedela som si dať rady s tým, čomu veriť. Či sa veci, ktoré vidí naozaj dejú alebo je to len výplod jej unavenej a zmätenej mysli. Atmosféru to dopĺňalo na výbornú.

Dej sa inak delí na dve časti a to na prítomnosť - Jessica. A minulosť, ktorá sa skladá zo zápiskov z denníčku jej matky Eden. Neraz sa tam odohrávajú kľúčové veci, ktoré vám napohľad dávajú nápoveď a kľúč k riešeniu, no evidentne je autorka zdatnejšia, než som na moju hanbu očakávala.

Zhrnula by som to tak, že román bol pre mňa príjemným prekvapením, od ktorého som v podstate nič nečakala, no napokon mi ponúkol viac, než by som mohla dúfať. Jeho prečítanie vám odporúčam a najmä sa oplatí potrápiť nad tým, ako skvele vás autorka oklame a pohrá sa s vami. Kniha vyšla len včera a vy si ju môžete objednať z pohodlia domova :)!


Moje hodnotenie:

2 komentáre:

  1. I tři knihy jsou moc dobré!!

    Ja za leden a únor přečetla přes 20 knih a teď v březnu mám totální útlum. Na jednu stranu je to tím, že mám doma novorozence a na druhou, že když už malý spí, já jdi taky :D Takže si z toho nic nedělej :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wau 20 kníh... To už je naozaj krásne číslo :)! Ale s tým spánkom ťa úplne chápem. Teda ja síce dieťa nemám, ale aj tak, tak riešim väčšinu svojho času :DD.

      Odstrániť