pondelok 23. marca 2020

Malé ženy | Prečo ich potrebujete k životu?

Originálny názov: Little Women
Autorka: Louisa May Alcott
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2020
Počet strán: 600

Dievčenské roky. Mladosť. 
Hovorí sa, že práve naše roky mladosti nám najväčšmi utkvú v pamäti, ruka v ruke s pocitom, že nám patrí celý svet. Veríme v naše sny, túžby, sme odhodlaní a plní síl ísť si za svojim. Mnohému sa učíme, spoznávame život v inom svetle, než sme ho poznali doteraz a spoznávame lásku. 
Štyri sestry Meg, Jo, Beth a Amy spoločne dospievajú v ich domove, žijúc spolu s ich láskavou mamou, kde spoločne čakajú na návrat svojho otca, ktorý odišiel bojovať do občianskej vojny. Neraz prechádzajú neľahkou situáciou, pociťujú chudobu, či nedostatok, no spoločne prekonávajú všetky nástrahy života a nech sa stane čokoľvek, vždy držia spolu. 

Všetky štyri sestry sú ako štyri ročné obdobia... Odlišné. Najstaršia Meg je romantická duša. Jo je neskrotná, bláznivá, tvorivá a nadšená pre každú jednu stránku života. Večne sa snaží poraziť svoje zlé vlastnosti, no jej povaha je veľmi výrazná a bojovná. Je to však beznádejný dobrodruh, ktorého večne nájdete s knihou v ruke alebo s perom na papieri. Mladšia Beth je veľmi jemná a láskavá. Zo sestier je možno najmenej výrazná, no ich rodinu drží pokope. Amy má rada pozornosť, vie byť zlá, vie byť láskavá, no spoločne v sebe ako celok ožívajú len tie najlepšie vlastnosti.


Každé dievča sa môže nájsť v jednej z hrdiniek tohto legendárneho románu. Ja si dodnes pamätám, akú spriaznenú dušu som našla v Jo a ako sme si navzájom rozumeli v problémoch, ktoré nás trápili. Veľmi dobre som rozumela tomu, ako sa snažila bojovať so stránkami svojej povahy v snahe byť lepšou. Ako tvorila a dychtila po knihách. Veľmi som ju obdivovala, pretože vždy sa o každého starala a preberala na seba veľkú zodpovednosť, bez toho aby to od nej niekto žiadal.

Tento príbeh je výnimočný, pretože sa v ňom ukrýva množstvo lásky, dobroty, nezištnosti a ľudskosti. Ak narazíte na príbeh Malých žien v období kedy dospievate, je to asi tá najkrajšia vec, ktorá sa vám môže stať, pretože práve ony vyjadrujú hodnoty, na ktoré už žiaľ občas zabúdame.
Neraz som sa túžila ocitnúť v ich láskavom domove a pridať sa k ich dobrodružstvám. Keď som bola mladšia, vždy som snívala, že svoj život som mala prežiť v inej dobe a svoje predstavy som smerovala ku silným (neskôr už) ženám, akými sú spomínané štyri sestry. Alebo aj k Anne zo Zeleného domu. Toto všetko sú príbehy, ktoré vám dokážu zmeniť život, pretože sa vás dotknú až v tom najhlbšom vnútri vášho bytia. Niečo krásne vo vás prebudia a ja som vždy dojatá a vďačná, že som s týmito príbehmi mohla v istom období rásť.


Predstavujú pre mňa všetko krásne. Veľmi sa preto teším, že Ikar vydal kompletné vydanie, ktoré nám ukazuje aj neskorší osud sestier. Môžeme sledovať ich silu, ich lásku, ich pevný charakter a zároveň cit. Ak sa z niečoho možno inšpirovať, tak toho je vhodný okamih a zdroj. 

Je pre mňa ťažké zhodnotiť to bez emócií a odosobnene. Až príliš hlboko mám k Malým ženám vytvorený vzťah. A neraz sa mi už potvrdilo, že na skvelé knižky sa slová hľadajú oveľa ťažšie, než na tie, ktorými len preletíme. Nuž a v tomto prípade sa jedná o knihu, ktorá ma sprevádza celým mojim životom. Každému ju však môžem len a len odporúčať. A nezabudnite, že týmto sa príbeh nekončí. V ďalších dieloch: Malí muži, Veľkí muži sa osudy sestier rozvíjajú ešte väčšmi, nuž a zážitok je tam zaručene krásny, ako aj v predchádzajúcom prípade! Ikar vydal prekrásne vydanie, ktoré je radosť mať na poličke. Preto im ďakujem a veľmi sa teším z každého z vás, čo príbeh dobre pozná alebo sa len chystá doňho ponoriť... Verím, že každý z vás v ňom nájde dôvod zaľúbiť sa do diela, ktoré si vďaka autorke môžeme uchovať a zapamätať na celý svoj život.


Moje hodnotenie:

4 komentáre:

  1. Malé ženy si chci přečíst od té doby, co jsem je poprvé slyšela v Přátelích, kdy je četl Joey :D Ale přiznám se, že jsem se k nim neposunula blíže ani o píď :/

    Teď jsem ale někde narazila na tu zkrácenou a osekanou verzi a to se mi moc číst nechce :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joey ich čítal :D? Dobre vedieť! Ten diel by som si určite pozrela, keď mi doteraz ušiel... Ale inak sa neboj. Hlavné je, že si ich prečítať chceš :) takže k tebe len prídu, keď bude ten správny čas.
      Ani o tom, že je skrátená verzia som nevedela... Ale súhlasím s tebou. To asi veľmi nemá význam skúšať. Radšej si prečítaj kompletný príbeh :).

      Odstrániť
  2. Priznávam, že ja som sa k tejto klasicke nikdy nedostala a veľmi ma to ani nelákalo. Ale po zhluadnutí nového filmu som zaradila knihu na to-be-read zoznam a chcem to napraviť :-)

    OdpovedaťOdstrániť