utorok 12. apríla 2022

Stratená apatekárka | Alebo príbeh s tajomnou atmosférou

Originálny názov: The Lost Apothecary
Autorka: Sarah Penner
Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Rok vydania: 2021
Počet strán: 320

1791
Po celom meste si ženy šepkajú o záhadnej apatekárke Nelle, ktorá namiesto liekov predáva jedy, aby svoje zákazníčky oslobodila od tyranských a zradných mužov. Osud apatekárky však ohrozí fatálny omyl jej dvanásťročnej priateľky, ktorého následky sa tiahnu ďaleko do budúcnosti.

Súčasnosť
Nádejná historička Caroline uteká pred manželskými problémami a desiate výročie svadby trávi sama v Londýne. Pri potulkách mestom natrafí na starodávnu fľaštičku, ktorá ju privedie k sérii nevyriešených vrážd spred vyše dvoch storočí. Nečakaný objav v nej prebudí dávno zabudnuté ambície a navždy zmení smer, akým sa uberá jej život.

...

Aj vy si hovoríte aká nádherná obálka? Zaujala vás a preto ste si otvorili túto recenziu? Viem, že kniha sa podľa obalu súdiť rozhodne nemá, ale nebojte sa. Tak ako si ukradla vašu pozornosť, aj mne padla do oka na prvý pohľad. Netušila som o čom príbeh je, v akom období sa odohráva alebo kto je jeho autorkou, no akonáhle som sa dozvedela všetky tieto podrobnosti, nebolo cesty späť. Skôr či neskôr som si ho jednoducho musela prečítať! A tak sa aj stalo. 

Po zime som mala veľké šťastie na výber kníh, ktoré mi skončili v rukách a povedala by som, že Stratená apatekárka len pokračovala v zabehnutej tradícii. Jej príbeh bol od začiatku veľmi pútavý a ani som sa nemusela snažiť, či premáhať k tomu, aby som ju čítala v každej voľnej chvíľke. Vo svojej podstate je to jednohudbka, pretože rýchlo nadobudnete pocit, že skôr ako ste začali - už ste aj na konci. Ja som si však knihu merkovala a snažila som sa ju čítať po kúskoch. Chcela som si ju vychutnať a popravde sa mi s ňou ani nechcelo lúčiť tak rýchlo.

Hrdinky príbehu sú ženy, ku ktorým si poľahky nájdete cestu. Čoskoro som sa začala nachádzať v problémoch, ktoré riešili, v ich citovom rozpoložení a v ich vnútornom svete. A to aj napriek tomu, že mi boli generačne vzdialené a rozhodne môj život nie je taký komplikovaný, ani pochmúrny. Ide skôr o to, že je ľahké s nimi cítiť a už po chvíli si aj sami uvedomíte, že sa vás tak zvláštne dotýka, to čomu musia čeliť. Následkom toho zrejme ich problémy začnete vnímať za svoje. To je však výborné a veľmi si za to cením talent a štýl písania autorky. Napísala príbeh, ktorý možno nie je úplne reálny, je akoby legendou, či rozprávkou, no zároveň vás presvedčí o tom, že vo vašej mysli je apatekárka živšia, než váš odraz v zrkadle.

Ďalším plusom je striedanie časových úsekov. Zatiaľ, čo v súčasnosti hrdinka rieši problémy v manželstve a ako opäť nájsť v živote seba samú (v čom jej mnohí rozumieme), v minulosti je atmosféra temnejšia a oveľa tajomnejšia. Realita sa prelína s kúzlami a chvíľami nie je ľahké posúdiť, čomu naozaj veriť a čo je len výplodom fantázie. Vy sa však zahráte na detektívov a začnete byť zvedaví . Najmä sa vďak nebudete vedieť rozhodnúť, ktorá línia vás baví viac, pretože si budete želať, aby ani jedna nikdy neskončila.

Mám rada, keď ma kniha prinúti premýšľať a vzhľadom k tomu, že som sa cítila byť v tomto prípade súčasťou deju a že pre mňa príbeh naberal skutočnosť a nič nebolo prehnané, tak môžem povedať, že som naozaj spokojná. Pôvodne som si myslela, že táto kniha bude oveľa jednoduchšia a že spomínaná obálka bude istotne jej najväčšou prednosťou, ale mýlila som sa. Nikdy by som nečakala, že sa mi bude až tak veľmi páčiť! A teším sa... veľmi sa teším, pretože keď čítam ďalšie ohlasy, ani zďaleka nie som jediná, ktorá cíti vďačnosť a radosť za to, že som knihu čítala. Mnohým ľuďom sa páčila a ja budem veľmi rada, keď jej dáte šancu aj vy. Určite vám ju odporúčam a aj keď sa mi táto recenzia nepíše ľahko, nakoľko vlastne ani nemám čo vytknúť a len slová chvály sa hľadajú o čosi ťažšie, som šťastná že to tak dobre dopadlo. Pokiaľ máte radi históriu, milujete príbehy a často sa pri pohľade na staré fotografie, či opustené predmety, zamýšľate nad tým ako žili ich majitelia a čo ich v živote tešilo, či nad čím im utekali myšlienky, táto kniha je pre vás ako stvorená!

Za to, že som si knižku mohla prečítať veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.sk
Pokiaľ ste sa práve rozhodli, že si ju chcete prečítať aj vy, nájdete ju na tejto adrese.

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára