nedeľa 8. februára 2015

Crowfieldska kliatba / Pat Walsh

Crowfieldska kliatba

Will vie o tajomstve. Ďaleko v lese, niekde za opátstvom, v ktorom žije, je hrob. A pod snehom leží niečo, čo malo žiť naveky. Ale Will nie je jediný, kto o tom vie. Niekto ďalší ho pozoruje... Vo Willovom svete ožíva stredoveká mágia, lesní ľudia, zvláštni svätci, aj kliatby a povery dávnoveku. Chcete vedieť, čo sa stane, keď pochováte anjela? Radšej však nečítajte potme.

Will je štrnásť ročný chlapec, ktorý prišiel pri nešťastnej nehode o rodičov. Dom v ktorom žili vyhorel do tla a on jediný to prežil. On a jeho starší brat. Avšak brat odišiel do Londýna za lepším životom a nevie ani len o tejto tragickej nehode. Willa sa ujmu mnísi z opátstva. Nie je to z láskavosti, ale vedia, že Will môže byť lacná pracovná sila. Opátstvo v ktorom žijú mnísi je chladné a neútešné. Will im pomáha, pracuje, a za to dostane misku polievky a miesto na spanie. Takto žije Will celý rok, až po kým nenájde v lese hoba a do ich opátstva nezavíta zvláštny hosť so svojim sluhom. Will pozná temnú legendu o pochovanom anjelovi, ale nikdy netušil, že by mohla byť taká pravdivá...

Túto knihu som čítala dávno pradávno a neskutočne sa mi páčila. Aj keď od jej čítania ubehla dlhšia doba, tak stále mi ležala v pamäti a nevedela som na ňu zabudnúť. Dlho som plánovala prečítať si ju znovu a teraz prišla tá pravá chvíľa a ja som dostala možnosť prečítať si ju. Za to veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly. Keby ste si knihu chceli kúpiť, môžte tak urobiť TU.

Crowfieldska kliatba je skutočne zvláštna kniha. Myslím, že zvláštna je asi najvýstižnejšie slovo. Už, keď si prečítate anotáciu uvedomíte si, že na tomto príbehu je niečo iné. V mojich očiach je to veľmi originálna kniha, pretože niečo na tento spôsob som ešte nikdy nečítala. Pochovaný anjel ? To nenájdete v každej knihe. Aj preto sa mi to tak veľmi páči. Originalita v knihe je podľa mňa veľmi dôležitá, keďže v dnešnej dobe je pomaly každý príbeh ako sa hovorí na jedno kopyto. Alebo je tam aj niečo nové, no je to poskladané už zo známych prvkov. Tuná je nové všetko ! Za to autorku uznávam, pretože napísať niečo nové nie je jednoduché.

Táto kniha je zvláštna aj jej atmosférou. Je ťažké to popísať, pretože to pochopí najmä človek, ktorý ju už čítal. Keď sa vám dostane Crowfieldska kliatba do rúk dostanete náhle nutkanie spraviť si tú správnu pohodu a na jej čítanie sa maximálne sústrediť. Cítite z nej niečo zvláštne a viete, že ono nepocítite atmosféru len v deji, ale aj v reálnom živote pri čítaní. Kniha je ideálna na zimné počasie, kedy sedíte v teple domova, zamotaný do deky, v jednej ruke šálka horúceho čaju a v druhej táto knižka, vonku sneží a vy si pokojne čítate. Presne takúto atmosféru mám na mysli.


Ďalej musím poznamenať, že sa mi veľmi páčil štýl písania autorky. Nepíše príliš komplikovane, takže v deji sa dá pekne zorientovať a nestane sa vám, že by ste ostali zaskočený, alebo dezorientovaný. Celý čas je to veľmi pútavé, takže máte neustálu potrebu čítať ďalej aby ste zistili čo sa tam udeje. Autorka dokáže čitateľa po celý čas udržať v napätí a dokáže správne vystupňovať odhaľovanie záhad. Neodkryje ju hneď, alebo nevysype všetko až na koniec. Všetko ide pekne postupne, takže vaša trpezlivosť/zvedavosť dostane ťažkú skúšku. Po celý čas pri čítaní cítite takú temnú atmosféru. Áno dej je veľmi temný...

Postavy sú prepracované a ich charaktery sú vymyslené do detailov. Will je veľmi citlivý, ale aj odvážny chlapec. Na to aby bol odvážny, nepotrebuje vytasiť meč a bojovať v bitke, on to každodenne dokazuje svojimi činmi. Páči sa mi ako všetko hrdinsky zvláda a neoplakáva svoj život. Práveže má snahu. Vo svojom živote chce niečo docieliť a plne si to uvedomuje. Ako som už spomínala je citlivý. Keďže je ako človek dobrý a láskavý, dokáže prejaviť súcit. Willa som si veľmi obľúbila.

V príbehu je veľa zaujímavých postáv. Asi najviac ma zaujali okrem Willa ešte tieto postavy. Pán Bone návštevník opátstva. K nemu bol osud veľmi zlý. Celý život mal ťažký a plný bolesti a on dokázal nájsť v sebe aspoň kúsok dobra. Bol odvážny a nebol chamtivý. Keby mohol vyrieknuť želanie, ktoré by mu dalo všetko na svete, žiadal to najskromnejšie. Veľmi ma zaujal sluha pána Bona, Shadlok. Z jeho správania máte dojem, že je zlý. Áno.. nekoná vždy len dobré skutky, často je drsný, bez ľútosti, ale niečo v ňom vás fascinuje. Samozrejme som si ešte obľúbila Brata Slimáka, ktorý ako jediný z mníchov mal v sebe ľudskosť a dobrotu, a Hoba, ktorý bol také malé zlatíčko.

Na záver môžem len povedať, že táto kniha je pre každého. Zaujme deti, ale i dospelých. Je to kniha, ktorá rozhodne stojí za prečítanie a užijete si pri nej skvelý čitateľský zážitok. Dá sa k nej stále vracať, pretože raz vám ju prečítať nestačí. Ja len dúfam, že niekedy v budúcnosti sa predsa len dočkáme aj druhého dielu. Druhý diel reálne existuje, ale nevyzerá to tak, že sa ho vydavateľstvo chystá vydať, čiže ostáva len dúfať. Každopádne knihu vrelo odporúčam.

Moje hodnotenie :

12 komentárov:

  1. Mňa táto kniha hrozne zaujala a chcem ju už dlho :D A nie sa k nej dostať, snáď čoskoro bude aj u mňa na poličke :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Však ? Aj mne príde, že tento námet je strašne zaujímavý :D. Bude, bude, neboj :)) !

      Odstrániť
    2. Ten námet je hrozne super :) :D Pri najbližšom nákupe ju beriem :))

      Odstrániť
  2. Kedysi som si túto knihu chcela prečítať, ale nakoniec som sa k nej nedostala, asi hlavne kvôli všelijakým názorom :D Možno raz :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa zdá, že názory sú celkom pozitívne :D. Tak hádam si ju niekedy prečítaš :D

      Odstrániť
  3. Já jsem pořád trochu rozpolecená. NA jednu stranu na knihu slýchám samé pozitivní ohlasy, na druhou stranu mám zvláštní pocit, že mi nesedne, aniž bych dokázala říct proč. Ale asi ji zkusím, odložit se dá vždycky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Verím ti... Ale páči sa mi tvoj prístup. Za pokus nič nedáš a buď objavíš skvelú knihu, alebo ju zavrieš a už sa do nej nepozrieš, alebo si aspoň fajn oddýchneš pri knihe. Veď uvidíš ako sa ti bude páčiť, ale určite to skús :).

      Odstrániť
  4. Fajn, že sa ti kniha páčila aj na druhýkrát.:) Ja som ju nečítala, neviem, akosi ma nelákala, ale beriem na vedomie takúto pozitívnu recenziu.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno je to fajn :).. som rada, veď niekedy, keď príde ten správny čas jej možno dáš šancu :). Mne sa táto kniha strašne hodí na zimu :D.

      Odstrániť
  5. Kniha vyzerá skutočne super :). Píšeš veľmi pekné recenzie, len tak ďalej :).
    http://knizne-nebo.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť