streda 4. februára 2015

Percy Jackson vojna bohov (5) / Rick Riordan

Vojna bohov

Teraz nastal ten čas. Percy o pár dní dovŕši šestnáste narodeniny a rozhodne o osude Olympanov. Vypočuje si staré proroctvo, ktoré mu všetci tajili a zistí, že všetko je len a len na ňom. Padne Olymp a nastane temná doba, alebo sa podarí Percymu zachrániť osud celého ľudstva ? Vojna sa však neodbytne blíži a nie je veľa času na rozhodovanie. Všetci polokrvný musia spojiť sily a bojovať proti nepriateľovi. Zvládnu to ? Nepriateľ je rozhodne v presile a všetko ma do detailov naplánované. Percyho čaká neľahká úloha. Navyše. Vojny majú vždy svoje obete...

Piaty, záverečný diel série Percy Jackson je tu. Neverím, že to tak rýchlo ubehlo a ja už som to dočítala. Mám pocit akoby som len včera začala čítať jednotku a nadávala si aká som bola hlúpa, že som to nečítala skôr. Áno bol u mňa taký problém, že Percymu som sa neskutočne bránila a o tom aby som si to prečítala som nechcela ani počuť. Ja viem... Teraz to je v mojich očiach priam nepochopiteľné ! Percy Jackson je séria, ktorú by si mal prečítať každý. Dokáže zaujať detského čitateľa, ale aj "dospeláka".

Na Percyho Jacksna si môžme pozrieť aj filmové spracovanie, ale k tomu sa ja akosi neviem donútiť. Vadí mi herecké obsadenie (toho herca zbožňujem, ale na Percyho sa mi nehodí), pochybujem, že takýto dej dokážu nejako slušne prepracovať aby to vyzeralo dobre a skrátka no nepáči sa mi... Viackrát som premýšľala, že tomu dám šancu, ale nedám. Celkovo by mi to zničilo to ako si Percyho predstavujem a potom by som z toho mala len zbytočné nervy.

Musím povedať, že tento diel nezaostával za ostatnými ani trošičku. Dokonca sa mi páčil asi najviac, aj keď to sa ťažko dá posúdiť, pretože všetky sú niečim výnimočné a ponúknu niečo iné. Kedže toto bol záver série, tak v knihe nechýbalo veľa akcie. V každej kapitole sa niečo udeje, ale niečo fakt poriadne, niečo čo vás nenechá chladným a vyrazí vám to dych. Počas čítania sa dozvieme mnoho prekvapení, dozvieme sa viac o Bohoch a nazrieme aj do minulosti. Dej nám toho ponúkne skutočne veľmi veľa.


Ja Percyho milujem aj pre štýl písania Ricka Riordana. Píše jednoducho, pútavo a hlavne vtipne. Pri čítaní sa veľa krát zasmejem, či už pri vtipných poznámkach, alebo situáciach. Ako som už spomínala Rickove knihy sa čítajú veľmi dobre. Jeho knihy dokážete zhltnúť na posedenie, takže je to príjemný oddych od hrubých obrovských bychli. Sú to oddychovky a zároveň trháky (obzvlášť tento diel).

Páči sa mi, že Rick sa po celý čas drží Gréckej mytológie a čo séria to aj kúsok histórie. Keď si to tak vezmete, tak detského čitateľa to môže poučiť a naučí sa nové veci, ktoré sa mu vždy zídu. Ja si myslím, že takáto história sa zíde každému nielen deťom. Ono je vidno, že autor si to aj naštuduje a nepíše len tak čo mu napadne. Skutočne si na tom dal záležať.

Ja som veľmi zvedavá na sériu Bohovia Olympu. Čítala som si o čom to zhruba je a trošička sa bojím, či mi nebude chýbať Percy, ale verím, že si to zamilujem (veď predsa inak sa pri Rickovi nedá). Teším sa ! Je mi trošku ľúto, že dobrodružstvá Percyho sa už skončili, pretože najradšej by som o nich čítala donekonečna, ale nič sa nedá robiť. Som aspoň spokojná, že ten koniec bol úplne perfektný. Po dočítaní som z toho ostala úplne na mäkko. To bolo tak úžasné ! Knihu a samozrejme sériu odporúčam každému !

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment.
Knihu si môžte kúpiť, napr. TU.

Moje hodnotenie :

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára