nedeľa 17. apríla 2016

Učiteľ tanca / Julie Klassen | Alebo kráľovná klasík v 21. storočí

Učiteľ tanca

Keď sa Alec Valcourt, londýnsky učiteľ tanca, ocitne v role hlavy rodiny, presťahuje sa spolu s matkou a sestrou do zapadnutej dedinky v grófstve Devonshire, aby tu začal nový život. Čaká ho však nepríjemné prekvapenie: vedúca osobnosť dediny, lady Midwinterová, z istých dôvodov, ktoré sú pochované hlboko v jej minulosti, tanec zakázala. Alec nečakane nachádza spojenca v jej dcére. Hoci si spočiatku od koketnej Julie Midwinterovej udržiava odstup, postupne zisťuje, že pod smelým zovňajškom sa skrýva zraniteľná duša. Julia si napriek matkinmu nesúhlasu pekného učiteľa tanca hneď obľúbi, no nedokáže pochopiť, prečo odišiel z Londýna a vyhýba sa otázkam týkajúcim sa jeho minulosti. Podarí sa Julii s Alecovou pomocou odhaliť staré tajomstvá a vniesť do pochmúrnej dedinky a do matkinho uboleného srdca nový život? Vďaka Učiteľovi tanca vám pred očami ožije zaujímavé povolanie, ktorého cieľom bolo mladým dámam a džentlmenom vštepiť spoločenské zručnosti zvyšujúce šancu nájsť si „dobrú partiu“ – majetného partnera.

Učiteľ tanca je pre mňa druhým stretnutím s autorkou Julie Klassen. Minulý rok som od nej po dlhom váhaní čítala Učiteľovu dcéru, ktorá ma vtedy veľmi nadchla a tak som si povedala, že určite si od nej prečítam aj ďalšie knihy. Ak by ste mali záujem, tak recenziu na ňu nájdete TU. Určite odporúčam! Ak sa nemýlim v čase, kedy som ju čítala boli u nás vydané len dve knihy od Julie a to Učiteľ tanca a Učiteľova dcéra. V tom čase mi to bolo veľmi ľúto, pretože som nevedela pochopiť ako je možné, že táto autorka nezožala veľký úspech. Po necelom roku som sa konečne dostala k Učiteľovi tanca a viete čo som zistila? Za ten necelý rok sa vydali ďalšie dve nové knihy. To bola radosť! Julie Klassen má kníh požehnane a tak dúfam, že sa raz v mojej knižnici objavia všetky. Nielen, že sú to úžasné knihy, ale majú aj krásne obálky na ktoré sa je v poličke radosť pozerať. Ale teraz už prejdime na to ako sa mi páčil Učiteľ tanca :).

Viem, že by som nemala porovnávať, ale tak nepomôžem si. Určite to bolo úplne iné ako Učiteľova dcéra. Zo začiatku som si vravela, že sa mi dokonca dcéra páčila viac, ale neskôr som to určite prehodnotila. Obe sú iné a každá ma inú silnú a naopak slabú stránku. Učiteľ tanca je krásna kniha. Ukazuje ako mnohé udalosti dokážu človeku ublížiť a ako krivdy a nezhody dokážu vytrvať aj niekoľko rokov. Lenže táto kniha učí posunúť sa ďalej. Nemáme žiť len pre minulosť, ale najmä by sme sa mali tešiť z prítomných okamihov a z toho čo príde. V knihe sa nachádza mnoho krásnych myšlienok a právd. Je tu veľa situácií v ktorým sa určite niektorý ľudia ocitli a tu sa postavy pomaly vyrovnávajú a učia sa ísť ďalej. Všetko sa pomaly a postupne rozvíja a postavám sa ukazujú nové cesty.


Viete čo milujem najviac na tvorbe Julie Klassen? Obdivujem u nej to, že aj keď píše svoje knihy v 21. storočí, tak to vôbec nie je vidieť a čitateľ má úplne prirodzene pocit, že je v dobe Jany Eyrovej. Ona vás dokáže svojim talentom doslova preniesť do čias krásnych rób a zdvorilostných fráz. Je vidno, že si na svojich knihách dáva veľmi záležať aby boli čo najdôveryhodnejšie. Nie vždy sa človeku chce čítať poznámky autora a podobne, ale pri nej si ich prečítam vždy, pretože v nich opisuje ako nápad na príbeh vznikol, čo to obnášalo a ako sa dostala k mnohým informáciám. Napríklad mňa ako čitateľa to strašne zaujíma. Klasiku milujem a keď vidím, že dokáže prežiť aj v týchto časoch, tak ma to veľmi teší.

Postavy v učiteľovi sú rozhodne zaujímavé. Každá má určitú črtu, vlastnosť a tajomstvo. Hlavný hrdina je Alec Valcourt. On je veľkým plusom knihy. Je to pravý džentlmen. A navyše je strašne rozvážny, inteligentný, má obrovský zmysel pre povinnosť, ale je aj citlivý. Nad všetkým premýšľa do hĺbky a vždy nech mu čokoľvek príde do cesty, snaží sa to vyriešiť s chladnou hlavou. Nikdy sa nevzdáva. Nie je to žiaden klišé hrdina, ktorého si skrátka musíte či chcete, alebo nie obľúbiť. Aleca si obľúbite, alebo neobľúbite, no je to na vás. Ja určite patrím do prvej skupiny. Jeho osobnosť ma zaujala a som naozaj rada, že bol hlavnou postavou on.

Dá sa povedať, že druhou hlavnou postavou je dcéra lady Amelie Midwinterovej - Julia. Pri nej si niesom celkom istá, či si ju ľudia zamilujú tak ako vyššie spomínaného Aleca. Nie je zlá to určite nie, len... Ako to povedať? Trvá jej kým objaví samú seba. Jej charakter sa vyvíja počas celého príbehu. Zo začiatku som nevedela čo si o nej myslím. Miestami mi dokonca liezla na nervy. Je neskutočne tvrdohlavá, hádavá, odviazaná a tak ďalej. Napríklad mne vedelo dosť prekážať ako sa správala k lady Amelii. Nevravím, že lady bola vždy bezchybná, ale nepovažujem ju za až tak zlú ako ju občas vedela vykresliť. Som rada, že Julia sa nakoniec zmenila a bola vyrovnanejšia. Je škoda, že nemôžem spomenúť viac postáv, pretože každá jedna stojí za spomenutie. Naozaj každá.

Učiteľa tanca určite odporúčam každému z vás a najmä milovníkom klasiky. Pre niekoho to môže byť aj výbornou oddychovkou, pretože sú to ideálne knihy pri ktorých si iba tak sadnete v nejaké slnečné popoludnie a vrátite sa o mnoho rokov späť. Som strašne rada, že som narazila na takú úžasnú autorku akou je Julie Klassen a určite si plánujem (dúfam, že čo najskôr) prečítať jej ďalšie dve knižky, ktoré sú u nás preložené. A ako som už spomínala dúfam, že sa preložia aj ďalšie. Tieto knihy majú všetko čo čitateľ potrebuje. Krásna je na nich aj atmosféra! Vždy sa ocitnete v nejakej dedinke, ktorá je ako stvorená pre román a tá tajomnosť príbehu tiež stojí za to. Ja osobne mám vždy zo začiatku pocit, že som celú zápletku prekukla a potom sa to všetko poprekrúca a nestačím sa diviť. Dúfam, že vás táto kniha zaujala a že fanúšikov Julie bude čoraz viac :).

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
Knihu si môžete kúpiť, napr. TU.

Moje hodnotenie :

2 komentáre: