streda 9. augusta 2017

Geniálna priateľka | Alebo strhujúci príbeh s hmatateľnou atmosférou, napísaný s geniálnou precíznosťou

Originálny názov: L'amica geniale
Autorka: Elena Ferrante
Vydavateľstvo: Inaque.sk
Rok vydania: 2015
Počet strán: 314

Neapol na konci päťdesiatych rokov. Dve dievčatá vyrastajú vo svete chudoby a násilia, v uzavretom vesmíre, v ktorom je nutné prispôsobiť sa, dodržiavať pravidlá a zvyky, byť ako ostatní. Dve dievčatá, od začiatku iné, k sebe nachádzajú cestu, až sa stanú neoddeliteľnými.
Elena je pekná a svetlovlasá. Učí sa, snaží sa každému vyhovieť, splniť, čo sa od nej čaká. Rebelantská Lila je tmavá zlá, ale nesmierne bystrá… priam geniálna. Nebojí sa nikoho a ničoho. Zo školy však odchádza pomáhať otcovi a bratovi v obuvníckej dielni. Naopak, Elena, ktorú podporuje učiteľka, pokračuje v štúdiu na gymnáziu ako deti z bohatších rodín, ktorých rodičia si to môžu dovoliť.
Dievčatá sa menia navonok aj vo vnútri, ich cesty sa rozchádzajú a znovu krížia na pozadí živej, ale temnej a drsnej neapolskej štvrte. A tie cesty ich vedú k dospelosti. Detstvo nezostáva bez následkov, bez spomienok na túženie a utrpenie.
Geniálna priateľka je portrétom dvoch nezabudnuteľných dievčat, ktorý Elena Ferrante vykresľuje s vášňou a nehou až do dna ich duše. Je to fascinujúci román. Freska z hluku, obrazov a farieb, poodchýlené okno do druhého sveta, do inej doby. Nezabudnuteľný príbeh priateľstva.

Okolo Geniálnej priateľky sa nedávno strhol veľký ošiaľ, ktorý spustil vlnu pozitívnych ohlasov. Celý čas som to pomaly sledovala a uvažovala. Viete o tejto knižke som počula už podstatne dávnejšie na základe jednej skvelej recenzie. Od prvého momentu som vedela, že si ju musím prečítať. Bola som zvedavá, aké čaro je ukryté v písaní Eleny Ferrante. Túžila som vedieť, prečo práve príbeh o dvoch kamarátkach strhol toľkú pozornosť. Čítanie som odkladala veľmi dlhý čas, no konečne prišla tá správna kniha. 
Za to by som chcela poďakovaj internetovému kníhkupectvu MEGAKNIHY, ktoré mi knižku poskytlo, ako recenzný výtlačok. Geniálnu priateľku a mnoho iných skvelých kníh si môžete kúpiť na tejto adrese za viac, ako rozumné ceny :).


Nevedela som, čo od knihy čakať. Totižto anotácia, ktorá je uvedená vám toho o príbehu zas, až tak veľa nepovie. A to je dobre! Teraz vidím, že bolo veľmi dobré, ako som o príbehu nemala žiadnu predstavu a ani očakávania neboli nejak extra vysoké. Skrátka som sa nechala vtiahnuť do toho, čo príde.
Začiatok bol rozpačitý. Snažila som sa vidieť aj medzi riadkami, aby mi náhodou neuniklo to, čo chválili ostatní. Páčilo sa mi to, len to skrátka nebolo tak excelentné. To nič. Čítala som ďalej a postupne som prestala myslieť. Jedna stránka, druhá, tretia a postupne to so mnou išlo. Zrazu som si uvedomila, aké kratučké sú kapitoly, ktoré ma nútia čítať ďalej. Začala som byť zvedavá na to, čo sa udeje a fascinovalo ma sledovať neustále zmeny medzi Elenou a Lilou.

Bude to znieť ako poriadne klišé, no Elena a Lila sú asi, ako deň a noc. Elena je snaživá, múdra, priateľská a pôvabná. Lila je presný opak. Divoká, nepsútaná, neohrabaná, no aj tak má vzácne kúzlo, ktorým si vie ľudí podmaniť. Bez toho aby sa snažila ju ľudia vnímajú, vidia a počúvajú, čo hovorí. Nesnaží sa vydobiť si prvé miesto v triede medzi dobrými žiakmi, no i tak je v učení popredu a znalosťami by prekonala i starších žiakov. Je zvláštne popísať Lilu, ktorá aj v priebehu príbehu podlieha extrémnym zmenám, asi ako počasie. No je jednoduché povedať, že je výnimočná. Hrdinka, akú často nestretnete, s akou sa bežne nezoznámite.
Obľúbila som si obe dievčatá. Páčilo sa mi chvíľami akoby z diaľky pozorovať Lilu, no veľmi ma bavilo pozorovať príbeh z pohľadu Eleny (jej pohľad tvorí celú knižku, nestrieda sa medzi postavami).

Nevšedné postavy, ich vývoj a sympatie... To je všetko výborné, ale kde je to často spomínané úžasné kúzlo?
V autorkynom štýle písania. V jej talente. Bezpochyby. Teraz môžem povedať, že keby niekto predo mňa predložil telefónny zoznam, či postup ako si natrieť maslo na chlieb a písané by to bolo Elenou. Neváham a žeriem jej každé jedno slovo.
Ak sa vám zdajú byť opisy nudné, tak ona vás vyvedie z omylu. Má dar slova. Vie povedať pravdu, čistú a neprikrášlenú. Vy si možno predstavíte Neapol, ako krásne miesto, kde si môžete oddýchnuť. Vo svojom príbehu však opíše, že tak, ako môžu byť niektoré miesta krásne, hrdinky nežili na mieste, kde by to fungovalo jednoducho. Miesto na ktorom žili ovplyvnilo nejedného človeka a štýl života, pravidlá akými sa riadili boli priam na zaplakanie.

Pri čítaní som nevnímala realitu. Elena ma odniesla ďaleko preďaleko, kde som na nejaký čas prežila život, ktorý nebol jednoduchý. Myslím, že nedokážem popísať to, ako vás vie v jej príbehu odtrhnúť od vášho života. Ako náhle som sa začítala, tak pre mňa neexistovalo nič iné. Musela som čítať stále ďalej, pretože som potrebovala vedieť, čo sa tam udeje a krátke kapitoly ma v tom podporovali. Knihu som prečítala na posedenie a ani potom mi nestačilo. Stále chcem vedieť viac a neupokojím sa, kým nedostanem pokračovanie. Táto kniha vo vás dokáže vyvolať nespočetné množstvo pocitov, ktoré budú zmiešané od začiatku do konca. Budete sa cítiť, ako na kolotoči.
No jedno vám dokážem povedať s absolútnou istotou. Táto kniha stojí za prečítanie. Určite vám ju odporúčam a ak o tom uvažujete, tak si ju určite prečítajte.
Máloktorá kniha mi navodila doma takú silnú a pretrvávajúcu atmosféru.


10 komentárov:

  1. Už som o tejto sérii počula veľké ódy! Takže niečo na nich asi fakt bude, keď aj ty ju takto chváliš :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je na tom niečo. Nezdá sa to. Nejaví sa to tak... Ale je to tam :D

      Odstrániť
  2. Priznám sa, že som o knihe nepočula a neviem, či by som po nej siahla len na základe anotácie, ale po tvojej recenzii o tom uvažujem, znie to ako pôsobivé čítanie.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že ťa zaujala. Je to zvláštna kniha, ktorá ukrýva príbeh, čo chytí za srdce. Autorka piše skvelo, takže myslím, že by sa ti to mohlo páčiť (aspoň v to dúfam :))

      Odstrániť
  3. Skvělá recenze :) Mě se taky moc líbila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ti ďakujem :)! Som rada, že sme sa zhodli :))

      Odstrániť
  4. No páni, asi teraz vyzniem čudne, no ja som o knihe doposiaľ nepočula O.o Prvú recenziu na túto publikáciu čítam akurát u teba a, tu má zaznieť to páni :D, takže, páni, aj ja ju chcém! Tak toto by mohlo byť čítanie, ktoré ma isto zaujme a zanechá vo mne dojem :) Naozaj ďakujem za tvoj názor i skvelú recenziu, lebo práve vďaka tebe nad knihou rozmýšľam a isto sa raz musí dostať i ku mne ^.^ Prajem ti nádherný deň♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie neznieš čudne. Mne sa toto stáva pri iných knižkach taktiež.
      Páni som veľmi rada, že ťa zaujala a že ťa moja recenzia navnadila ♥ :). Dúfam, že sa ti naozaj bude páčiť, nadchne ťa a čítanie si užiješ. Ďakujem ti, pretože robí mi neskutočnú radosť, keď viem, že aj vďaka tejto recenzii si knižku prečítaš. Prajem ti krásny deň :)!

      Odstrániť
  5. Knihy som zaregistrovala a po tvojej recenzii dúfam, že sa k nim dostanem čoskoro :)

    OdpovedaťOdstrániť