nedeľa 13. augusta 2017

Geek Girl: Rebelka / Holly Smale

Originálny názov: Picture Perfect
Autorka: Holly Smale
Vydavateľstvo: Ikar
Edícia: YOLi
Rok vydania: 2017
Počet strán: 328

Hurá! Ide sa do Ameriky! Harriet je od radosti celá bez seba, keď im hlava rodiny oznámi, že ide pracovať do New Yorku. Už sa nevie dočkať, ako prevalcuje krajinu mrakodrapov, múzeí a žltých taxíkov. Veľmi dúfa a verí, že sa tam opäť stretne so svojím vysnívaným priateľom, supermodelom Nickom. Lenže – prekvapenie... Keď jej rodičia hovorili o New Yorku, mali na mysli jedno malé, nudné mestečko vzdialené asi dve hodiny vlakom od tohto veľkomesta. Návrat k modelingu by mal byť iba jej vedľajším rozptýlením. A preraziť v módnej metropole Ameriky, to bude asi riadna fuška...

Takto vám poviem... Netuším prečo to čítam. Netuším prečo som to vôbec začala čítať a prečo v celej tejto sérii pokračujem. Absolútne netuším prečo sa mi to páči a prečo sa to ľuďom páči všeobecne, keď z tohto tu by mala vyjsť katastrofa a nie dobrý príbeh, ale aj keď všetky tieto "netuším" vety popierajú zákony logiky, či čohokoľvek iného... Páči sa mi to. 

V poradí už tretí diel obľúbenej série Geek Girl od autorky Holly Smale nám opäť prináša nové dobrodružstvá so svojskou Harriet. Po Japonsku sa dostávame do New Yorku, ktorý Harriet neuvidí presne tak, ako si želala, ale to ešte neznamená, že si my čitatelia neužijeme pekné chvíľky v tomto prekrásnom veľkomeste. Páčilo sa mi do akého prostredia zakomponovala autorka príbeh tentoraz. Je to niečo iné a človek sa na knihu mohol pozerať znova z iného uhlu pohľadu.

Aj keď hlavné postavy zvyknú prechádzať zmenou, vývojom a postupne dospejú k správnemu názoru. Naša Harriet sa zas až tak moc nemení. Stále urobí chybu na každučkom mieste kde sa objaví. Nepoučila sa a vždy dôveruje ľuďom, ktorým nemá. Absolútne sa u nej nezlepšilo to, ako vie vnímať vecí úplne zle, pochopiť ich zle a potom z toho vznikne nedorozumenie.
Možno aj toto bolo problémom tejto knihy. Keď už čítate tretí diel série a hlavná hrdinka sa ani minimálne z ničoho nikdy nepoučila a keď urobí nejaký trapas/chybu seriózne v každej jednej kapitole (len tak na okraj tie kapitoly sú tak na dve, tri stránky), tak toho začnete mať postupne dosť. Už to prestane byť vtipné a dokonale viete predpovedať, čo následne pokazí, pretože už je vám to skrátka jasné... Všetkého veľa škodí a myslím, že autorka to už v niektorých momentoch dosť prepískla. Príliš na to tlačí a prestáva to mať svoje čaro. Všetci sme sa bavili na tom, ako vie Harriet všetko popliesť, no mne osobne to už prišlo moc. Jej správanie bolo chvíľkovo nelogické, situácie boli priehľadné a už si ma tak autorka nedržala, ako kedysi.

Asi to vyznie tak, že sa mi knižka nepáčila, ale to zas nie... Páčila sa mi. Len viem, že ak autorka bude v tomto pokračovať a bude tak veľmi preháňať, tak sa mi to nebude páčiť naďalej.
Je šťastie, že Holly Smale má pútavý štýl písania a aj krátke kapitoly vás udržia pri čítaní na dostatočne dlhý čas. Knižka je ideálna na oddychové čítanie. Zabavíte sa, vypnete a necháte sa uniesť. Mne osobne sa veľmi páčia postavy, ako napr. Harrietin otec, ktorý je také veľké dieťa. Wilbur s jeho pomenovaniami je tiež dosť zlatíčko, čiže ono stále tu sú veci, ktoré to celé zachraňujú. Nick je skvelá postava. Aspoň on dodáva Harriet dávku zdravého rozumu a je naozaj milý. 
Podľa mňa trojku veľmi zachránil aj koniec, ktorý sa vydaril a bol pekný. Aj keď frflem... Malo to svoje čaro a svetlé chvíle. A bolo ich dosť veľa :). Myslím si, že mladšej vekovej kategórii nebudú prekážať napríklad veci, ktoré mierne začínali prekážať mne.

Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára