pondelok 20. júla 2020

Potulky s Charleym | Po stopách Ameriky - John Steinbeck






Originálny názov: Travels with Charley in Search of America
Autor: John Steinbeck
Vydavateľstvo: Absynt
Rok vydania: 2020
Počet strán: 268

Mapa Spojených štátov pripomína pestrú patchworkovú deku pozošívanú z kúsočkov najrôznejších farieb. Svetoznámy americký spisovateľ John Steinbeck sa na začiatku šesťdesiatych rokov rozhodol znovu spoznať svoju obrovskú rodnú krajinu. Nasadol do obytného auta, vzal si svojho modrého francúzskeho pudla Charleyho a prekrižoval Ameriku z jej východného pobrežia na západné a späť. Chcel stretnúť ľudí. Chcel vedieť, ako sa Amerika zmenila a kam smeruje. Na svojej ceste zažil naozaj všeličo. Spoločnosť pozoruhodných ľudí, hlbokú osamelosť, prekvitajúci rasizmus i nespútanú prírodu. Ako hovorí: „Cestu naprieč Amerikou by som prirovnal k slávnostnej večeri s mnohými chodmi, na ktorú pozvali vyhladovaného človeka."

...

Nebudeme si klamať. Túto knihu ste už určite zaregistrovali na nejednej sociálnej sieti alebo aj v regáloch kníhkupectiev. Zaujala vás? Pretože mňa veľmi a takmer okamžite... Vedela som, že si ju musím prečítať, že si ju túžim prečítať a najmä, že jej autor pre mňa bude tou zaujímavou spriaznenou dušou s ktorou sa nestretnete len tak. Už samotný (fantastický) úvod ma o všetkých týchto tvrdeniach do bodky presvedčil, "Keď som ako chlapec mával chorobné nutkanie ocitnúť sa kdesi inde, zrelší ľudia ma ubezpečovali, že dospelosť ma vylieči. Len čo som dozrel, aspoň vekovo, zaručeným receptom na môj neduh sa stali stredné roky. V strednom veku ma zas ubezpečovali, že choroba poľaví v jeseni života, a dnes si ako päťdesiatosemročný vravím, že ma z toho možno dostane staroba. Nič nezaberá. Keď lodná siréna štyrikrát zahúka, chlpy na šiji mi aj dnes stoja dupkom a túlavé topánky ma zasvrbia." Hovorí sa, že vrana k vrane sadá a keby som v rokoch minulých alebo v akýchkoľvek iných mohla prisadnúť k Johnovi, tak si s ním veru rada vypijem kávu a porozprávam sa o maličkostiach alebo aj veľkých veciach. Charleyho by som poškrabkala za ušami a och... ako len rada by som videla jeho pojazdný domček na kolesách. Ako len rada by som... ! Nech je už ale ako chce - tí čo ma poznáte, musíte vedieť, že túlavé topánky pre mňa boli ako magnetom k pochopeniu a k obľúbeniu si tejto knihy. Sama ich mám. Nuž a mne samej niet pomoci. Vďakabohu za to!

Čítanie som si veľmi užila. Kniha to nie je veľmi náročná, ani nejak strojene písaná. Autor opisuje svoje vlastné zážitky, myšlienkové pochody a ľudí, ktorých na svojej ceste stretáva. Mnohé pasáže sú tvorené rozhovormi s cudzincami alebo len úvahami dakde v tieni pod vysokým stromom. Je to o hľadaní zmyslu a zároveň o chápaní toho, že vec ako zmysel nejestvuje. Nič nie je čierne alebo biele a škála človečenstva je rozmanitá, ako farby na palete... hádam aj viac. John Steinbeck je však pravým klasikom (v dobrom slova zmysle). Je to stará škola človeka, ktorá je ľudská, zhovorčivá a ktorá život žije slobodne a bez strachu. Nemôžem si pomôcť, ale veľmi mi chvíľami pripomínal aj osobu, ktorú poznám zo svojho vlastného života. Podobný typ, podobná účasť na živote a samotný prístup k jeho žitiu. Takí ľudia sú vzácni. Niet ich už veľa, no pri ich nájdení je to hotový poklad.

"Viem, že nič neviem, a v tom možno spočíva vrchol 
môjho životného poznania."

Neprekvapuje ma, že napokon za svoje písanie získal autor mnohé ocenenia. Niečo na ňom je... Možno tá úprimnosť a vykreslená realita svojským uhlom pohľadu. V jednoduchosti je však krása a John hovorí všetko len jediným spôsobom - tak ako to je, čiže narovinu. Tak ako je príbeh nenáročný, je aj celkom útly a pokiaľ si ho nebudete šetriť, ujde vám až príliš rýchlo. Nič to však. V spomienkach vám ostane dlhý čas a vy sa vždy tak trošku pousmejete, keď si spomeniete na pána v námornickej čiapke a francúzskeho pudlíka po jeho boku. Charley je takmer ako postava. Nie takmer, on ňou doslova je. V príbehu tvorí svoju dôležitú časť a zaberá v ňom veľké miesto. Veď je to osobnosť! V mnohých chvíľach sa pobavíte, ale čo sa mi páči, tak ku záveru autor otvoril aj ťažšiu otázku, ktorá je aj v dnešnej dobe stále aktuálna. Keď som si uvedomila o aký starý román sa jedná a ako sa veci od tých čias až tak nezmenili... Je to dobrá príležitosť na zamyslenie sa. Kultúry sú rôzne, ale spoločnosť ako taká sa vo svojej podstate až tak veľmi nelíši. Všetky do jednej riešia rovnaké problémy, okorenené inými okolnosťami a inými riešeniami.

Za mňa knihu určite odporúčam. Samotné vydanie je absolútne prekrásne! Neviem, či ste mali príležitosť všimnúť si to, ale Absynt sa s týmto natoľko vyhral, že obálka je zároveň mapkou, ktorú si môžete rozložiť a na ktorej sú vyznačené všetky skvelé dobrodružstvá dvojky pána a psa. Nuž... vopred vám prajem príjemné čítanie a dajte mi vedieť, či sa vám Potulky páčili :)!

Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
Potulky s Charleym si môžete kúpiť, napr. aj TU :).

Moje hodnotenie:

4 komentáre:

  1. Já teda kdysi četl postarší socialistické vydání, ale přeložené krásně.
    Steinbeck umí být hodně veselý a humorný, přestože nejde o komedii v žádném smyslu. Steinbeck vždycky uměl tragédii otočit v komedii a naopak, někdy bezstarostně veselý, jindy ostře kousavý.
    Ale tahle kniha mi vždycky přišla spíš láskyplná než cokoliv jiného.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Krásne vystihnuté :). Na toto ani nemám, čo dodať... Iba ak to, že aj jeho ďalšie diela si určite musím časom prečítať.

      Odstrániť
  2. Steinbecka som ešte nečítala, dokonca som o tom nikdy ani neuvažovala, no keď som prvýkrát zbadala túto knihu, povedala som si, že si ju musím prečítať, aj keď sama neviem prečo :'D a po tvojej recenzii som sa v tom ešte utvrdila, takže ďakujem a už sa nemôžem dočkať, kedy sa do nej pustím aj ja :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja ďakujem! Som rada, že ťa táto recenzia trošku presvedčila a posunula k rozhodnutiu prečítať si ju... Dúfam, že sa ti bude páčiť :)!

      Odstrániť