štvrtok 14. augusta 2014

Mesto stratených duší (5) / Cassandra Clare

Mesto stratených duší

O knihe :
Lilithine démonské čary zviazali milovaného Jacea s jej prekliatym bratom Sebastianom. Jace sa tak stal poskokom démonov. Tieňolovci sa snažia zničiť Sebastiana, ale ich vzájomné spútanie je také silné, že nemôžu ublížiť jednému chlapcovi, bez toho aby to nepocítil aj ten druhý. Alec, Magnus, Simon a Isabelle skúšajú nájsť pomoc u férov, démonov, a dokonca i u nemilosrdných Železných sestier, no Clary pracuje na vlastnú päsť. V stávke je nielen jej život, ale aj Jaceova duša.

Moje pocity :
Všetci sa zúfalo snažia nájsť Jacea a zistiť ako mu pomôcť. Keď ublížia jednému, pocíti to aj druhý, sú tak prepojený, že keby zabili jedného, umreli by obaja. Je to veľký problém a Sesia berie Jacea len ako Tieňolovca (jedného z milióna), preto keby sa im naskytla príležitosť zabiť Sebastiana.. urobili by to. Dokáže Clary zachrániť Jaceovo telo a dušu ? Navyše aby ho zachránili, budú potrebovať pomoc priamo z nebies..

Mesto padlých anjelov (štvrtý diel) skončil naozaj napínavo a ja som sa nevedela dočkať na ďalšie pokračovanie. Pred pár dňami sa mi konečne kniha dostala do rúk a ja som šťastná, že som už o krôčik bližšie k úplnej sérii. Čakanie na posledný diel sa mi zdá byť nekonečné, ale hádam to zvládnem.. Čo sa týka tohto dielu, tak som maximálne spokojná. Aj preto ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark za poskytnutie recenzného výtlačku. Keby ste si chceli knihu kúpiť, môžte tak urobiť, napr. TU.

"Simon ! Isabelle !" Bol to Magnus. "Počujte je mi jedno, či spíte, alebo sa oddávate neprístojnostiam. Oblečte sa a už aj do obývačky !"

Vidno, že Cassandra má o čom písať. Ani raz mi to neprišlo ako umelé predlžovanie série, je to skrátka kvalitný príbeh čo nesklame. Aj naďalej milujem štýl písania Cassandry. Je veľmi jednoduchý, pútavý. Páči sa mi akú má Cassandra skvelú fantáziu (je to až desivé !). Od jej kníh je nemožné sa odtrhnúť a ja nechápem ako môže tak dokonale písať. Som rada, že pokračuje aj v ďalších sériach o Tieňolovcoch.

Podľa mňa bol diel plný akcie, čakalo nás tam plno prekvapení, zvratov, odhaľovania tajomstiev, zamotávanie príbehu.. Kniha má vyše päcto strán a keby som mala viac času, tak ju mám prečítanú ešte rýchlejšie než teraz. Ako som už spomínala, tak od čítania sa odtrháva naozaj ťažko, skrátka keď vás to chytí, tak už vás to nepustí.. Aj keď sa už konečne vymotáte z príbehu, tak aj potom musíte myslieť na to čo sa tam deje, čo sa stalo, alebo čo sa udeje.


Na Clary bolo vidno, že je zúfalá. Chýbala jej tá tvrdohlavosť, odhodlanosť a celkovo to čaro čím si nás všetkých získala. Nevravím, že bola zlá, alebo, že by mi liezla na nervy, no bolo na nej vidieť ako veľmi jej chýba Jace. To čo spravila chcelo fakt veľa odvahy. Nevedela do čoho ide a aj keď hrozilo obrovské nebezpečenstvo, tak ona šla bezhlavo do toho. Myslím, že pre Jacea by spravila hocičo, tak ako aj on pre ňu.. Tentoraz ju čakalo naozaj ťažké rozhodnutie a nezávidím jej tú situáciu, keď sa rozhodovala.

Jace patrí k mojim najobľúbenejším knižným hrdinom. Odvážny, tvrdohlavý, plný ironických poznámok, milujúci svoju osobu, hrdý, no zároveň citlivý a nežný.. Vždy ma niečim dostane, ale Cassandra (neviem ako to spravila), dokázala... skrátka bolo vidno, že s tou kliatbou nieje taký ako býva. Aj keď sa správal prevažne rovnako, tak mu chýbalo niečo zo svojho typického správania.. Nebol to ten Jace, ktorého každý miluje.

Simon prevrátil oči. "Ešte dobre, že poznáme niekoho, kto sním paktuje," povedal. "Inak by sme len posedávali a lámali si hlavu čo ďalej. Alebo by sme predávali limonádu, aby sme si zarobili a mohli si ho zaplatiť.
Aleca jeho poznámka badateľne podráždila. "Predajom limonády by ste si zarobili len vtedy, keby ste do nej pridávali pervitín."

Sebastian je veľmi komplikovaná postava. Ja mu nikdy nedokážem odpustiť skutky, ktoré napáchal, pretože ich bolo veľa a boli príšerné. Aj cez to.. boli úseky, kde som si ho mierne obľúbila. Potom ma to samozrejme prešlo, no je škoda, že je zlý, pretože ako kladná postava by bol fajn. Podľa mňa je aj mierne vyšinutý a tá démonska krv mu neprospieva. 

Či ma prekvapil koniec ? Rozhodne ! S koncom som aj spokojná, aj nie. Stalo sa tam mnoho vecí čo som neočakávala.. ale naozaj. Záverečný diel bude fakt trhák, pretože to čo sa tam deje.. Ach jaj ! Rozhodne to bude plné akcie a mám pocit, že keď to budem čítať, tak ani nevyleziem z izby. Som fakt zvedavá a dúfam, že udalosti čo ma trápia sa pekne krásne napravia.

Moje hodnotenie :
 

8 komentárov:

  1. Práve rozmýšľam či ju kúpiť , či sa oplatí, alebo počkať a teraz si kúpiť radšej Piatu vlnu . Neviem :D Čítala som jednu recenziu , kde písali , že je nudná.. ty hovoríš že je skvelá a ešte si jej dala 5 hviezdičiek.. teraz fakt neviem ako sa rozhodnúť ! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To viem.. ak myslíme rovnako, tak Ľuboš jej dal tri a bol sklamaný. Mne sa páčila :D. Podľa mňa bola super a no neviem.. je to na tebe :D ! Ale určite si ju kúp :D !

      Odstrániť
    2. a hele :D niekto ma tu "ohovára" (nič v zlom) ... takto ak máš rada túto sériu určite do toho choď , mňa už proste Cassie až tak nebaví , asi z toho vyrastám :) + kniha má vysoké hodnotenie na goodreads čiže je to len a len na tebe aby si si spravila vlastný názor :)

      Odstrániť
    3. Heh :D Tu sa to rozrastá :D.. Ale pravda Ľuboš. Navyše ak z toho vyrastáš, tak to sa ani nečudujem. Ja som zasa naopak zarytý závislak :D.

      Odstrániť
  2. Takže sa do toho môžem pustiť bez obáv :D Už sa teším :3 :D Inak, určite to je skvelá recenzia. Prečítam si ju, keď si prečítam aj tú knihu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Město ztracených duší si musím přečíst! Mám takový dojem, že to četli snad všichni blogeři jenom já ne! :X

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práve, že ja som mala pocit, že to nikto nečítal.. Za celý čas som videla recenziu len u mňa a ešte na jednom blogu.. No a určite musíš :D !

      Odstrániť