piatok 29. augusta 2014

Narnia - kôň a jeho chlapec (3) / C.S.Lewis

Kôň a jeho chlapec

O knihe :
V Kalormene, veľkej orientálnej ríši susediacej aj s Narniou, žije mladý najdúch Šasta. Vychováva ho nevlastný otec, rybár Aršíš, a keď sa ho rozhodne predať za otroka jednému z vládnucej vrstvy tarkánov, Šasta sa rozhodne ujsť. Šťastnou náhodou má rovnaké úmysly aj tarkánov kôň s nevysloviteľným erdžaním namiesto mena, ktorého chlapec nazve Brejo. Spolu vyrazia na sever do Narnie a Arkierova. Cestou sa vďaka úteku pred skupinou rozzúrených levov stretnú s tarkánskou dievčinou Aravis, ktorá uteká do Narnie preto, lebo ju chce otec nasilu vydať za starého a mimoriadne nechutného vezíra. Oba kone, na ktorých sa deti vezú, sú hovoriace kone z Narnie, ktoré v mladosti uniesli Kalormenčania do otroctva.

Moje pocity :
Šasta odmalička tušil, že niečo nieje tak ako by malo byť. Nikdy nikde nezapadal, necítil sa dobre a s jeho otcom nemal najlepší vzťah. Jedného dňa ich dom navštívi bohatý tarkán. Šastov otec po dohode na cenu bude chcieť predať vlastného syna za otroka. Šasta počká do noci a potom ujde na tarkánovom koni s ktorým si po čase vytvorí naozaj veľké puto. Pri ich dobrodružstve spoznajú dievča s menom Aravis a jej kobylku Hwin...

V prvom rade vám musím povedať, že Kroniky Narnie sú moja srdcová záležitosť ! Čítala som ju už veľa krát, no vždy som sa dostala len po tento diel - Kôň a jeho chlapec. Buď mi do toho niečo prišlo, alebo bola v knižnici vypožičaná, no teraz je to iné ! Takmer celú sériu mi požičala kamarátka a ja mám ohromnú radosť ! Tie knihy sú síce určené deťom, ale som toho názoru, že zaujmú každého jedného človeka na svete ! Je to presne typ kníh, pri ktorých sa môžte vrátiť do detských koľají a s úsmevom na tvári zaspomínať na tie najúsmevnejšie spomienky. 

Už od prvej chvíle mi učaroval štýl písania C.S.Lewisa. Keď čítam jeho knihy mám pocit akoby som sedela na nejakom príjemnom mieste, dajme tomu v bezpečí domova pri krbe kde veselo tancuje ohník a pri tej skvelej atmosfére počúvala zaujímavý príbeh. Príbeh na ktorý nikdy nezabudnem.. Presne takéto to je ! Čaro jeho písma je v tom, že vytvára pocit rozprávania príbehu. Ak sa vám to teraz nepozdáva, nemajte obavy ! Keby ste začali čítať, tak aj vy si to zamilujete !

Kôň a jeho chlapec je voľným pokračovaním predošlých dielov. Nieje z pohľadu štyroch súrodencov Lucy, Susan, Edmunda a Petra, ale z pohľadu úplne nových postáv, ktoré vám predstavím, ale dajme tomu ešte chvíľu.. Tento diel nám predstavuje aké miesta sú mimo Narnie (a ukazuje, že iné miesta aj existujú a Narnia nieje samostatnou krajinou). ALE ! V príbehu sa štyria súrodenci nachádzajú, pretože dej sa odohráva práve v čase ich vlády.


Ako som spomínala.. Na príbeh sa pozeráme z úplne iného pohľadu. Všetko vidíme očami mladého, odvážneho chlapca menom Šasta. Myslím, že vám nemusím hovoriť jeho osud, pretože ten nájdete na začiatku. Radšej vám poviem o mojich pocitoch z jeho charakteru. Ja osobne som si ho veľmi obľúbila. Bol tvrdohlavý (nie príliš, ale bol) a vedel čo chce. Jeho príbeh sa začal úplne nevinne - syn rybára, chudáčik maličký a nakoniec sa to vygradovalo do nekonečných výšin. To čo príbeh odhalí o jeho živote by ste nečakali ani v najbláznivejšom sne, to vám garantujem !

Aravis.. Ách Aravis, to je číslo ! Je ešte tvrdohlavejšia než hociktorá postava z knihy. Nechýba jej sebavedomie a vždy vie čo chce. Jej odvahu obdivujem, pretože jej má na rozdávanie.. Spočiatku mi mierne prekážalo jej povýšenecké správanie, no ako príbeh postupoval, tak sa menila aj jej povaha (čo oceňujem). Určite si ju tak ako aj ja obľúbite a ak vám aj bude liezť na nervy.. nepotrvá to dlho.

Samozrejme odvážnu púť neabsolvoval Šasta s Aravis sám. Sprevádzali ich dva udatné kone, ktoré ma často pobavili. Šastov kôň sa volal Brejo. Bol dosť namyslený a myslel si, že všetko vie najlepšie. Keď sa mu však poskytla šanca na nový život a oslobodenie, uvedomil si, že povyšovať sa nad ostatnými je hlúpe.. Ja ho absolútne milujem a veľa krát som sa na ňom zasmiala. 
Aravisin kôň je kobylka Hwin. Tá je múdra, rozvážna a obetavá. Často, keď si ľudia nevedia dať rady, alebo robia hlúpe rozhodnutia, práve ona im ukáže správny smer.

Aj keď sú knihy určené deťom, vôbec to neprekáža v dokonalom čitateľskom zážitku. Príbeh ukrýva mnoho skrytých krásnych myšlienok. Takisto sa tam poukazuje na silu priateľstva a lásky a to je naozaj dôležité ! Som rada, že som si mohla oddýchnuť pri takejto skvelej knihe a môžem vám ju len vrelo odporúčať :).

Moje hodnotenie :

2 komentáre:

  1. Tohle není knížka, kterou bych si vybrala, ani film se mi moc nelíbil, i když je to už hodně dávno, co jsem ho viděla :-)

    OdpovedaťOdstrániť