piatok 8. augusta 2014

ADD YOURS : Knižná edícia (AUGUST)

Áno, áno ľudia ! Práve sme sa dožili dlho očakávaného augustového Add Yours od Judit. Ja osobne som sa nevedela dočkať a myslela som, že už sa toho ani nedožijem :D... ! Ak by ste sa chceli zapojiť aj vy, viac info nájdete v samostatnom článku.

Autor s úžasným zmyslom pre humor.
U mňa je to viac autorov prekvapivo. V prvom rade si treba uvedomiť, že každý autor ma odlišný štýl písania a píše na inú tému. Môže písať fantasy, NA, klasický román a pod.. Všade treba využiť niečo iné, no keď sa autorovi podarí zapojiť do svojho diela aj humor, tak je to neoceniteľný plus, ktorý každý čitateľ uvíta a ocení. Ja najradšej čítam fantasy preto autori, ktorých zvolím píšu väčšinou len fantasy.. Mňa dokáže rozosmiať jedna dokonalá autorka najlepších sérii na svete. Myslím, že nikoho neprekvapí, keď do kategórie autora s úžasným zmyslom pre humor zaradím Cassandru Clare. Jej štýl písania je veľmi jednoduchý a pútavý a je známa svojou skvelou fantáziou a postavami, ktoré dokáže vymyslieť. Každá jedna postava má dokonalý zmysel pre humor. Napr. taký Jace Wayland. Takmer každá jeho veta je podčiarknutá iróniou a je nemožné sa nezasmiať. Uznajte, že je celkovo nemožné nesmiať sa pri Cassandrinich knihách.. Ďalej by som tu mohla zaradiť Ricka Riordana. Na Cassandru samozrejme v tomto nemá, no takisto sa tam dajú nájsť úseky alebo vety, ktoré vás donútia nadvihnúť kútiky úst... Do tejto kategórie by sa dal zaradiť aj John Green, aj keď tu je to ťažké. Myslím, že nie nadarmo sú jeho príbehy označené za najsmutnejšie, no zároveň najvtipnejšie.

Autor, ktorý si to u mňa poriadne pokašľal.
Ľahká odpoveď ! Naozaj veľmi jednoduchá... Určite všetci poznáte trojdielnu sériu s názvom Vlci z Mercy Falls. Táto séria sa mi dostala pod kožu a ihneď som si ju zamilovala. Bola som fakt milo prekvapená, pretože to bola kniha / séria ku ktorej som sa dostala náhodou a mala som nulové očakávanie. Miesto toho som objavila dokonalý príbeh Sama a Grace. Postavy ma dostali a takisto sa mi zapáčil štýl písania. Celé to bolo riadne napäté.. Ako som spomínala, tak séria má tri diely. Počas čítania čitatelia napäto očakávajú ako dopadne osud ich dvoch obľúbených hrdinov a viete čo im naservíruje Maggie Stiefvaterová ? Pripraví taký otvorený koniec že až.. Naozaj som sa už viac krát stretla s otvorenými koncami, no s takýmto ešte nikdy ! Po dočítaní posledného dielu som si pre istou kontrolovala či tam nechýbalo pár strán, ale prišla som na to že nechýbalo.. Chápem, že niektorý autori chcú aby sme si osud hrdinov vytvorili v hlave, ale toto bol bolestiví úder pod pás, ktorý som nečakala !

Kniha, ktorú som čítal/a na verejnosti....a bol z toho poriadne blbý nápad.
Viem, že to nieje žiadna erotická kniha plná sada masa a ja neviem čoho.. No predstavte si, že ju dotrepete do vašej triedy plnej bláznivých deciek, položíte ju na lavicu, sadnete si a pozeráte sa na reakcie ostatných. Vysvetlím to.. Jedného pekného dňa som si do školy zbalila zo sebou Kam zmizla Aljaška od Johna Greena. Ako vravím nieje to žiadna prehnaná erotika, je to taká normálna NA. Určite mnohý z vás poznáte ten pocit, keď ste so svojimi priateľmi, je vás veľa a všetko vám príde akosi vtipnejšie.. Presne takto to bolo v našej triede. Moji priatelia sa dostali napr. na časť kde skoro každú vetu tvorili dve slová a to "do p...", zrejme ani nemusím hovoriť, že si neodpustili tú "zábavu" a museli takmer všetko citovať. Ak sa nemýlim, tak sa zrejme dostali aj k časti so zubnou pastou...

Kniha, ktorá urobila moje detstvo o niečo krajším.
Buratino ! Mamina mi pravidelne čítala príbeh Buratina. Keď som počúvala jeho úžasný príbeh, prišlo mi to napínavejšie než nejaký akčný film. Páčilo sa mi a aj doteraz sa mi páči neverím že som to povedala ako Gepeto vyrezával postavu z dreva a vznikol z toho Buratino, ako Buratino neposlúchal a nakoniec to trpko oľutoval. Skrátka pre mňa je to magický príbeh, ktorý nikdy neprestanem milovať.... K môjmu detstvu patrí aj Pipi dlhá pančucha. Hh ja si ešte pamätám jej celé meno : Pipilota, Viktuália, Roleta, Zlatka, Efraimova dlhá pančucha, skrátka Pipi. No nieje to zlaté :D ?! Na Pipi najviac milujem akú malá fantáziu a ako si rada vymýšľala. Začínam mať pocit, že všetky tieto detské knihy sú nestarnúce klasiky ! A nakoniec vám musím pripomenúť sériu, ktorú pozná každý jeden človek na tejto planéte... Moje detstvo spestril čarovný svet Harryho Pottera. Som šťastná, že tieto knihy otvárali bránu mojej fantázie :). A patrí sem aj Anna zo zeleného domu :).

Hrdina, ktorého každý miluje...okrem mňa.
Na toto fakt neviem odpovedať :D.

Hrdinka, ktorá mi je podobná (na ktorú by som sa chcela podobať).
Asi by som sa chcela podobať na Clary z Nástrojov smrteľníkov. Je taká odvážna.. Takisto je aj krásna a vie byť aj milá, často sa učí na vlastných chybách. Jediné v čom sa asi podobáme je to, že máme najlepšieho priateľa a nie kopu "kamarátiek". Skrátka na ňu by som sa fakt chcela podobať. A na koho sa podobám ? Asi na Annu zo zeleného domu :D. Je vždy zamyslená (je to taký rojko), vždy niečo vyvedie, je nešika a je skrátka úžasná samozrejme ja úžasná niesom :D.

Postava, ktorá si ma získala viac, než hlavní hrdinovia.
Max zo Zlodejky kníh. Pochybujem, ale možno to je ovplyvnené filmom, no mne hrozne sadol. Pôsobí na mňa veľmi príjemným dojmom a skrátka je fakt milý. Navyše je skromný a takisto mi príde inteligentný. Max je Žid preto sa ukrýva a vtedy mi ho často prišlo veľmi ľúto, pretože si to naozaj nezaslúžil. To, že bol Židom neznamená, že by mal umrieť.. Inak toto nechápte tak, že ostatné postavy nemám rada, to tak nieje ! Ja nemám nikoho takého, že by som hlavnú postavu neznášala.. Toto iba hodnotím ako vedľajšiu postavu, ktorú mám rada :). Samozrejme milujem aj Hansa, Rudyho... :)

Pár, ku ktorého vzniku som sa modlil/a pomaly celú knihu/sériu (a keď to prišlo, prekonalo to moje očakávania ;).
Tessa Grayová a Will Harondale z Pekelných strojov ! Celú sériu som sa modlila nech s dajú dokopy. Áno, áno aj Jema som zbožňovala a nechcela som aby mu ublížili, no Will je Will. Sú parabatai, takže nech sa Tessa rozhodne akokoľvek nerozdelí ich to. Čo sa týka koncu Pekelných strojov.. Fúúú ten sa asi páčil málokomu, no ja som spokojná. Verím, že sa objavia aj v Nástrojoch smrteľníkov :). A potom ma očaril aj Gilbert a Anna z Anny zo zeleného domu. Gilberta mám fakt moc rada :) !

HOT TOPIC: Moja JEDNA rada, ktorú by som dal/a ostatným blogerom pri písaní recenzií (z pohľadu čitateľa).
Ak už máte blog a máte nejaké tie spolupráce, tak mám jedinú radu.. Hodnoťte čestne ! Nehodnoťte knihu pozitívne ak sa vám nepáčila, len pre strach z toho, že vás vyhodia a vy prestanete mať knihy zadarmo. Radšej buďte úprimný s čistým svedomím, než vedome klamať. Navyše aj zlá reklama je reklama (Fifty Shades). Plus by som ešte poradila, ale to už radila Naty, že blog si nezakladajte len kvôli recenzným výtlačkom. Venujte sa tomu, preto že vás to baví a nie preto, že z toho niečo máte..

Otázka na telo: Ako prežívam, keď niekto skritizuje moju obľúbenú knihu?
Chytím do ruky sekeru a idem ho zmasakrovať :). Nie robím si srandu :D ! Nejak extra to neprežívam.. Ak je to naozaj nejaká moja srdcovka, tak ma to trocha zabolí a keď ten bloger ju riadne kritizuje, tak možno ma to mrzí a tróóóšičku hnevá, ale neznamená to, že teraz zruším sledovanie a do smrti o ňom nechcem ani počuť. Veď predsa sto ľudí sto chutí..

2 komentáre: