piatok 8. augusta 2014

Voda pre slony / Sara Gruenová

Voda pre slony

O knihe :
Aj keď deväťdesiatnik Jacob Jankowski o svojej mladosti veľa nehovorí, rád sa k nej vracia v spomienkach. V mysli si vybavuje časy, keď sa ako mladík hrou osudu ocitol v ošumelom vlaku, ktorý bol domovom pre Veľkolepý, svetový cirkus bratov Benziniovcov. Spomína na svet plný čudákov, klaunov, zázrakov, bolesti a vášne: svet riadený vlastnými pravidlami, ktoré rozhodovali aj o živote a smrti. Jacob sa stal jeho súčasťou keď sa mu šťastena obrátila chrbtom a on prišiel o rodičov a celý majetok. V Amerike začínala hospodárska kríza a bezradnému Jacobovi dal cirkus šancu na lepší život, ktorý sa však onedlho zmenil v skutočný boj o prežitie. Spoznáva Marlenu, krásnu jazdkyňu, ktorú do cirkusu priviedla láska k nesprávnemu mužovi, príťažlivému krotiteľovi šeliem s temným tajomstvom. Spoznáva aj obrovskú slonicu Rosie, ktorá mala byť pre cirkus veľkou nádejou, ale stane sa sklamaním, keď sa ukáže, že je úplne nevycvičiteľná. Len Jacob a Marlena sa o ňu naďalej s láskou starajú a tušia, že vie viac, ako sa zdá. Nezvyčajnú trojicu v podobe Jacoba, Marleny a Rosie spojí vzájomná láska, vďaka ktorej si udržia až do konca nádej na prežitie.

Moje pocity :
Jacob stratí rodičov a aj celú svoju budúcnosť. Mal vyštudovať univerzitu a stať sa veterinárom. Jeho život mal byť krásny a úspešný. To sa zmení v okamihu sekundy. Vďaka náhode nastúpi na vlak, ktorý je domov cirkusantov. Spozná úplne nový spôsob života a hlavne.. spozná Marlenu. Cirkusový život je zvláštny a krutý, no láska k Marlene Jacoba nedokáže prinútiť odísť. Ako dopadne osusd týchto dvoch mladých ľudí a aby sme nezabudli Rosie ?

Voda pre slony je môj najobľúbenejší film ! Videla som ho asi milión krát a stále ho milujem ! Keď som zistila, že existuje kniha, musela som ju mať. Nedostala som ju hneď, ale dočkala som sa. Keď mi prišla knižka ako prvé som sa nedokázala odpútať od tej obálky. Naživo je naozaj prekrásna ! Táto filmová je omnoho krajšia než pôvodná. Vyzerá to naozaj skvelo !

Nedokážem mu odpovedať hneď. Keď sa konečne ozvem, hlas sa mi zlomí.
 " Nemám sa kam vrátiť."

Čo sa týka knihy, tak bola skvelá. Spočiatku som bola sklamaná, pretože film bol úplne iný a vtedy sa mi zdal lepší, ale nakoniec mi Neliss povedal peknú vetu typu : Keby nebolo knihy, nebolo by filmu. Pri čítaní som si predstavila, že žiaden film neexistuje a potom to už šlo ako po masle. Je to rozhodne zaujímavá kniha a autorka si preštudovala históriu aby to bolo čo naj precíznejšie a najdôveryhodnejšie. Vzadu po prečítaní nájdete aj nejaké tie poznámky k tej histórii. Sú tam skutočné príbehy a je tam vysvetlené ako vznikol nápad na knihu.


Hovorí sa, že táto kniha ma históriu ako Harry Potter :
Román Voda pre slony je ojedinelý zjav medzi bestsellermi, tak trocha pripomínajúci osud Harryho Pottera. Rukopis odmietlo viacero vydavateľstiev, a keď nakoniec vyšiel, vyvolal búrku nadšenia a stal sa nielen románom roka 2006, ale aj 2007 a na prvom mieste bestsellerov sa udržal doteraz.

Autorkin štýl písania sa mi páčil. Písala jednoducho a pútavo. Síce sa kniha čítala mierne pomaly (čo nemám rada), no tu mi to až tak neprekážalo. Bolo príjemné vcítiť sa do príbehu a prežívať to s hlavnými hrdinami. Autorka mala takisto skvele premyslené charaktery postáv a dej. Nič nenechala na náhodu a všetko mala dopredu naplánované. Ja osobne som tam nenašla žiadnu chybu a navyše nič v knihe mi neprišlo ako klišé, čo mnoho ľudí poteší.

Marlenu som si obľúbila. Je zvláštna.. Pre rodičov prestala existovať, keď utiekla s Augustom (cvičiteľom zvierat) a s cirkusom. Stala sa z nej hviezdna atrakcia a cvičiteľka koní. Bola odvážna (aspoň podľa mňa). Túto odvážnosť nemyslím tak, že by skočila s padákom, ale tým ako zvládala svoj život. August k nej nebol najmilší. Trpel chorobu a ona musela prežívať jeho príšerné nálady. Páčilo sa mi, že bola aj tvrdohlavá a odhodlaná. Rozhodne mi prirástla k srdcu.

Charlie povedal policajtovi pravdu. Pre tohto starca je toto domov,

Jacob.. To je môj miláčik ! Dali by sa hodnotiť dvaja Jacobovia. Prvý, mladý, dvadsaťtri ročný muž čo zažije pravú lásku a druhý deväťdesiat tri ročný muž v domove dôchodcov. Ako mladý je obetavý a jeho láska k zvieratám sa nedá popierať. V knihe sú ľudia naozaj krutý voči zvieratám, no Jabob je akoby zvieracia bútľavá vŕba. Takisto bol odvážny.. Starý Jacob bol hlavne tvrdohlavý a uhundraný. Keď sa tak zamyslíte uvedomíte si, že tí dôchodcovia v domovoch to naozaj nemajú ľahké. Je to miesto kde ich odhodia vlastné deti a všetci sa k nim správajú ako keby mali každú chvíľu vytrčiť kopytá. Nieje to nič moc.. Každopádne Jacoba mám moc rada !

Kniha sa mi celkovo páčila. Je to fascinujúci príbeh so zaujímavými postavami. Film je takisto naozaj úžasný ! Vo filme mi charaktery postáv prišli iné, ale dá sa cez to preniesť. Je to príbeh čo stojí za prečítanie.. Určite si to niekedy prečítajte. Podľa mňa nebudete ľutovať !

Moje hodnotenie :

6 komentárov:

  1. Film mám rada, knižka sa mi páčila menej. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež si myslím, že film bol lepší, ale tak kniha nebola zlá :)

      Odstrániť
  2. Knihu bych si precetla radsi driv nez se podivam na film :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knihu jsem bohužel nečetla, ale viděla jsem film a moc se mi líbil. Recenze napsaná moc pěkně. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) ! Aj mne sa film páčil.. kniha o trošku menej, ale aj tak bola skvelá :).

      Odstrániť