utorok 21. júna 2016

Nádych | Príbeh, ktorý si buď zamilujete, alebo rovno spálite

Nádych

Autorka: Penelope Douglas
Originálny názov: Bully
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2016
Počet strán: 328

Tate a Jared majú k sebe blízko už od detstva, ale ich kamarátsky vzťah sa jedného leta zmení na peklo. Jared začne byť na Tate hrubý, v škole ju ohovára a šíri o nej samé klamstvá. Akoby sa jej za niečo mstil... Tate neskôr využije príležitosť a odchádza na rok do Paríža na študijný pobyt. Do USA sa vracia už ako mladá a krásna zrelá žena. V meste snov totiž zakúsila, čo je to osobná sloboda. Už nechce žiť minulosťou, nechce sa pred všetkými skrývať ako kedysi a mieni sa Jaredovi postaviť zoči-voči. Ale aj Jared sa zmenil...žeby mu bolo smutno za Tate? A vôbec, oplatí sa ešte zabojovať za toho druhého?

Hlavnou témou tejto knihy by mala byť šikana. Áno mala by byť lenže (prosím nemyslite si, že som nejaký netvor, alebo pod.), tá šikana mi neprišla až taká hrozná. Áno ako sa už v anotácií spomína, Jared sa správal k Tate naozaj príšerne, ale neprišlo mi to až tak zlé. Predovšetkým som vnímala ako hlavný problém to, že kedysi boli priatelia a išlo práve o ten obrat pričom sa z milého, chápavého chlapca stal chalan, ktorý Tate neustále znepríjemňuje život. Ale šikana? Pff až tak by som to nenazvala. Naozaj nehovorím, že to už občas nebolo prehnané, ale ako som už spomínala neprišlo mi to až také, aby som to nazvala intenzívnou šikanou. Tým pádom si určite nemyslím, že šikana zastáva hlavnú rolu v tomto príbehu čo úprimne nie je až taká negatívna správa. Autorka sa venuje najmä vývoju postáv a predovšetkým sa venuje vzťahu medzi hlavnými postavami. Prečo sa Jared správal z ničoho nič, tak ako sa správal? Dokážu medzi sebou jednať ako dospelí ľudia a vyrozprávať si to? Táto kniha patrí do kategórie New Adult srdcom aj dušou a tak by som vám neradila hľadať tu riešenie spoločenským problémov, či šikany. Jediné čo tu môžete nájsť je podmanivý príbeh dvoch mladých ľudí, ktorý si buď zamilujete, alebo rovno spálite.

Priznávam, že mi chvíľu trvalo kým som si na Nádych utvorila názor. V prvom rade bol problém v tom, že som sa do knihy nevedela začítať a naozaj som netušila čo si o tom myslieť. Avšak v okamihu ako som sa začítala a príbeh ma pohltil, bolo takmer nemožné knihu odložiť a vrátiť sa do reality. Dej sa nevlečie. Pomaličky sa rozvíja a postupne sa stupňuje, no nikdy sa nenudíte. Autorka si vás pekne pomaly omotáva okolo prsta a vy jej žeriete každé jedno slovo. Doslova! Nádych je opäť jedna z kníh, ktoré som si tak povediac prežila spolu s hrdinami. Bola som do toho strašne začítaná a keď už som sa blížila k záveru, nič ma nedokázalo z príbehu vytrhnúť. Autorka má naozaj úžasný štýl písania. Nazvala by som ho nenúteným. Určite jej prednosťou je to, že do svojho príbehu dokáže popchať kopu klišé, lenže tu nastáva jej talent a svojou šikovnosťou vie nedostatky, ktoré by mohol čitateľ pocítiť majstrovsky zamaskovať. 

Páčilo sa mi ako Penelope vykreslila priateľstvo Tate a Jareda. Do príbehu zakomponovala aj zopár milých spomienok, ktoré spolu títo dvaja prežili ako deti a mňa to nenechalo chladnou. Z tých spomienok bolo cítiť krásnu nostalgiu z detských čias, ale najmä bolo cítiť pohodu a vzájomne porozumenie medzi hrdinami nášho príbehu. Vzájomne sa dopĺňali a jeden druhého formovali. Ich kamarátstvo bolo prekrásne a tak sa ani nedivím, že sa hlavným problémom v knihe stal ten veľký prevrat. Keby som bola Tate tiež by ma to mrzelo, pretože to bolo až nepochopiteľné ako sa všetko dokázalo zmeniť k horšiemu a navonok ešte k tomu bez príčiny.

Tate bola skvelá hrdinka. Spočiatku to bola tak trochu "šedá myška". Tichá, skôr ukrytá v pozadí... Pokojne si nechala od každého skákať po hlave a iba to s beznádejou znášala. Pobyt vo Francúzsku
jej však neskutočne prospel a vyformoval jej osobnosť. Po jej návrate sa stala sebavedomou a myslím, že konečne začala byť sama sebou. Bola tvrdohlavá a nespútaná. Mala v sebe dávku odhodlanosti a išla si za svojim. Každému dokázala povedať svoj názor a väčšinou to fakt stálo za to. Som však rada, že ju autorka nevykreslila ako príliš dokonalú, alebo jej zmenu nepredstavila až tak neprirodzene. To ako sa začala Tate správať pôsobilo úplne prirodzene a práve vtedy akoby sa ukázala jej pravá osobnosť.

Jared.... Tu je to už o niečo komplikovanejšie. Hral sa na namysleného frajera čo ja osobne fakt nemám rada, ale aj tak ma niečo prinútilo istým zvláštnym spôsobom obľúbiť si ho. Nedokázala som ho neznášať, nie keď som vedela o všetkých dobrých veciach, ktoré kedysi vykonal. Neviem čím to bolo, pretože na to aby ste ho neznášali je bohaté množstvo príležitosti, no  ani jedna ma k tomu neprinútila. Typy chalanov ako je on nemám rada, no on ma dostal. Som rada, že sa po čase tiež začal správať sám sebou a odkryl troška zo svojho ukrytého vnútra. Tu tiež musím zase raz pochváliť autorku. To ako vykreslila hľadanie si cesty po dlhom čase nezhôd medzi Tate a Jaredom bolo skrátka perfektné.

Táto kniha sa určite nebude páčiť každému, ale vekovej kategórií, ktorej je kniha určená ju určite odporúčam. Inak úprimne som myslela, že tejto knihe dám iba 3 hviezdičky. Prišlo mi to také priemerné. Keď ma to chytilo, tak som to videla na 4 hviezdičky, ale nakoniec si neviem pomôcť a dávam 5. Prečo? Dostalo ma to! Čo ma celkom zaujalo je aj to, že dielov tohto príbehu existuje viac. Veľmi dúfam, že ich vydavateľstvo časom vydá. Bolo by to naozaj fajn, pretože majú sa tam vyriešiť ešte dosť zaujímavé veci :).


Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Moje hodnotenie :

5 komentárov:

  1. Po recenzií čo si dala som si myslela, že sa pridám k tebe a tiež sa mi to nebude páčiť, no neviem... potom ma to chytilo :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak tohle už přestává všechno... úplně stejnou obálku akorát v barvách má i knížka Aspoň trochu normální od Trish Doller.. :D jinak pěkná recenze

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som sa nad tým pozastavila lebo zhodou okolností mám Aspoň trochu normální doma :D. Ďakujem :).

      Odstrániť
  3. Tak na knihu sa dnes chystám. Som zvedavá, snáď budú na nej pozitíva :))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prajem príjemné čítanie :)! Snáď sa bude páčiť :).

      Odstrániť