pondelok 13. júna 2016

Outlander: Cudzinka / Diana Gabaldon | Príbeh lásky, ktorý prekonal aj brány času

Cudzinka

Autorka: Diana Gabaldon
Originálny názov: Outlander
Vydavateľstvo: Zelený kocúr
Rok vydania: 2016
Počet strán: 625

Claire Randallová slúžila počas vojny v armáde ako zdravotná sestra a po nastolení mieru sa znova pokúša dať dohromady svoj život a neveľmi šťastné manželstvo. Keď sa s manželom vyberie na miesto, kde sa konajú starobylé rituály druidov, neznáme sily ju vrátia do minulosti – do roku 1743, do divokého Škótska, kde muži bojujú o prežitie a ženy sú pre nich často iba bezmocnou korisťou.
Claire nechápe, čo sa s ňou stalo, kde sa ocitla a či sa odtiaľ ešte niekedy vráti. Padla do zajatia škótskeho klanu a každý ju podozrieva, že je vyzvedačka v službách Angličanov. Nebezpečenstvo striehne na každom kroku – dokonca aj na jej srdce. Claire stretne Jamesa Frasera, muža, ktorý je od nej mladší, ale zažil toho oveľa viac ako ona. James, hrdý a ušľachtilý, jej dá lásku, akú dosiaľ nespoznala. Môže žena milovať dvoch mužov, každého v inom čase? Dokáže si vybojovať šťastie a neublížiť tým, na ktorých jej najviac záleží?

V prvom rade je pre mňa veľmi ťažké napísať túto recenziu. Outlander je príbeh, ktorý pre mňa veľmi veľa znamená. Popravde aj keby som tu Outlander ospevovala od rána do večera, tak to aj tak nedokáže popísať ako veľmi ho milujem. Aj keď vždy to tak nebolo... Kým som si k nemu našla cestu, trvalo to veľmi dlho. Moje prvé stretnutie s týmto príbehom bolo vrámci seriálu. Skončilo to tak, že som to vypla asi po piatich minútach a nevedela som na to nájsť jedného pekného slova. Vrátila som sa k tomu až po roku. Vtedy to bolo na moje obrovské prekvapenie úplne inak. Takmer od prvej minúty som sa od toho nevedela odtrhnúť a neskutočne ma to nadchlo. Prvú sériu som pozrela za pár dní a potom som vyše polroka čakala na druhú. Teraz na to nedám dopustiť. Je to jeden z najlepších seriálov. Veľmi som sa tešila aj na knihu o ktorej som počula samú chválu. Väčšinou nie je dobré mať privysoké očakávanie, no ja som ho mala. Nevedela som si predstaviť, že by som sa dostala do situácie, že by sa mi to nepáčilo. Nemala som žiadne pochybnosti, ani obavy. Aký bol napokon výsledok?

Sklamaná som teda určite nebola! Od prvej stránky som sa ponorila do deja a máločo ma dokázalo z neho vytiahnuť. Diana Gabaldon má perfektný štýl písania. Čitateľa nikdy nenudí! Dej je neskutočne pútavý a neustále sa tam  niečo deje. Hneď ako som začala čítať, realita pre mňa prestala existovať a pred očami sa mi odvíjal seriál. Je to napísané uveriteľne a tak som mala často pocit akoby som sa v krásnej Škótskej vysočine ocitla ja sama. Tento príbeh má čaro, ktoré nájdete málokde. Naozaj sa to popisuje veľmi ťažko... V hlave mi nenapadajú žiadne mínusy, ale iba samé plusy a tak ani neviem kde začať. Veľmi som si užívala prostredie v ktorom sa príbeh odohráva. Milujem Škótsko! A to ako ho autorka vykresľuje je až neskutočné. Drsná, chladná, no zároveň prekrásna príroda, predovšetkým takmer nedotknutá človekom. Doba v ktorej sa ocitne Claire je naozaj úplne odlišná od tej našej. Keď idete v noci spať, tak ani neviete či sa dožijete zajtrajšieho rána. Muži sú bojovníci, majú svoju česť a sú naozaj ochrancami. Ženy možno nemajú právo ako teraz, no na mužov majú väčší vplyv než by kohokoľvek napadlo. Horúcu vodu, dezinfekciu, antibiotiká, očkovanie a podobné veci by ste tam hľadali márne. Doba to bola naozaj drsná, no aj tak cez všetky svoje nedostatky bola krásna. Povedala by som, že oveľa krajšia ako tá naša. Ľudia mali svoje hodnoty a svoju česť. My máme v dnešnej dobe všetko pod nosom a máme to podstatne o niečo ľahšie (aj keď samozrejme nie vo všetkom), no nežijeme... Mnohí z nás iba prežívajú.

Jamie patrí k mojim najobľúbenejším mužským hrdinom. Nemyslite si, že autorka vymyslela nejakého klišé svalnatého, sexy horala z ktorého ženy odpadávajú a Škótsko sa otriasa. Že je Jamie úžasný aj výzorovo to nepopieram, ale od klišé hrdinu má veľmi ďaleko. Je výnimočný a iný... Zase raz podotýkam, že nie v zmysle klišé. Keby ste pozerali seriál, tak by ste to dokonale chápali. Jamie má taký svoj šibalský úsmev. Je zábavný a vtipný... dokonca aj v situáciach kedy sa to nie veľmi hodí. Predovšetkým však má odvahu aj za desiatich. Je to obrovský bojovník. Má svoje hodnoty a nimi riadi svoj život. Claire je naozaj šťastná žena, pretože Jamie ju ľúbi, tak veľmi, že by za ňu aj život položil.  “Your face is my heart Sassenach, and the love of you is my soul” 

Claire je taktiež veľmi výnimočná hrdinka nie klišé!. Keď sa len tak z ničoho nič objavila v dobe dvesto rokov dozadu mohla sa zosypať, mohla sa oplakávať, skrátka to vzdať. No ona je rovnako vytrvalá a odvážna ako Jamie. Svojou inteligenciou a obrovskou osobnosťou si dokázala Škótskych chlapov omotať okolo prsta a tí ju poslúchali a tolerovali. Claire je navyše skvelá liečiteľka. Milujem keď v seriály niekoho ošetruje a tu som si prišla na svoje, pretože sú tu presne popísané postupy a tak... Claire navyše vplyvom doby začne liečiť aj pomocou byliniek čo je taktiež veľmi zaujímavé a čitateľ sa o tom môže veľa dozvedieť. Jamie a Claire nepatria iba medzi najlepších hrdinov jednotne, ale pre mňa sú aj najobľúbenejším párom. Sú tvrdohlavý a nespútaný, nuž a dokonale sa dopĺňajú.

Táto kniha je poriadna bichľa, ale číta sa výborne. Stránky sa otáčajú akoby samé. Autorka nás necháva väčšinu času v napätí a tak ani nemáte potrebu knihu odložiť. Príbeh je okorenený aj krásnymi scénami z ktorých cítiť rodinnú pohodu a vzájomnú lásku postáv. Je pravda, že v Cudzinke sa nachádzajú aj nejaké tie erotické scény, ale rozhodne by som túto knihu nezakopala do kategórie červenej knižnice pre ženy. Outlander je výnimočný! Ja ho rozhodne odporúčam každému! Je úplne jedno či začnete knihou alebo seriálom... hlavne začnite. Ja som v mojom prípade asi rada, že som videla ako prvé seriál. Keďže sa kniha so seriálom skvele dopĺňa a postavy sú vystihnuté hereckým obsadením na výbornú, tak som si knihu skvele užila. Už dlho premýšľam aj o tom, že by som napísala článok venovaný Outlanderu, no išlo by o seriál. Snáď sa k tomu niekedy dopracujem. A čo vy moji milí čitatelia... Čítali ste knihu? Videli ste seriál :)?

Vlastne ešte mi nedá nespomenúť čo sa týka Škótskeho prostredia. Nielen, že príbeh ukazuje krásnu prírodu, ale čitateľ má možnosť spoznať mnoho zaujímavých a prekrásnych povestí, príbehov a piesní. V seriály môžete vidieť aj prekrásny obrad čarodejníc... Verte mi, stojí to za to!

Moje hodnotenie :

6 komentárov:

  1. Když jsem Cizinku četla, skvěle na mě působila ta atmosféra a drsnost Skotska a příběh zasazený do tohoto prostředí měl také své kvality. Ale byla tu jedna věc, která mi vadila, a to ten neustálý sex. Po chvíli mě to opravdu přestalo bavit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No je pravda, že je ho tam dosť. Ale tým, že som videla ako prvé seriál, tak mi to nevadilo. Príde mi však že v knihe ho tam bolo o niečo viac. Ale tak neberiem to ako mínus.

      Odstrániť
  2. Jeeej, nemala som ani len tušenia, že sa začal robiť aj slovenský preklad. Paráda! :) Naposledy som o tejto sérií počula v čase, keď o nej donekonečna básnila Sasha Alsberg a aj keď som si ju vtedy chcela zadovážiť, po zistení že je iba česká verzia som to nechala plávať - netuším prečo ma čeština tak odradzuje, keď s ňou pri bežnom používaní nemám absolútny problém. Len dúfam, že ten preklad dotiahnu až do konca, nie ako v niektorých prípadoch. :D Ak áno, potom neváham, aj vďaka Tvojej recenzii. Musí mať svoje čaro, keď o nej toľko ľudí hovorí tak pekne, bez jediného krivého slova. A aj keď tam sú nejaké tie negatíva, príbeh ich určite hravo prekryje a čitateľ na to úplne zabudne. Dokonca ani tá hrúbka ma neodradí. :D
    Pekná recenzia, ozaj si ma potešila. O tom preklade by som sa inak asi ani nedozvedela. Knihu som už stihla aj s touto recenziou odporúčať kamarátke. Prajem Ti pekný zvyšok dňa. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti za krásny komentár :). Ani nevieš akú mám radosť, že si túto skvelú knižku prečíta viac ľudí a predovšetkým, že si sa o nej dozvedela... bola by škoda keby nie :)! Ja som sa o tomto príbehu taktiež dozvedela od Sashi, ale to ma skôr navnadilo na seriál ako na knihu. Čítanie knihy som začala plánovať až po prvej sérií seriálu. Tiež ma odrádzala čeština, aj keď bola som veľmi blízko k tomu aby som po nej siahla aj cez tú jazykovú prekážku. No potom sa našťastie vyhlásil preklad a tak som bola celá rada a statočne som čakala :D. Preklad je v tomto prípade moc fajn. Jediné čo mi možno trošičku chýbalo bola prezývka, ktorú používa Jamie na Claire - Sassenach. Tuná ju volal Angličanka, ale tak zase nebol to až taký problém :).
      Dúfam, že sa kniha bude páčiť ako tebe, tak aj kamarátke. Prajem príjemné čítanie :)!

      Odstrániť
  3. Úžasná recenzia! :) Som nadšená, že sa ti Outlander tak neskutočne páči! Ja som momentálne zahĺbená do seriálu a nedokážem sa od neho odtrhnúť! :D Neviem sa dočkať, keď začnem čítať knihu. Čo som sa ťa chcela opýtať, je preklad- Veľa ľudí písalo, že je v knihe neskutočne veľa gramatických chýb... je to pravda? :/ Čo ma odrádza na slovenskom vydaní, je brožovaná obálka a to, že sériu pravdepodobne nikdy celú nepreložia. Asi začnem čítať českú verziu. Dúfam, že budem rovnako nadšená, ako ty.
    Maj sa nádherne a prajem peknú nedeľu! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :)! Potešenie je na mojej strane :D! Outlander je jednoducho moja srdcovka... Je to seriál na ktorý by som sa dokázala pozerať od rána do večera, a kniha nad ktorou by som dokázala presedieť deň aj noc. Milujem ten seriál. Outlander je k celku dosť aj o romantike, no ešte som sa nestretla s ničím podobným... Je to geniálne! Strašne mi chýba seriál. Fakt sa už neviem dočkať na tretiu sériu... Na ktorej si sérií/epizóde :)?
      Ak ide o preklad... Je úplne v pohodičke. Ja osobne som počula sťažnosti iba na český preklad ešte v tom staršom vydaní. V tomto prípade som nepočula nič negatívne. Jediný detail je, že tam nedali Sassenach, ale Angličanka. Vzhľadom k tomu, že v tom českom tam dali Sasanka... som celkom dosť spokojná :D.
      Ďakujem! Taktiež prajem krásnu nedeľu :)!

      Odstrániť