štvrtok 2. júna 2016

Rozum a cit / Jane Austen | Je láska cit, alebo fantázia?

Rozum a cit

Autorka: Jane Austen
Originálny názov: Sense and Sensibility
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2014
Počet strán: 388

Anglicko na začiatku 19. storočia vyzerá ako rozľahlý park, domácke sídla a v nich šťastní a láskaví ľudia. Ale všetko nie je také idylické, ako to vyzerá. Pani Dashwoodová so svojimi tromi dcérami – Elinor, Mariannou a Margaret – po manželovej smrti musí vysťahovať práve z takého útulného sídla. Všetok majetok totiž zdedil John, Dashwoodov syn z prvého manželstva. Nový domov nájdu u vzdialeného príbuzného Sira Johna Middletona, no starosti s dvoma dcérami na vydaj jej zostanú. Do rozumnej Elinor sa zahľadí bohatý a láskavý Edward a ona sa snaží utajiť svoj cit pred matkou i sestrami, o citlivú Marianne prejaví záujem plukovník Brandon. Ktorá z týchto dvoch lások bude naplnená?

Autorka Jane Austen patrí medzi najznámejšie autorky vôbec a jej romány sú obľúbené mnohými generáciami žien, či dievčat. Rozum a cit bol vydaný v roku 1811 a doteraz patrí ku knihám, ktoré majú svojich čitateľov a sú vždy s obľubou vyhľadávané. Človek si to ani poriadne neuvedomí, ale keď sa nad tým tak zamyslíte, tak je to obrovská vec! Prvé vydanie vzniklo v roku 1811. Teraz je rok 2016 a tá kniha je známa dodnes a bude známa ešte poriadne dlho. Koľko z románov, ktoré vychádzajú v dnešnej dobe bude známe ešte o dvesto rokov? Asi máloktoré všakže? Keď sa nad tým naozaj zamyslíte, tak je to obdivuhodné a krásne, pretože síce sa mení, móda, zvyky a správanie, no tento príbeh uchoval dobu. Dobu, ktorú zažili naši predkovia a síce teraz doba vyzerá úplne inak, istým kúskom ostali staré časy zachované práve za týmito stránkami a to je neskutočne krásne.

Knihy Jane Austen ma lákali asi odjakživa. Mojou prvou knihou od tejto autorky bola Pýcha a predsudok. Bola som trošičku rozčarovaná, pretože aj keď sa mi to páčilo a bolo to vlastne úplne úžasné, tak mi tam aj tak niečo chýbalo. Vedela som však, že to nemusí byť chyba knihy a že by som ju nemala hneď zahodiť a podvedome ju vnímať ako slabšiu knihu. Povedala som si, že niekedy sa k nej vrátim a uvidíme čo sa zmení. Videla som aj film (to novšie spracovanie s Kierou Knightley) a ten bol tiež fajn, no aj tam ma to neočarilo tak, ako by malo. Prirodzene som to nevzdávala a tešila sa na ďalšie knihy Austenovej. Nedávno som sa rozhodlo, že je už správny čas opäť sa vrátiť k týmto knižkam a rozhodla som sa, že mojou druhou knihou bude Rozum a cit. V tomto prípade to bolo tak (aj keď som sa tomu dlho bránila), že som ako prvé videla film a nie čítala knihu. My knihomoli nemáme veľmi v láske, keď je to takto, ale čuduj sa svete, mne práve že takýto postup pomohol.

Film som si zamilovala. Bolo to spracovanie z roku 1995 so všetkými známymi hercami a malo to neskutočné čaro! Postavy, dej... všetko čo sa len dalo sa mi doslova vrylo pod kožu. Aj vďaka filmu som sa o to viac tešila na knihu. Uvedomovala som si, že môžem byť nakoniec sklamaná, ale púšťala som sa do toho v dobrej nálade a s chladnou hlavou a tak som rada, že ma moje nadšenie neopustilo. Knihu som si naozaj užila. Stránky sa mi otáčali tak troška pomalšie ako zvyčajne. Niežeby sa to vlieklo, ale nečítalo sa to najrýchlejšie. Normálne by to mohlo byť mínusom knihy, no tentoraz mi to neprekážalo, pretože som si viac knihu vychutnávala. Všetko som prežívala s hrdinkami príbehu. Prežívala som ich sklamania, ich radostné chvíle, skrátka všetko. Po celý čas som mala pocit, že nečítam iba knihu, ale v hlave mi bežal film kde som nevidela písmenká, ale obrazy, scény. Príbeh mi ožíval pred očami.

Pri vyššie spomínanej Pýche a predsudku mi až tak veľmi nesadol štýl písania. Bol skvelý, ale aj pri ňom mi niečo chýbalo. Preto som veľmi rada, že pri tejto knižke som mu naplno prišla na chuť. Veľa som čítala o tom ako krásne vie Jane Austen vykresľovať charaktery postáv a podobne, no až teraz som to pochopila. Jane Austen nevykreslila iba hrdinov kníh, ktorý naveky ostanú uväznení v stránkach kníh. Pri písaní im akoby vdýchla život a tak každá jedna postava pôsobí neskutočne reálne a vytvára dojem akoby naozaj žila svoj vlastný život. Snáď chápete čo tým myslím...  Každá postava má svojský charakter. Ako sú niektoré postavy plytké a sebecké, iné sú zas zaujaté samým sebou a nevrlé, nuž a ostatné sú naopak láskavé a citlivé. Je tu celá škála vlastností.

Elinor, najstaršia zo sestier je veľmi rozvážna. Srší z nej jemná a zaujímavá inteligencia. Je neskutočne silná a statočná. Svoje pocity dáva na druhú koľaj a aj cez svoj žiaľ, najprv poskytne pomoc a podporu druhým a až potom sa začne zaoberať sebou. Nie je chladná... Je citlivá, no svoje pocity si necháva vo vnútri. Elinor mám strašne rada. Možno že som už v pár recenziách opísala podobné hrdinky, ktoré mali vlastnosti veľmi blízke tým, ktoré mala Elinor. No pri Elinor nie sú ani trošku klišé. Jej osobnosť je prekrásna a má obrovský charakter. S potešením som si ju predstavovala ako jej predstaviteľku vo filme Emmu Thompson. Máloktorý film dokáže vybrať, tak úžasné herecké obsadenia. Či už, Alan Rickman v podobe plukovníka Brandona, alebo vtedy mladučká Kate Winslet, ktorá stvárnila Marianne, každý jeden z nich dodal postavám ešte väčšiu autentickosť, dali im dušu a dotiahli to do dokonalosti.

Kate Winslet mi taktiež dokonale sadla na Marianne. Marianne je úplne odlišná od svojej sestry. Je nespútaná, žíva. Predovšetkým je neovplyvnená spoločenskými zvykmi a pretvárkami. Pretvárka to určite nie je jej vlastnosť. Nedokáže skrývať svoje pocity a túžby. Keď je šťastná, dá to najavo obrovským úsmevom. Keď je smutná, nehrá sa na to, že to tak nie je. Všetky svoje emócie skrátka dáva najavo a neskrýva ich. Je srdečná a úprimná. Ju si nejde nezamilovať! Táto jej milá povaha poteší každého čitateľa. Marianne je veľmi otvorená, pretože keď vidí u niekoho drzosť, nebojí sa to ostro skritizovať, čo vtedy nebolo až také bežné. Jej srdečnosť si získa každého, tak ako aj mňa.

Túto knihu som si užila najviac ako sa len dalo. Vychutnávala som si moje milované prostredie dávneho Anglicka. V mnohých momentoch som sa schuti zasmiala a tešila som sa z toho, že mám možnosť vidieť ako kedysi ľudia žili a napríklad aj to aké mali priority. Dievčatá boli predovšetkým poriadne vydajachtivé na čom som sa úprimne pobavila. Páči sa mi, aj keď to tak samozrejme nebolo pri každom človekovi, no niektorý ľudia boli takí milší a srdečnejší. Najmä čo sa týka lásky, tak vedeli ľúbiť veľmi verne a neochvejne. Ľudia mali úplne iné hodnoty a život sa točil okolo iných problémov. Som šťastná, že som túto knihu čítala, pretože s čistým svedomím môžem povedať, že ju milujem! Neviem, či sadne každému, ale každý by to mal aspoň skúsiť. Ja vám knihu určite odporúčam!

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
 Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť na tejto adrese.

Moje hodnotenie :

5 komentárov:

  1. Ano, to je opravdu velmi známá kniha a přiznávám se, že jsem ji ještě nečetla. Má teda nádhernou obálku. Musím to napravit a pustit se do ní. Veronika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To rozhodne odporúčam :)! Tiež som to dlho odkladala, no po pozretí filmu, ktorý je ako som už aspoň miliónkrát spomínala úžasný :D, to už ďalej odkladať nešlo :).

      Odstrániť
    2. Film jsem taky viděla, jenže kniha, je kniha :-D Tolikrát, už jsem jí chtěla přečíst a pokaždé jsem sáhla po něčem jiným. :-D

      Odstrániť
    3. To poznám :D Ale držím ti palce a verím, že sa k nej predsa len niekedy dostaneš :)

      Odstrániť
  2. Nikdy neprestane udivovať každého, kto hľadá jeho pomoc. Je nepochybne najlepší so svojimi magickými silami. Ďakujem vám veľmi pekne za to, že ste sa vrátili po 5 mesiacoch rozchodu so svojou bývalou priateľkou. WhatsApp Lord Zakuza na +1 740-573-9483 za to, že je veľkým a mocným kúzelníkom, ktorému dôverujem. Aj v tejto nedávnej pandemickej kríze na celom svete sa pánovi Zakuzovi podarilo priviesť späť moju bývalú priateľku do 48 hodín so silnou mágiou po zaplatení predbežného poplatku vo výške 370 EUR, aby získal potrebné veci na to, aby svoju prácu vykonal a potom, čo on skončila, moja bývalá priateľka sa ku mne vrátila do 48 hodín a dnes sme jednoducho sami najlepšími. S Lordom Zakuzom môžete komunikovať prostredníctvom linky WhatsApp na čísle +1 740-573-9483, aby ste dostali akúkoľvek pomoc vo vašich vzťahoch / manželstvách.

    OdpovedaťOdstrániť