piatok 16. júna 2017

Už nikdy sa nevrátim | Príbeh o sebapoznaní, mladosti, cestovaní, snoch a predovšetkým o živote samotnom

Originálny názov: I’ll Never be Young Again
Autorka: Daphne du Maurier
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ, a.s.
Rok vydania: 2001
Počet strán: 255

Ďalší známy román populárnej britskej autorky potvrdzuje, že svoj vycibrený štýl opäť dokonale zladila s napínavým dobrodružným príbehom odohrávajúcim sa v najmalebnejších zákutiach severnej a západnej Európy. Keď nedospelý Dick ujde z domu, v ktorom nad ním večne visí deptajúci tieň jeho otca, uznávaného anglického spisovateľa, ocitá sa zoči-voči vnútorným rozporom, aké zmietajú dušou každého vnímaného mladého človeka, hraničiacim s pokušením uniknúť im tým najdrastickejším spôsobom. Z najťažšieho ho vytrhne bývalý väzeň Jack, svojrázny, svetaskúsený, hlbokomyseľný a tak trochu tajomný muž, ktorý ho naučí inému pohľadu na svet a živé bytosti v ňom. Vzrušujúca plavba na palube lode vzdorujúcej rozmarom mora, na ktorú sa Dick s Jackom dajú najať ako členovia posádky, zážitky v nádhernej panenskej prírode drsných nórskych fjordov, putovanie nehostinnými horskými hrebeňmi Škandinávie a nakoniec smrteľná tragédia, ktorá obráti naruby celý jeho život, sú len predohrou k ďalšiemu vzťahu - láske k mladučkej klaviristke Heste a hľadaním samého seba v čarovnom prostredí Paríža.

"Jake, ja nechcem nikdy zostarnúť. Chcem sa vždy ráno budiť
s pocitom, že ma čaká niečo veľké, že je to už blízko, hneď za
rohom, za prvým kopcom. Chcem si navždy uchovať pocit, že ak
sa čo len na minútu zastavím, unikne mi niečo, čo je vzdialené len
niekoľko metrov..." 

Niektoré knihy vás pohltia od začiatku a prečítate ich na posedenie, avšak niektoré knihy vás pohltia natoľko, že každé slovo čítate pomalšie, vety si opakujete v hlave a nad každou myšlienkou rozvážne uvažujete. Nezáleží vám na tom koľko času vám to vezme a aké dlhé chvíle pri nej strávite. Vychutnávate si a prežívate svet, ktorý dávno prekročil medze vašej fantázie a odniesol vás niekam ďaleko. Ďaleko do životov, ktoré nie sú vaše a do problémov, ktoré sa pre vás stávajú osobnými, pretože časom už iba nečítate príbeh. Nie, kdeže... Vy ho prežívate na vlastnej koži z hrdinami, ktorí sa už dávno stali vašimi priateľmi.


Už nikdy sa nevrátim je kniha, ako som už vyššie spomínala o sebapoznaní, mladosti, cestovaní, o snoch a živote. Hlavný hrdina Dick priam hľadá sám seba a vytvára si svoje zázemie. Počas čítania sledujete to, ako sa zo zúfalého mladého chlapca stáva muž, ktorý však i v pokročilom veku dokáže narobiť kopec chýb. Krásne myšlienky, ktoré sa tu nachádzajú ma dostali. Mnohé som si poznačila a musela som sa nad nimi dlhší čas zamyslieť. Jednoduchosť, no výstižnosť. Toto mi sedí k štýlu, akým autorka písala svoje dielo. V deji sa toho neudeje veľa a zároveň mnoho. Tým, že sa však dej pomaličky stupňuje, nepôsobí únahlene a to, aké veľké časové obdobie prejde si ani neuvedomíte. 

Čitateľ v každom životnom úseku Dicka, nájde čosi aj z vlastného života. Či už obľubu sedieť a čítať noviny v kaviarňach, túžbu po dobrodružstvách, či v prežívaní neľahkého obdobia, v komplikovanom vzťahu medzi otcom a synom. Každý si nájde to svoje, vďaka čomu pocíti náklonnosť k príbehu, ako takému. V tejto knižke nie je nič čierne, ani biele. Nič nie je jasné, pretože, tak ako v jeden deň svieti slnko, v ten ďalší môže byť dážď - presne ako tu. Nikdy neviete, čo sa udeje za okamih a čo nové Dick zažije.

"...zakaždým, keď niekde niečo necháš, je to, akoby si tam nechal kúsok seba samého."

Svojim spôsobom sa mi veľmi páčilo, že Dick nebol vytvorený ako dokonalý, bezchybný hrdina. Mal kopec chýb. Nemal jasnú predstavu o živote, mnoho krát sa rozhodol zle. Menil názory a správal sa hlúpo. No každá jedna negatívna vlastnosť mu dodala život, pretože takí sme my ľudia. Robíme chyby. V príbehu sa nemenili iba krajiny, ale aj charakter. Dospievanie, ktoré je tak obyčajne ľudské, až je krásne. Autorka často vyjadrila tie najobyčajnejšie stránky života tým najkrajším možným spôsobom. 

Moje srdce si získali nekončiace cesty. Ocitla som sa v blízkosti fjordov, v Paríži, Londýne, na samotnom mori, v horách... A predovšetkým som vďaka tomuto príbehu prežila prekrásne momenty. Nekonečné, jednoduché, priateľské. Nikdy nezabudnem na Jaka, ktorý sprevádzal Dicka. Viem si živo predstaviť, ako sa usmieva múdrym úsmevom, potľapká vás po ramene a vie skôr, čo si myslíte, než vám to vôbec napadne. Naučil Dicka žiť. Naučil ho myslieť a ukázal mu smer. Jake sa mi stal knižným priateľom na ktorého si vždy rada spomeniem.

"Chcel som byť unavený, starý, stratiť sa bez stopy a bez myšlienok na to, čo všetko som ešte neprežil."

Už nikdy sa nevrátim je nezvyčajný, no zároveň jednoduchý román, ktorý si treba skrátka vychutnať. Som si viac, ako istá, že nesadne každému, no viem, že svojich čitateľov si nájde. Daphne du Maurier je majsterka slova. I keď v svojich dielach používa množstvo opisov, jej príbehy sú iné. Majú čaro, obsahujú dávku melanchólie, múdrostí, či dobrodružstvá. Každá jej kniha je niečim celkom iná. Každá si ma však získala... Netreba hľadieť na obálku. Príbeh môže milo prekvapiť. Odporúčam :)!

2 komentáre:

  1. Óóó, tak toto je naozaj vydarená recenzia! Veľmi si ma na knihu navnadila a dúfam, že sa k nej čo najskôr dostanem! :) ♥♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne♥! Radosť nájsť si takýto komentár ♥.
      Dúfam, že sa ti bude knižka páčiť a som veľmi rada, že ťa zaujala. Ako som spomínala... má svoje čaro :). Jednu vec, ktorú by som však ale odporúčala... Ak si od Daphne du Maurier nič nečítala, asi nezačínaj týmto románom. Je inší než jej iná tvorba a myslím si, že aby si si ho naplno užila, potrebuješ mať jej štýl rada :).

      Odstrániť