streda 11. júla 2018

Máj, jún v knihách


Ahojte!
Konečne vás opäť raz vítam pri mojom obľúbenom mesačnom zhrnutí :). Je mi až neuveriteľné, že tentoraz už píšem článok počas prázdnin. Netrápia ma žiadne povinnosti a času mám toľko, že až neviem, čo s ním. A tomu všetkému, je len predovšetkým začiatok! Týmto, aj vám prajem krásne leto plné zážitkov a dobrých kníh! Hlavne, nech si to leto užijete, nakoľko je možné i nemožné.
Tentoraz som sa rozhodla spojiť dva mesiace dokopy, pretože v máji sa mi v čítaní akosi nedarilo. Prečítala som len jednu knižku, čo sa mi zrejme už roky nestalo, no jún mi to pekne vykompenzoval a rada sa s vami podelím o dojmy.

Prečítané knihy:

  1. Tess d'Urberville / Thomas Hardy
  2. Zakázané ovocie / Jojo Moyes
  3. Sesternica Ráchel / Daphne du Maurier
  4. x
  5. Peter a Lucia / Romain Rolland
  6. x
  7. Smäd po živote / Irving Stone
  8. Poirot: Smrť pani McGintyovej / Agatha Christie
  9. Slečna Marplová: Puknuté zrkadlo / Agatha Christie
Už teraz vidím, že pre mňa nebude vôbec jednoduché vybrať spomedzi všetkých titulov, len niektoré - najlepšie. Každý jeden vo mne tentoraz niečo zanechal a preto, ak sa príliš rozpíšem, vopred sa vám ospravedlňujem.
K tým "x"... Musím k vám byť trochu tajnostkárka, pretože som mala možnosť zapojiť sa do zaujímavého projektu, no nie je povolené pridať recenzie na dané príbehy už v tomto čase. Verím, že časom sa dozviete viac O:). 

Srdcová záležitosť - Thomas Hardy
Tess d'Urberville
Ani len na prstoch nedokážem spočítať, koľkokrát som vám ospevovala jeho dielo Ďaleko od hlučného davu. Mnohí ste mi písali, že Tess je ešte lepšia a mala by som si ju prečítať, čo najskôr. Tak sa aj stalo.
Tess je rovnako prekrásny príbeh a bola som veľmi prekvapená tým, akým spôsobom v nej Thomas Hardy písal. Cítila som tam všetky prvky, ktoré som si zamilovala v predošlej knižke, ale zároveň musím priznať, že som nadobudla zvláštny pocit. A to taký, že zároveň bol jeho štýl celkom iný. Písal po svojom. Písal typicky preňho, ale zároveň prevracal všetko, čo som uňho poznala. Nedokážem to celkom dobre vysvetliť, no základom je, že sa mi kniha veľmi páčila. Je možné, že sa mi Dav páčil o kúsoček viac, pretože je to pre mňa jeho prvá kniha a mám k nej zvláštny vzťah, no Tess je skutočne výborná a som z nej taktiež nadšená.

Najväčšie prekvapenie
Zakázané ovocie 
Už keď som s Jojo Moyes strácala nádej a prestávala som mať jej tvorbu rada... prišlo to. Dostalo sa mi do rúk Zakázané ovocie, do ktorého som sa pustila s minimálnym očakávaním a bolo to tam. Tento príbeh sa mi naozaj veľmi, veľmi, veľmi páčil. Roky do ktorých autorka dej zasadila mi polahodili a najmä postavy boli fantasticky vykreslené. Tak ako vždy v jej prípade sa mi páčili viac úseky z minulosti, no uznávam, že tentoraz aj tie súčasné, nemali chybu. Túto knihu môžem bez výčitiek svedomia odporúčať. Nemyslím si, že sadne každému, no som presvedčená o tom, že na letné čítanie je to ideálna voľba.

Najlepšia zápletka
Slečna Marplová: Puknuté zrkadlo
Poirot: Smrť pani McGintyovej
Nedokážem sa rozhodnúť, ktorú legendárnu postavu od Agathy Christie mám väčšmi rada. Slečna Marplová je pre mňa taká inšpirujúca stará dáma, ktorá ma dokáže vždy pobaviť a zlepšiť mi náladu. Prípad Puknuté zrkadlo ma spočiatku neohúril a myslela som si, že som už mala tú česť s jej lepšími záhadami, no to vraciam späť. Napokon som až do poslednej stránky bola v napätí a nedokázala som si, ani len predstaviť možné riešenie. 
Nuž a prípad Poirota s ktorým som sa aktuálne stretla? Jedlým slovom: fantastický. Už od začiatku som sa nevedela odtrhnúť. Prečítané na posedenie.

Najlepšia atmosféra
Sesternica Ráchel
Daphne du Maurier je kráľovná v pochmúrnych, gotických a intenzívnych atmosférach. Jej tvorbu milujem a pri každej jej knihe mám zaručenú kvalitu.

Najhodnotnejšie dielo
Smäd po živote
Príbeh, respektívne životopisný román o Vincentovi van Goghovi. Čo dodať? Irving Stone spracoval život tohto umelca úžasne a v románe nájdete množstvo myšlienok a situácii, ktoré vám vyrazia dych. Dostanete sa do kože umelca, ktorý sa veľmi nestretol s pochopením, či ocenením, no vaše srdce si istotne získa svojimi činmi a nevšednou povahou. Túto knihu nemožno neodporúčať.

Najkrajšia kniha
Peter a Lucia
Dalo by sa povedať, že toto bolo pre mňa tiež veľkým prekvapením. Voči pozitívnym ohlasom som bola pomerne skeptická a pustila som sa do toho viac-menej zo zvedavosti. Ale takmer okamžite sa knižka zaradila k mojim srdcovým záležitostiam. Nedokázala som si vyznačovať myšlienky, pretože na každej stránke ma nejaká svojou hĺbkou, silou a krásou dostala do kolien. V Petrovi som sa zvláštnym spôsobom na začiatku našla a nenapadá mi jediná vec, ktorá by sa mi v knihe nepáčila. Je to prekrásny príbeh, ktorý je akoby zo sna. Je napísaný s obrovskou poetickosťou, do ktorej som sa zaľúbila. Príbeh svojou dĺžkou nezaberie veľa času, no odovzdá vám mnoho. Nesie v sebe odkaz a rieši otázky, ktoré prežíva a na ktoré hľadá odpoveď množstvo mladých ľudí, nehľadiac na to, že žijeme v iných podmienkach. Nie je to len najkrajšia kniha, ale aj najhodnotnejšia, aj najväčšie prekvapenie... Nesie v sebe mnoho. Určite odporúčam. Nie každému sa bude páčiť, tak bezpodmienečne, ako mne, no záleží, akým spôsobom si ju prečítate. Ako naberiete informácie, ktoré vám poskytne.

4 komentáre:

  1. Ach no, ten čas ti závidím, ja by som úprimne mala radšej školu, pretože cez prázdniny mám brigádu a úprimne ma viac baví učenie, ako práca v obchode s oblečením.. Ale zároveň si chcem niečo zarobiť. A zase keby nemám nič, tak by som sa asi zbláznila hh. Ja som zasa prečítala hrozne málo v júni, kvôli maturitám. Na to x som teda zvedavá!
    Juuuj ty si si prečítala Petra a Luciu! Ja tú knižku milujem, sčasti aj preto, že som v ochotníckom divadle hrala Luciu, ale aj predtým som ju mala veľmi rada. Presne ako píšeš, je tam na každej strane toľko myšlienok, čo ju robí veľmi krásnou, možno trochu naivnou ale keď sa na to pozriem tak hlbšie, možno je aj viac pravdivá... Vždy som rozmýšľala, či by sa boli Peter a Lucia dali dohromady, keby nebolo vojny, pretože boli obaja takí iní.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Večný kolobeh... Začne sa škola a aj tak si povieš v duchu, i keď nechcene - kiežby boli prázdniny. No tak to už býva :D. Držím ti palce a pevné nervy v práci!
      Ty hráš? A hrala si Luciu? Wau. Muselo byť krásne stvárniť jej charakter a do toho diela sa celkovo ponoriť ešte o čosi viac. Musíš mať k tomu naozaj blízko. Nikdy som sa nezamýšľala nad tým, čo si povedala... O tom, či by boli spolu, keby nebolo vojny, no teraz v tom vidím asi ešte viac čara. Keby, keby, keby... Očividne sa mali stretnúť na tom mieste a v tom čase, kde boli. Možno by prežili dlhý život, keby neboli spolu, no neboli by šťastní. Možno by Lucia pracovala v továrni a Peter umrel vo vojne alebo je toľko možných možností... Možno bol divným spôsobom toto ich šťastný koniec.

      Odstrániť
  2. Ja tak strašne obdivujem tvoj vkus na knihy! Od Hardyho si chcem prečítať Ďaleko od hlučného davu len sa k nej neviem nejako dostať, čo ma dosť mrzí, ale snáď raz sa mi to podarí, pretože na tú knihu počujem tak dobré ohlasy, že by bola škoda, keby ju aspoň neskúsim.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti krásne! Veľmi ma teší počuť to :). A aj to, že ťa zaujal Dav. Verím, že tá kniha si ťa, tak nejak nájde sama, keď bude ten správny čas. Musíš mať na ňu tú správnu náladu a som presvedčená o tom, že keď ju mať budeš, tak po nej odrazu siahneš, aj bez plánovania. Dúfam, že sa ti bude páčiť, keď ten čas nastane :).

      Odstrániť