piatok 8. januára 2021

Štyria chlapci alebo svet ako ho nepoznáme

 
Autor: Michal Škombár
Vydavateľstvo: GD IDENTITY
Rok vydania: 2020
Počet strán: 244

Kniha Štyria chlapci vás vtiahne do napínavého deja hneď prvými riadkami. Ocitáte sa v malom meste, ktoré je každoročné skúšané raz za rok sa musí niekto obetovať, inak hrozí celému svetu zánik. Smutné však je, že o hrdinoch, ktorí obetujú svoj život, nik okrem obyvateľov mesta netuší. Všetko sa mení, keď sa o miestnu záhadu začnú zaujímať štyria chlapci. Ich bezstarostné detstvo sa zrazu mení a ich spoločné cesty sa rozchádzajú. Jeden z nich sa rozhodne stať hrdinom a vstúpi do sveta, kde číha smrť na každom kroku.
Vy sa spolu s chlapcami zrazu nachádzane v deji naberajúcom na tajomnosti v paralelných svetoch, či už v súčasnosti alebo v minulosti, v časoch, keď v meste vládol komunizmus.
Nechajte sa vtiahnuť do napínavého príbehu, pričom do poslednej stránky netušíte či svet
ostane v ostňoch smrti alebo víťazstva.

...

Často sa mi stáva, že niektoré recenzie sa mi píšu trochu ťažšie. Nie preto, že by sa mi knihy nepáčili, ale práve naopak. Niektoré ma niekedy až príliš bavia, príliš si ich užijem, nadchnú ma alebo z nich mám len jednoducho radosť a to sa často paradoxne vyjadruje oveľa ťažšie.

Pravdou však je, že zo vzniku tejto knihy som veľmi šťastná. Autora Michala Škombára nepoznám osobne, ale už je to nejeden rôčik odkedy ma prvýkrát oslovil a odvtedy sa veľmi teším z toho, že sme v kontakte aj ostali. Jeho knihy sú pre mňa výnimočné, pretože Michal je človek s bohatou fantáziou a so zmyslom pre humor. Ak niekomu držím v tvorbe palce, tak je to on, pretože mnohí z nás by svoje nápady na jeho mieste zavrhli a zatrpkli na život, pretože "ako sa dá písať? Ako si to splniť? Ako to vykonať?" Michal si našiel svoj spôsob a dobre že tak :)

Mišo a jeho chlapci

Za ten čas som sa s jeho tvorbou už trošku mala možnosť spoznať a skamošiť. Jeho štýl písania mi nie je cudzí a aj preto ma jeho novinkou milo prekvapil. Dlžím mu pochvalu! Je vidieť, že na tejto knihe pracoval veľmi tvrdo a poctivo, pretože jeho štýl písania sa výrazne zlepšil. Aj keď sa mi jeho predošlé príbehy páčili, táto je výrazne lepšia a kvalitou popredu, než tie predošlé. V knihe na mňa pôsobilo jeho písanie sebaistejšie, dôveryhodnejšie, živšie... Schopnosť vdýchnuť život postavám a hlavne vytvoriť dej, ktorý si môžete premietať pred očami a nepôsobí na vás umelo sa uňho prejavilo väčšmi, nuž a mňa tešilo, keď som sa počas niekoľkých kapitol nedokázala od knihy odtrhnúť.

Jediné výhrady, ktoré som počas čítania pociťovala bol začiatok príbehu. Chvíľu mi trvalo kým som sa do knihy začítala a zhruba do 50 strán som z toho mala zmiešané pocity. Práve v tomto úvode mi chýbali spomínané zlepšenia, ktoré sa napokon prejavili a nechali ma bez slov. Dovtedy mi prišli dialógy chvíľami trochu umelé a celkovo som sa do toho nevedela dostať. Neviem, či som to tak mala len ja, ale ak by sa to pri čítaní náhodou prihodila aj vám, tak absolútne to nevzdávajte a čítajte ďalej... rýchlo zistíte, že sa máte na čo tešiť!

Opäť musím pochváliť Michala za originálny nápad, ktorý ma bavil. V deji sa pohráva s alternatívnym svetom, záhadou, tak trošku apokalypsou... a ja som si prišla na svoje. Po celý čas som bola zvedavá ako to vlastne je a tešila som sa na vysvetlenie, ku ktorému som bola každou stránkou bližšie.
Ale viete, čo ma ešte teší? Viem, že s príbehom to toho nemá veľa spoločného, ale videli ste tu obálku? Keď som prvýkrát zazrela návrh, bola som nadšená. Avšak mať ju pred očami naživo je ešte kúsok väčší zážitok, o tom niet pochýb. Nádherná!

Aby som to zhrnula... Štyria chlapci sú skvelou knihou zo slovenského prostredia, ktorá v sebe nesie napätie, originalitu, zamotané zápletky a kopu akcie. Na postavy si budete chvíľu zvykať, kým sa v nich naučíte poriadne orientovať, no napokon ani sami nevediac ako im budete držať palce zubami nechtami. Svet predsa treba zachrániť! A ja som si to užila. Úprimne ma celý príbeh pohltil a teším sa z toho, že konečne uzrel svetlo sveta. Hádam už čoskoro uzrie aj vaše čitateľské plány :)!

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára