utorok 29. decembra 2020

Americká zem alebo ľudia bez tváre

Originálny názov: American Dirt
Autorka: Jeanine Cummins
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 2020
Počet strán: 360

Strhujúci príbeh matky a syna na úteku pred mexickým drogovým kartelom otvára oči aj srdcia mnohých čitateľov.Lydia Pérezová urobila v živote jedinú, no o to fatálnejšiu chybu. Vydala sa za investigatívneho novinára, ktorý mal odvahu zverejniť informácie o mafiánskych praktikách. A to sa v Mexiku, kde životy ľudí ovládajú gangy, mafie a drogové kartely, jednoducho neodpúšťa. Lydiina rodina je zabitá. Chladnokrvnú vendetu prežije len ona a jej osemročný syn Luca.

Bezmocná Lydia sa so synom pokúsi o útek cez hranice. Naskakujú na smutne známy nákladný vlak „Beštia“, ktorý ich má dopraviť na sever. Tu plánujú využiť služby priekupníkov. Zúfalo sa snažia dostať do bezpečia. Na americkú zem. Matka so synom sa proti svojej vôli stávajú nežiaducimi migrantmi a na vlastnej koži pociťujú tvrdú realitu nelegálneho prevádzačstva. No na úteku nie sú sami – cestou spoznávajú osudy mnohých ďalších utečencov. Odvážnych aj tých padlých. Niektorí sa stanú dôležitou súčasťou ich boja o prežitie. Iní sú pre nich rovnako nebezpeční ako mafia, pred ktorou utekajú.

Americká zem je jedna z najdôležitejších kníh našej doby. Priraďuje ľudské tváre tým, ktorých vníname len ako masu tiel čakajúcich na imigračnom úrade. Je to nezabudnuteľné literárne dielo, ktoré neuhýba pred chladnou realitou, no napriek svojej drsnosti v čitateľovi zanecháva pocit spolupatričnosti a ľudskosti.

...

Táto kniha ma prekvapila, o tom niet pochýb. Veľmi som váhala, či si ju prečítať, pretože príbehy na túto tématiku veľmi načítané nemám a tak aj rozhľad a znalosť bola z mojej stránky slabšia. Nevedela som si presne predstaviť ako môže vyzerať spracovanie a či je to jednoducho povedané - moja šálka kávy. Vtedy som však ešte nemohla tušiť, že problematika danej knihy mi nielen sadne, ale ma priam strhne a vyrazí mi dych.

Teraz už viem, že všetky obavy boli úplne zbytočné. Autorka vytvorila dielo, ktoré je spracované geniálne. Ako aj sama povedala, príbeh Lydie a Luca je vymyslený, avšak dáva tvár osudom ľudí, ktorých vnímame len ako masy a beztvárne články. Jej kniha dáva migrantom tvár a hlas, pretože každý z nich má svoj dôvod, tragédiu, bolesť, či traumu, ktorú nikto nevidí, nevníma a nikto nemá chuť načúvať tomu, pred čím utekajú, zomierajú a prečo bojujú a snažia sa.

Knihu som čítala veľmi dlhý čas a chvíľami som ju prelúskavala len po malých kúskoch. Nedalo sa mi len súvisle čítať a otáčať stránky, pretože ak mám byť úprimná, tak v tomto prípade sa nejedná o najjednoduchšie čítanie s akým som sa kedy stretla. Je to plné hrôzy a strachu, ibaže nie je to ten typ bánia sa ako keď sledujete strašidelný film. Tento strach je bytostný, ľudský a núti ľudí sústrediť sa len na to jediné... prežiť. 

Príbeh už od začiatku naberá rýchle tempo, ktoré postupne ešte väčšmi graduje. Autorka nás ihneď uvedie do tragédie, ktorá postihne dovtedy obyčajnú rodinu. Následne začína obrovský boj a prekonávanie ľudských limitov matky a syna, ktorí ostanú na svete celkom sami. 
Počas ich púte však stretávajú podobné osudy a migrantov, ktorí opustili svoje životy a s vypätím všetkých síl skúšajú takmer nemožné - prejsť hranicu, ktorá im neposkytne len nový začiatok, ale aj šancu prežiť a existovať.

Doteraz som sa naozaj o danú problematiku zaujímala len povrchovo, no táto kniha mi otvorila oči. Je príšerné, čo všetko nevnímame a vypúšťame zo svojej vlastnej reality. Stačí prejsť prstom po mape a rôzne krajiny hovoria svoje rôzne príbehy. Niekde sa odohráva vojna, inde zase vraždia civilistov a prevláda mafia. To všetko je však vzdialené, príliš cudzie nášmu svetu, ktorý vďakabohu podobnú bolesť nepozná. Krajiny však krvácajú, ľudia trpia a na svete sú čoraz väčšie rozdiely. A Lydia s Lucom sú len malými kvapkami v mori trpiacich.

Vráťme sa však ku knihe, pretože tú by som vám najradšej len strčila do rúk so slovami, "čítaj!" Nemyslím si, že je možné čas strávený s ňou ľutovať. Práve naopak.
Je to typ knihy, ktorá vás dokáže vnútorne obohatiť a tak trošku zmeniť. Predovšetkým sa vám však vryje pod kožu a hrdinom budete držať palce, aby prekonali všetky ich úskalia, na ktorých sa ocitnete spolu s nimi. A čeliť budete mnohému... či už sa tu vyskytujú drogové kartely, vraždy, prevádzači, či obyčaní ľudia, všetko vás vo vnútri šokuje a dotkne sa vás to hlbšie, než by ste čakali. 

Americkej zemi nemám, čo vytknúť, pretože ak aj má nejaké nedostatky, tak sú to len drobné a nepodstatné chybičky krásy. Všetky jej kladné stránky výrazne prevyšujú tie záporné, takže načo ešte váhať? Budem veľmi rada, keď tejto knihe dáte šancu aj vy! 
Je to podstatné dielo, ktoré v týchto dňoch má svoje miesto a svoj vlastný význam a ja som úprimne rada, že som sa ho napokon rozhodla prečítať. Celý mesiac som sa ponárala do osudov, ktoré mi boli doteraz také vzdialené, ale teraz viem, že sa to vyplatilo. A aj keď je možno táto recenzia trochu chaotická, tak posolstvo je jasné - Americká zem je skrátka výborná!

Za knižku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
Ak aj vás Americká zem zaujala, zakúpiť si ju môžete na tejto adrese.


Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára