štvrtok 12. augusta 2021

Ostrov bez pamäti | Všetko raz pominie

Originálny názov: The Memory Police
Autorka: Yoko Ogawa
Vydavateľstvo: Lindeni.sk
Rok vydania: 2021
Počet strán: 264

V tomto románe nepotrebujete poznať mená. Viete, že čítate o dievčati. Že do príbehu neodmysliteľne patrí aj Starec a R. A že jediný koho meno poznáte je psík, ktorý robí dievčaťu spoločnosť - Don. Samozrejme v príbehu sa stretnete aj s mnohými inými postavami, ale ani oni nemajú svoje jasné mená. Záleží však na tom? Akoby aj bezmennosť postáv dotvárala melancholickosť príbehu, ktorý je o strácaní spomienok a poznatkov. Ostrov bez pamäti je skutočne ostrovom, kde predmety miznú. Najprv sa to pre občanov začalo maličkosťami. Drobné straty, ako napríklad parfémy, cukríky, drahocenné kamene. Jedného rána sa občania zobudia a predmety sú odrazu preč. Nie fyzicky, ale v ich duši už pre ne nie je žiadny priestor. Už nedokážu pochopiť ich využitie, či význam a tak ich ničia, zbavujú sa ich, až zmiznú úplne. Nepamäjú si dôvody, prečo by im práve tie predmety mali v živote chýbať. Ibaže neskôr miznú vtáky. Miznú kvety a potraviny a rieka... A tak to pokračuje stále ďalej. Ibaže čo všetko môžu obyvatelia stratiť? Môže zmiznúť celý svet, či duša človeka?

A niektorí jedinci si pamätajú. Nezobudia sa ráno so stratou a bez spomienok. Stále vedia na čo sú predmety určené a poznajú ich využitie. Ostrov však riadi pamäťová polícia a tá dohliada na to, aby predmety zmizli úplne. Občania, ktorí pamäť nestrácajú sú odvedení na neznáme miesto a tak sa mnohí ukrývajú alebo sú na úteku. Prečo ich však polícia považuje za nebezpečných? A kto si tak veľmi želá vymazať zo sveta všetky možné spomienky?

Na tejto knižke je veľmi zaujímavá jej nejasnosť. Autorka čitateľovi nevysvetlí, ako tieto zmiznuzia začali, ani kto za tým celým stojí. My netušíme, ani len kto pamäťová polícia je a kto ich riadi. V podstate sa v príbehu stretnete s viac otázkami, než odpoveďami. To všetko však vo vás vzbudzuje zvedavosť a máte chuť čítať stále ďalej. Zaujíma vás kam to celé povedie. Túžite vedieť prečo si niektorí ľudia pamätajú a zároveň sa snažíte pochopiť ako môže niekto len tak zabudnúť... Vaša zvedavosť a udalosti v deji sa neustále stupňujú, až kým neprídete na samý záver.

A ten je žiaľ smutný. Možno by ste aj dokázali odhadnúť, kam to celé smeruje, ale vy to neviete. Nechcete to vedieť a mňa osobne veľmi bolelo čítať posledných pár strán. Dávalo to však význam. 
Hlavná hrdinka Dievča je spisovateľkou. V príbehu sú niektoré úseky tvorené jej poviedkami a príbehmi, ktoré momentálne tvorí. Možno vás to prekvapí rovnako ako mňa, ale tieto poviedky sa oplatí čítať pozorne. Spočiatku som si myslela, že sú len nejakou odbočkou, obzvláštnením... ale v skutočnosti veľmi úzko súvisia s dejom a dávajú väčší zmysel, ktorý pochopíte až neskôr. 

Stále si celkom neviem predstaviť takýto svet, kde každá bežná maličkosť stráca svoj význam. Trápilo ma čítať o tom ako Dievča písalo svoj román a bálo sa, že zmiznú slová. Že R, ktorý je takisto dôležitou postavou a ktorý Dievčaťu redigoval romány bol zároveň osobou, ktorá nedokázala zabudnúť a tak bol vo veľkom nebezpečí. Dievčaťu sa však stále snažil zachrániť dušu a vysvetliť jej prečo sú tie predmety podstatné. Prečo na nich záleží... Aké náročné však musí byť žiť vo svete, kde môžete ostať ako jediný s poznaním medzi ľuďmi bez duše?

Úprimne... som nadšená! Knižka ma zaujala a chcela som si ju prečítať, no nečakala som, že sa mi bude až tak veľmi páčiť. Autorka píše fantasticky a celý čas si dokázala udržať moju pozornosť. Príbeh sa číta ľahko a rýchlo, no zároveň ho niekedy musíte odložiť a spracovať, čo ste sa dozvedeli. Je to spôsobené aj tým, že namiesto odpovedí sa vo vás tvoria len nové a nové otázky. To môže byť frustrujúce, ale zároveň vás to bude fascinovať. To mi môžete veriť!
Ostrov bez pamäti vám úprimne odporúčam a budem sa tešiť, ak vás príbeh zaujal.

Vďaka Albatros Media som si mohla knižku prečítať skôr, za čo im veľmi pekne ďakujem.
Vy si môžete Ostrov predobjednať na tejto adrese
Do vašich knižníc dorazí 20.8. Máte sa na čo tešiť :)!

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára