streda 5. júla 2017

Niečo viac / Patrick Ness

Originálny názov: More Than This
Autor: Patrick Ness
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2017
Počet strán: 320

Chlapec menom Seth zomiera. Život mu vezmú besniace morské vlny. No potom sa prebudí. Nahý, smädný a hladný. Ale živý. Ako je to možné? Spomína si na vlastnú smrť, ako sa mu trieštili kosti, ako si rozlámal lebku o kamenné morské dno. A ako to, že sa prebral? A kde sa vlastne nachádza? Ulice sú mu povedomé, ale všetko je opustené a zničené. Čo sa to deje? A prečo vždy keď zatvorí oči, podľahne spomienkam, ktoré mu pripadajú reálnejšie ako svet okolo. Čo je skutočné? Seth hľadá odpovede a dúfa, že tu nie je sám, že toto predsa len nebude jeho osobné peklo... A čoho sa najviac desí? Že tu je ešte niečo viac...

"Nemali ste niekedy pocit, že musí existovať niečo viac?
Že kdesi tam, tesne mimo vášho dosahu, sa nachádza
iný svet - len keby ste sa k nemu dostali..."

Patrick Ness je nielen vo svete, ale už aj na Slovensku veľmi obľúbený a vyhľadávaný autor. Každá jeho kniha obsahuje originálnu zápletku, jedinečné myšlienky, nevšedný dej... Skrátka a dobre, Patrick Ness má nápady, ktoré len tak ľahko nenájdete u iných autorov, nuž a predovšektým jeho spracovanie príbehov absolútne nezaostáva predstavám. Čítanie jeho kníh je ako snívanie. Sú snové, iné. Na každej stránke vás dokáže niečim prekvapiť alebo vás prinúti sa zamyslieť. Pri Sedem minút po polnoci nás všetkých prinútil dokonca prehodnotiť názory a pohrával sa s našimi emóciami, ako dieťa s hračkami. Je vidieť, že všetko čo píše má dokonale premyslené.

Pre mňa je Niečo viac druhou knihou od Patricka Nessa. My ostatní tu len tak žijeme som žiaľ ešte nečítala, avšak určite sa na to rada pozriem (snáď čoskoro). Ako som už spomínala, páči sa mi, že každý jeho príbeh je odlišný. Ani jeden sa nepodobá na ten predošlý a to na jeho tvorbe milujem. Myslím, že aj keby napísal stovky kníh, každou by vás dokázal zaraziť.


Ak ide o Niečo viac, tak mňa osobne tentoraz veľmi zarazil - i keď neviem, či je to to správne slovo. Začína sa to smrťou, zmätkom a objavovaním. Celý čas som čakala dej v zmysle obrovského zistenia o nadpozemskom živote alebo ktovie čo :D. Prepáčte, ale neviem dobre vyjadriť, čo som od toho čakala. Asi som myslela, že bude Seth spomínať na blízkych a tak časom príde na nejakú životnú pravdu alebo zistí, čo robil v živote zle. Skrátka niečo, čo teraz znie ako klišé. Ale kdeže... Ness to mal premyslenejšie, ako by sa dalo čakať. Tému obráti o 180° a vy ostanete iba otvárať ústa dokorán.

Moje pocity z tohto obratu boli spočiatku veľmi rozpačíté. Nevedela som, či ma tá náhla zmena potešila, pretože chcela som aby som to odvíjalo inak a skrátka páčilo sa mi, ako prebiehala prvá časť knihy. Nič sa však nedalo robiť a aj keď som možno málinko frflala v hlave, páčilo sa mi to. Opäť to bolo niečo originálne, čo mi v hlave vyvolalo kopec otázok, ktoré viedli k ešte väčšiemu množstvu otázok.

Prostredie, ktoré autor vytvoril a do ktorého zasadil príbeh vyvoláva množstvo teórií nad ktorými sa naozaj dá zamyslieť. Ani po prečítaní si nie som celkom istá, ako to teda naozaj je. Keby niekto videl, aké konšpiračné teórie sa mi objavili v hlave, tak by ma asi rovno posadil na psychiatriu, no ten chaos v myšlienkach, ktorý v nás Patrick vyvolá dáva svojim spôosobom priam význam. Verím, že toto všekto teraz musí znieť veľmi divne, no ak ste to čítali alebo si to prečítate, tak ma pochopíte. 
Ak uvažujete o prečítaní, tak určite neváhajte. Bolo to výborné čítanie, ktoré ma držalo od začiatku do konca. Číta sa to rýchlo, niekedy možno až príliš a dej vás nenudí. Niečo viac rozhodne stojí za povšimnutie :). Navyše knižka má neskutočne krásnu obálku, ktorú určite potrebujete mať vo svojej knižnici.

Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.
Knihu si môžte kúpit na tejto adrese.

Moje hodnotenie:

6 komentárov:

  1. Pre mňa práve Niečo viac bola prvá kniha od Nessa a bola som milo prekvapená. Dokonca to doteraz hodnotím ako najlepšiu knihu, ktorú som v tomto roku prečítala. Naozaj to má premyslené a dokáže zaraziť :) Veľmi pekne si to napísala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pre mňa bola prvá kniha Sedem minút po polnoci a tým si ma úplne získal. Dúfam, že sa čoskoro dostanem aj k My ostatní tu len tak žijeme... Chystáš sa čítať jeho ďalšie knihy :)? Ak áno, ktorá je na rade :)?
      Ďakujem ti ♥

      Odstrániť
    2. Určite chystám a najbližšie asi na Volanie netvora :))

      Odstrániť
    3. Prajem príjemné čítanie! Bolo to výborné... :)

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia, knihu si chcem prečítať! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka :). Snáď sa bude páčiť... Uži si čítanie a pekné leto prajem :)!

      Odstrániť